Τούτο σημαίνει ότι ασυμφωνία για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναγκάζει την κυβέρνηση σε προσφυγή
Η διαγραφή του Αντ. Σαμαρά από τη ΝΔ με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παράγουν νέες δυναμικές με αντίκτυπο στο κυβερνών κόμμα, στην αξιωματική αντιπολίτευση με την ανακατανομή θέσης (ΠΑΣΟΚ αντί ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και σε όλο το πολιτικό σύστημα. Η δημοσκοπική άνοδος των ακροδεξιών σχηματισμών και οι αναδιατάξεις στον προοδευτικό χώρο προμηνύουν εξελίξεις, αναφέρεται νσε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Documento.
Το Documento σκιαγραφεί τις αλλαγές και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Και επισημαίνει: «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πολιτικές μετατοπίσεις να θυμίζουν κομματικούς κατακερματισμούς αλά… 2012. Ηδη η κινητικότητα και οι διεργασίες είναι συνεχείς, ακόμη και με το βλέμμα σε εκλογικές συνεργασίες και συμμαχίες αν χρειαστεί, σε περίοδο έντονης κυβερνητικής φθοράς, αδιεξόδων και ενίσχυσης της λαϊκής δυσαρέσκειας».
Παράλληλα τονίζει:
«Καταλύτης θα είναι ο χρόνος προσφυγής στις κάλπες, καθώς ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, παρά τις διαρροές περί του αντιθέτου, σταθμίζει όλα τα σενάρια».
Τούτο σημαίνει ότι ασυμφωνία για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναγκάζει την κυβέρνηση σε προσφυγή εκλογών. Το παράδειγμα του 2014 είναι γνωστό.
Κι ακόμη σημειώνεται ότι:
«Ο πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση είναι πολύ πυκνός από δω και πέρα, καθώς υπάρχουν κόμβοι κρίσιμοι που δυνητικά φέρνουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
»Τα δύο βασικά ζητήματα είναι η εξέλιξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας.
»Τον Δεκέμβριο πολλά μπορεί να κριθούν στη νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν για τη συνέχιση της «θετικής ατζέντας», ενώ στις αρχές του 2025 θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
»Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2025 θα ανοίξει επίσημα και η συζήτηση για το πρόσωπο που θα επιλεγεί ως υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς έτσι όπως εξελίσσεται ο «διάλογος» στο εσωτερικό του κόμματος η κατάσταση στο Μαξίμου είναι με όρους «θεωρίας παιγνίων» lose lose.
»Αυτό σημαίνει ότι εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει πρόσωπο από την «ευρύτερη κεντροαριστερά», (σ.σ.: ειδάλλως τα κόμματα της Αριστεράς δεν θα συμφωνήσουν) θα έχει μεγάλο θέμα με την υπολογίσιμη, ακόμη και μετά τη διαγραφή Σαμαρά, δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, ενώ εάν επιλέξει πρόσωπο από την «ευρύτερη κεντροδεξιά», τότε σπάει μια παράδοση δεκαετιών και «αλλοιώνει» το πνεύμα του συντάγματος, το οποίο αναφέρεται σε πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, που θα ενσαρκώνει την «εθνική ενότητα».
»Κλειδί άλλωστε είναι και η πρόταση Σαμαρά για τον Κώστα Καραμανλή στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας», που όμως οίδιος πρόσφατα έχει δηλώσει πως δεν τον αφορά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου