ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

SOS από το Δίκτυο για τη σωτηρία των κυκλαδίτικων νησιών


Διακρίνονται οι μπετόβεργες που εξέχουν από το καλούπωμα.


Ετοίμαζαν παράνονο υπόσκαφο ξενοδιοχείο 

Η αυθαιρεσία της δόμησης βρίσκει το μεγαλείο της στις Κυκλάδες, με αποτέλεσμα την τσιμεντοποίηση και της απώλεια του γραφικού χαρακτήρα των νησιών του κυκλαδίκου συμπλέγματος!

Κι αυτο είναι ένα φαινόμενο που έλκει την καταγωγή από ετών, καθώς γνωρίζουν όσοι βιώνουν την αυθαιρεσία.

Το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες περιγράφει με μελανά χρώματα  την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νησιά όπου νόμος είναι η αυθαιρεσία, η χωρίς έλεγχο δόμηση και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας των Κυκλάδων.

Στην παρέμβασή τους καταθέτουν 23 προτάσεις και καλούν τους πολίτες να υπογράψουν το αίτημα για την προστασία της κυκλαδικής ταυτότητας από μη αναστρέψιμη απώλεια.

Στο κείμενο προς υπογραφή με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προτείνει μεταξύ άλλων:

-Άμεσο περιορισμό της νέας τουριστικής δόμησης με: Κατάργηση των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, των ΕΣΧΑΣΕ και των ΕΣΧΑΔΑ στις Κυκλάδες και γενικότερα στα νησιά

-Εξαίρεση των τουριστικών καταλυμάτων από τις στρατηγικές επενδύσεις

-Διατήρηση της δυνατότητας κατασκευής μόνο μονόροφων κατοικιών εκτός οικισμού

-Δραστικό περιορισμό της δυνατότητας κατασκευής πισίνας στα μαστιζόμενα από ανομβρία και λειψυδρία νησιά

Αναλυτικά τα μέτρα που ζητά από την κυβέρνηση το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες

1] Άμεση εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, της νομολογίας του Σ.τ.Ε. καθώς και των υφιστάμενων ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ, σε ότι αφορά:

-στη δόμηση με έλεγχο των αδειών που εκδίδονται, αλλά και επανέλεγχο όσων έχουν εκδοθεί

-στη διάνοιξη νέων δρόμων, ως «ιδιωτικών», χωρίς άδειες και προδιαγραφές

-στη καταστροφή των μονοπατιών

2] Άμεσο περιορισμό της νέας τουριστικής δόμησης με:

-Κατάργηση των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, των ΕΣΧΑΣΕ και των ΕΣΧΑΔΑ στις Κυκλάδες και γενικότερα στα νησιά

-Εξαίρεση των τουριστικών καταλυμάτων από τις στρατηγικές επενδύσεις

-Εστίαση των επιδοτήσεων στην αναβάθμιση των υπαρχουσών επιχειρήσεων και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με ανάδειξη των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και παραγωγικών πόρων 

-Διατήρηση της δυνατότητας κατασκευής μόνο μονόροφων κατοικιών εκτός οικισμού (από 80 τμ έως και 150 τ.μ. ανάλογα με τη νησιωτική περιοχή), που θα είναι ενεργειακά & υδατικά αυτόνομες (με ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου νερού) μέσα από πρότυπα που θα προτείνουν ειδικοί επιστήμονες και με βάση τη διεθνή εμπειρία. Κατάργηση των υπόσκαφων.

-Δραστικό περιορισμό της δυνατότητας κατασκευής πισίνας στα μαστιζόμενα από ανομβρία και λειψυδρία νησιά λόγω της υπερκατανάλωσης και της κλιματικής κρίσης, με την απαγόρευση τους στις κατοικίες και στα δωμάτια των ξενοδοχείων, παράλληλα με ουσιαστικό έλεγχο των γεωτρήσεων.

-Περιορισμό και όχι ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τουριστικών κλινών επισημαίνοντας την επιδείνωση του προβλήματος που θα δημιουργήσει η συνεχιζόμενη αύξηση της προσφοράς τουριστικών κλινών κάθε κατηγορίας στη πρόσθετη αύξηση των τουριστικών συγκεντρώσεων την υψηλή τουριστική περίοδο και στη περαιτέρω υπερφόρτιση των ήδη ελλειμματικών υποδομών για μεγάλο αριθμό νησιών, γεγονός που απαιτεί τουλάχιστον αλλαγή προτεραιοτήτων (πρώτα οι υποδομές).

-Μεταφορά των πόρων του τέλους ανθεκτικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση για υλοποίηση πράσινων υποδομών ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των νησιών.

-Ενίσχυση μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης έργων που θα αφορούν στην επισκευή και αναβάθμιση υφιστάμενων κτηρίων όπως και δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης τους. Σκοπός της δράσης αυτής είναι, πέρα από τη πράσινη μετάβαση, στο να εξασφαλίσει και απασχόληση στο κλάδο των κατασκευών. Παράλληλα προτείνεται η ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων για να αποφευχθούν έργα μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ.

-Άμεση χρηματοδότηση μελέτης για την εκτίμηση της Φέρουσας Ικανότητας των νησιών, ώστε να εξεταστεί αν αντέχουν άλλη τουριστική μεγέθυνση και την εκπόνηση της οδικής χάρτας για τη μετάβαση τους σε κατάσταση βιώσιμης ανάπτυξης πριν την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες καλεί τα δημοτικά συμβούλια των Κυκλάδων να τοποθετηθούν στα θέματα αυτά και να στείλουν επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας την άμεση εφαρμογή τους.

Στο συνημμένο αρχείο περιγράφονται οι 23 τεχνικές προτάσεις για να σωθούν οι Κυκλάδες.

analytikes-technikes-protaseis.pdf 131.13 KB

 

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ στον σύνδεσμο: https://www.openpetition.eu/gr/petition/online/oi-polites-diekdikoun-ten-prostasia-tes-kykladikes-tautotetas-apo-m

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: