ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Αναταραχή στην ΝΔ από την αμφισβήτηση του ΔΠΔ

 

Όλες οι κυβερνήσεις μεταπολιτευτικά σεβάστηκαν τις αποφάσεις του, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να αδιαφορεί για την γραμμή του ιστορικού αναθεωρητισμού!

Τα ερωτήματα για τη στρατηγική του Μαξίμου σχετικά με την εξωτερική πολιτική και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, που είναι διαχρονική θέση της χώρας, έχουν ταρακουνήσει την ΝΔ και πολλά στελέχη της γαλάζιας παράταξης, καθώς αναταραχή προκλήθηκε στους  κόλπους της από τις δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη, σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου  και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ.

Η κατηγορία είναι «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και εγκλήματα πολέμου.

Σε ερώτηση του documentonews.gr στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το εάν θα συλληφθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αν επισκεφθεί την Ελλάδα μετά την ιστορική απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι «λάθος» αυτή η απόφαση και ότι «δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα». 

Τούτα προκάλεσαν την ερώτηση του βουλευτή Δημ. Καιρίδη, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή είπε ότι: 

«Θα ήθελα να ρωτήσω. Πρώτον, το Υπουργείο Εξωτερικών την έχει μελετήσει και είναι η εμπεριστατωμένη άποψη της ελληνικής πλευράς, ότι η απόφαση είναι νομικά ατεκμηρίωτη και λανθασμένη; Εάν είναι λανθασμένη, σημαίνει και μη εφαρμοστέα και αν όλα αυτά, αποτελούν μία αποστασιοποίηση από την πάγια ελληνική θέση, ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Θεσμοί παραμένουν ο βασικός Πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «δεν παίρνω καμία θέση για την απόφαση και δεν θέλω να ερμηνευτούν όλα αυτά, υπέρ ή κατά της απόφασης, είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα. Θέλω ωστόσο με βάση, με αφορμή την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την άποψη του Υπουργείου Εξωτερικών, στο κρίσιμο αυτό θέμα το οποίο προφανώς, έχει διχάσει τη Δύση και ήταν κάτι το οποίο το συζητήσαμε πάρα πολύ και στο Μόντρεαλ».

Αλλά και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου  υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και φυσικά το σέβεται. Εάν είδατε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίσαμε υπέρ του Διεθνούς Δικαστηρίου σε αποφάσεις για το Ισραήλ. Άρα, δεν τίθεται θέμα σεβασμού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

Σημειώνται ότι όλες οι κυβερνήσεις μεταπολιτευτικά σεβάστηκαν τις αποφάσεις του ΔΠΔ, κάτι που εφαρμόστηκε ακόμη και στην περίπτωση του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας, με την επέμβαση των ΝΑΤΟικών.
 
Σήμερα η κυβέρνηση φέρεται να αμφισβητεί αυτήν την γραμμή, την ώρα που διεθνώς εγκαθίσταται μία περίοδος έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ισχυρά κράτη προωθούν λογικές ιστορικού αναθεωρητισμού, αποβλέποντας σε επέκταση των γεγραφικών ορίων τους εις βάρος μικρότερων κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: