Φωτογραφία αρχείου (FREEPIK.COM) |
«Αυτή την περίοδο βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό τον πλανήτη Κρόνο, μετά τη δύση του Ήλιου, στα Νότια-Νοτιοανατολικά. Όσοι είδατε πρόσφατα τον Κρόνο μέσα από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στα Κέντρα Επισκεπτών Θησείου του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, παρατηρήσατε ότι οι δακτύλιοι εμφανίζονται σχεδόν σαν μια λεπτή γραμμή. Γιατί όμως; Συμβαίνει πάντα αυτό; Η σύντομη απάντηση είναι όχι» αναφέρει συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Αστρονομίας.
Όπως επισημαίνει, ο άξονας περιστροφής του Κρόνου έχει κλίση 26,7 μοίρες ως προς το επίπεδο της τροχιάς του. Την ίδια κλίση έχουν και οι δακτύλιοι που περιβάλλουν τον ισημερινό. «Από τη Γη, οι δακτύλιοι φαίνονται “ανοιχτοί” όταν ο Κρόνος βρίσκεται στο τμήμα της τροχιάς του που αντιστοιχεί στο καλοκαίρι ή το χειμώνα του (δηλαδή όταν οι πόλοι του έχουν κλίση προς τον Ήλιο και τη Γη). Ωστόσο, καθώς ο Κρόνος πλησιάζει τις ισημερίες της τροχιάς του, οι δακτύλιοι εμφανίζονται λεπτότεροι και είναι πιο δύσκολο να τους δει κανείς» εξηγεί.
«Επειδή παίρνει στον Κρόνο περίπου 30 χρόνια για μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο, οι ισημερίες στον Κρόνο συμβαίνουν κάθε περίπου 15 γήινα χρόνια.
Έτσι, σε μια περίοδο 15 ετών βλέπουμε τους δακτυλίους του Κρόνου να
αλλάζουν κλίση προς εμάς, από “ανοιχτούς” σε “κλειστούς”» τονίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου