ΑΛΛΑΓΗ EMAIL
Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2025
Σταφύλια: ευεργετικές ιδιότητες, οφέλη για την υγεία
Τα σταφύλια είναι μικροί θησαυροί υγείας. Ανακαλύψτε τις ευεργετικές τους ιδιότητες και δοκιμάστε μια υγιεινή μαρμελάδα με σπόρους chia!
Τα σταφύλια είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου, αλλά η αξία τους δεν περιορίζεται μόνο στη γεύση. Αυτά τα μικρά και ζουμερά «διαμάντια» της φύσης κρύβουν τεράστια διατροφική δύναμη. Φρέσκα, σε μορφή χυμού ή ακόμα και αποξηραμένα (σταφίδες), τα σταφύλια προσφέρουν στον οργανισμό πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία σας. Ας δούμε λοιπόν γιατί αξίζει να βάλετε τα σταφύλια πιο συστηματικά στη διατροφή σας, αλλά και πώς να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι μια υγιεινή μαρμελάδα σταφύλι με σπόρους chia.
Ευεργετικές ιδιότητες των σταφυλιών
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Τα σταφύλια περιέχουν φλαβονοειδή και ρεσβερατρόλη, δύο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Η ρεσβερατρόλη, ειδικά, έχει συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς και την αντιγήρανση.
Σύμμαχοι της καρδιάς: Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και στην ενίσχυση της καλής HDL. Έτσι, προάγεται η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Χάρη στη βιταμίνη C, τα σταφύλια συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και σας βοηθούν να προφυλαχθείτε από ιώσεις και λοιμώξεις.
Καλή πέψη και ενυδάτωση: Τα σταφύλια αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, συμβάλλοντας έτσι στην ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες τους βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Φυσική ενέργεια: Είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη), που χαρίζουν άμεση ενέργεια χωρίς βαριά αίσθηση. Για αυτό αποτελούν ιδανικό σνακ πριν από μια προπόνηση ή σε μια απαιτητική ημέρα.
Λάμψη στο δέρμα: Τα αντιοξειδωτικά των σταφυλιών συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, προλαμβάνοντας τη φθορά από την ηλιακή ακτινοβολία και χαρίζοντας πιο νεανική όψη.
3 τρόποι να βάλετε τα σταφύλια στην καθημερινότητά σας
Σνακ on-the-go: Ένα μπολάκι σταφύλια στο γραφείο ή στην τσάντα είναι η πιο δροσερή και υγιεινή λύση.
Σε σαλάτες: Προσθέστε κόκκινα σταφύλια κομμένα στη μέση σε πράσινη σαλάτα με καρύδια και μπλε τυρί, για τέλειο γευστικό συνδυασμό.
Στο πρωινό: Ανακατέψτε τα με γιαούρτι, βρώμη και λίγο μέλι για ένα πλήρες και χορταστικό ξεκίνημα.
Tips για την κατανάλωσή τους
Προτιμήστε σταφύλια με τη φλούδα τους, καθώς εκεί βρίσκονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Διατηρήστε τα στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο για να παραμένουν φρέσκα περισσότερες ημέρες.
Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αν έχετε πρόβλημα με το σάκχαρο, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.
Ξέρατε ότι?
Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών θεωρείται το «μυστικό» πίσω από το λεγόμενο “French Paradox”, δηλαδή το γεγονός ότι οι Γάλλοι, παρότι καταναλώνουν αρκετά λιπαρά, εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και πάνω από 6.000 χρόνια και θεωρούνται ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα φρούτα στον κόσμο.
Ένα τσαμπί σταφύλια μπορεί να έχει μέχρι και 300 ρώγες, μικρά, φυσικά «καραμελάκια» γεμάτα θρεπτικά συστατικά!
Συνταγή: Εύκολη και ελαφριά μαρμελάδα σταφύλι με σπόρους chia
Αν αγαπάτε τις σπιτικές μαρμελάδες αλλά θέλετε μια πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή, δοκιμάστε αυτήν την απλή συνταγή χωρίς ζάχαρη. Οι σπόροι chia βοηθούν να «δέσει» το μείγμα φυσικά, ενώ προσφέρουν και επιπλέον φυτικές ίνες και ω-3 λιπαρά. Είναι μια εναλλακτική χωρίς βαριά γλυκαντικά, με πιο ελαφριά υφή και φυσική γεύση. Σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα σταφύλια με έναν διαφορετικό τρόπο και να δώσετε μια υγιεινή πινελιά στο πρωινό ή το σνακ σας.
Υλικά (για 1 μικρό βάζο):
2 φλ. κόκκινα ή μαύρα σταφύλια, πλυμένα και χωρίς κουκούτσια
2 κ.σ. σπόροι chia
1-2 κ.σ. μέλι (ανάλογα με το πόσο γλυκιά τη θέλετε)
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Βάλτε τα σταφύλια σε μια μικρή κατσαρόλα και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Λιώστε τα με πιρούνι ή με μπλέντερ χειρός, αφήνοντας λίγα κομμάτια για υφή.
Προσθέστε τους σπόρους chia, το μέλι και το λεμόνι. Ανακατέψτε καλά.
Σιγοβράστε για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να πήξει το μείγμα. Οι σπόροι chia θα απορροφήσουν τα υγρά και θα δώσουν τη χαρακτηριστική υφή.
Αφήστε τη μαρμελάδα να κρυώσει και μεταφέρετέ τη σε αποστειρωμένο βάζο. Φυλάξτε τη στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες.
Tip: Η μαρμελάδα αυτή ταιριάζει υπέροχα σε γιαούρτι, σε φρυγανισμένο ψωμί, αλλά και ως topping σε pancakes ή βρώμη.
Και κάτι ακόμη… μικρά μυστικά ομορφιάς με τη δύναμη των σταφυλιών
Το έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά, ιδανικό για ενυδάτωση και σύσφιξη της επιδερμίδας.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ελαφρύ λάδι προσώπου ή σώματος, ειδικά μετά το ντους.
Λίγες σταγόνες αναμεμειγμένες με την κρέμα ημέρας σας, ενισχύουν την αντιγηραντική της δράση.
Extra tip: Δοκιμάστε ένα DIY scrub λιώνoντας μερικά σταφύλια και ανακατεύοντάς τα με λίγη μαύρη ζάχαρη, αφήνει το δέρμα πιο απαλό και φωτεινό!
Άντα Πλαϊνάκη για το asvgi.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου