ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Πρόεδρος ΕΣΡ στα κανάλια: Σεβασμός στη μνήμη των νεκρών

EΣΡ 

Την υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και όλων των μέσων Επικοινωνίας της χώρας, να σέβονται την προσωπικότητα, τιμή και την αξιοπρέπεια των προσώπων. 

Η εικόνα των οποίων προβάλλεται ή στοιχεία των οποίων παρουσιάζονται στις εκπομπές τους, υπενθυμίζει με ανακοίνωση της η πρόεδρος του ΕΣΡ Ευτέρπη Κουτζαμάνη, γράφει η στο σάιτ της εφημερίδας ΑΥΓΗ.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σημειώνει ότι η υποχρέωση σεβασμού αφορά αδιακρίτως κάθε πρόσωπο, ακόμη και εάν δεν βρίσκεται στη ζωή, καθώς, όπως αναφέρει, «παύει μεν μετά θάνατο η προσωπικότητα, διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση αντιμετώπισης του θανόντος με αξιοπρέπεια και σεβασμό της μνήμης του». 

Παρακαλείσθε «να ασκήσετε τη δέουσα εποπτεία για αποφυγή μετάδοσης εκπομπών που παραβιάζουν το νόμο, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα που προσβάλουν τη μνήμη του θανόντος και επιτείνουν τον πόνο» στα πρόσωπα του αμέσου περιβάλλοντός του, καλεί η πρόεδρος τα τηλεοπτικά κανάλια.

Αφορμή για την ανακοίνωση της προέδρου ήταν, όπως φαίνεται, διαμαρτυρία προς το ΕΣΡ συγγενών του προσφάτως δολοφονηθέντος 54χρονου τοπογράφου στο Ν. Ψυχικό, για τον οποίο μεταδίδονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ανυπόστατες φήμες και σχόλια.

Η κ. Κουτζαμάνη δεν παραλείπει να αναφέρει και τις σχετικές ρυθμίσεις, Συνταγματικές και νομοθετικές:

* Άρ. 2 παρ. 1 του Συντάγματος, που καθιερώνει την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου.

* Άρ. 3 παρ. 1 περ. β του Ν. 2328/1995 το οποίο ορίζει ότι «Οι κάθε είδους εκπομπές … που μεταδίδουν οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να σέβονται την προσωπικότητα, την τιμή, την υπόληψη, τον ιδιωτικό και οικογενειακό βίο … κάθε προσώπου ή εικόνα του οποίου εμφανίζεται στην οθόνη ή το όνομα του οποίου ή στοιχεία επαρκή για τον προσδιορισμό του οποίου μεταδίδονται».

* Άρ. 9 παρ. 2 του Π.Δ. 77/2003 – Κώδικα Δεοντολογίας ειδησεογραφικών και άλλων δημοσιογραφικών και πολιτικών εκπομπών, το οποίο ορίζει ότι «Τα πρόσωπα που συμμετέχουν ή αναφέρονται στις εκπομπές πρέπει να απολαμβάνουν δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς. Ειδικότερα δεν επιτρέπεται η προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της αξιοπρέπειάς τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: