ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Επί 3 ώρες μαίνονταν η φωτιά πάνω από το Γηροκομειό!

 

 

Οι κάτοικοι μιλούν για φιλέτα που αποτελούν κίνητρο για ... μπουρλότο! Εκκενώθηκαν Κωνσταντοπούλειο, Καραμανδάνειο και οι περιοχές Αρόη, Παγώνα, Εγλυκάδα για λόγους ασφαλείας

Αυτό που εύχονταν να μην ξανασυμβεί στην περιοχή τους οι κάτοικοι του Γηροκομειού, σήμερα δεν το απέφυγαν. Οι φλόγες έζωσαν την περιοχή για δεύτερη φορά, πριν δύο δεκαετίες κια αλλόφρονες εγκατέλειπαν την παριουσία τους διαλέγοντας μεταξύ αυτής και της ζωής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φλόγες έφθασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών κια περιορίστηκαν χάρη στην επέμβαση πυροσβεστών και πολιτών εθελοντών.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, πλην ενός τραυματισμού πυροσβέστη. Και οι υλικές ζημίες ήσαν μάλλον ελάχιστες, ενώ κύριο θύμα υπήρξε ο δασικός πλούτος της περιοχής, που βγήκε μισοκαψαλισμένος από την πύρινη λαίλαπα!

Βεβαίως ο απολογισμός είναι υπό εκτίμηση, ενώ από αύριο θα έχουμε τελικά στοιχεία. Το ευτύχημα είναι ότι επενέβησαν άμεσα επτά πτητικά μέσα και οριοθέτησαν την φωτιά, που ξεκίνησε απειλητική στις 3 μμ και οριοθετήθηκε στις 6 μμ. περίπου, ενώ διατηρούνται μικροεστίες.

Πάντως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς! 39°C και ανατολικοί- βορειοανατολικοί άνεμοι στα 5-6bf "σπρώχνουν" τάχιστα την πυρκαγιά σε πυκνά δομημένη περιοχή, συνιστά ο μετεωρολόγος Νικόλας Σερέτης.

Ο οποίος αναρωτιέται για την μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Γηροκομείου στο πευκοδάσος, στα ανατολικά προάστια της Πάτρας!

Και έχει επηρεάσει Κωνσταντοπούλειο, Καραμανδάνειο, Αρόη, Παγώνα, Εγλυκάδα  ενώ το 112 με τα αλεπάλληλα μηνύματα του μάλλον σκορπίζει τον τρόμο παρά καθοδηγεί τους πολίτες.

Ο μετεωρολόγος Νικ. Σερέτης ρωτά, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Η αγαπητή πολιτική προστασία έχοντας στα χέρια της τέτοια προγνωστικά δεδομένα να μας πει για ποιον λόγο δεν κατέταξε την περιοχή της Αχαΐας στον βαθμό επικινδυνότητας 4 για σήμερα... Πραγματικά είναι να απορείς...

Μεγάλη προσοχή καθώς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς! 39°C και ανατολικοί- βορειοανατολικοί άνεμοι στα 5-6bf "σπρώχνουν" τάχιστα την πυρκαγιά σε πυκνά δομημένη περιοχή!».

Κι ενώ κάηκε ολοσχερώς αγροικία δίπλα από το Καραμανδάνειο και πυροσβέστες, εθελοντές και Δήμος Πατρέων δίνουν μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς, προς στιγμήν ο αέρας κόπασε και η φωτιά έπεσε σε ύφεση, με την βοήθεια  της επέμβασης  των τριών ελικοπτέρων και των τεσσάρων αεροπλάνων που γέμιζαν νερό αδειάκοπα από τον κοντινό Πατραϊκό Κόλπο και το έριχναν στα σημεία που είχαν ανάγκη και ιδιαίτερα στην μικρή χαράδρα πίσω από το Καραμανδάνειο και στο πρώην νοσημάτων θώρακος.

 

Στο σημείο της φωτιάς βρέθηκαν ο περιφερειάρχης Νεκτ. Φαρμάκης,  ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και αντιδήμαρχοι.

Την ίδια ώρα συμφωνα με πληφοφορίες το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο εκκενώθηκε από ηλικιωμένα άτομα. Στο χώρο του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ μετέφερε ηλικιωμένους από το Κωσνταντοπούλειο Ευγηρείο.γύρω στις 3.30 μμ. Στο μεταξύ κάτοικοι της περιοχής του Γηροκομειού, λένε  πως δεν έχουν νερό.  Η μεγάλη πυρκαγιά έχει επηρεάσει και άλλες περιοχές όπως τα Προσφυγικά της Πάτρας, όπου σημειώθηκαν μικρές διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες γύρω στις 3 μμ, η φωτιά εκδηλώθηκε σε οικοπεδικό χώρο στην οδό Ερρίκου Ντυνάν και γρήγορα επεκτάθηκε.

Κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κρατώντας στα χέρια τα υπάρχοντά τους, μεταφερόμενοι στην Εγλυκάδα και στην συνέχεια από εκεί με μήνυμα, που έλαβαν από το 112, στην Πάτρα, όπου με τα αυτοκίνητά τους διέσχιζαν την 12ου Συντάγματος  συμβάλλοντας  στην κυκλοφοριακή φόρτιση, που ήδη υπάρχει λόγω κακού σχεδιασμού, με το μπούκωμα της Τισσαμένους.

Παράλληλα με νέο μήνυμα του 112 εκκενώθηκε και η περιοχή Παγώνας συμβάλλοντας στις σκηνές αλλοφροσύνης που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Συνόρων, από την οποία διέρχονταν, για να πιάσουν παράλληλους οδούς προς την Άνω πόλη Πάτρας, ενώ τα πτητικά μέσα πετούσαν ασταμάτητα στην εναέρια γραμμή πάνω από την άνω πόλη, για να πλησιάσουν στην φωτιά.

Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει τραυματισμός πυροσβέστη.

Τέλος, κάτοικοι λένε πως η περιοχή Εγλυκάδα, Αρόη, Γηροκομειό, Σαμακιά εντάχθηκε πριν μερικά χρόνια στην β΄φάση επέκτασης του σχεδίου πόλεως Πατρών, μετατρέποντας τα αγροκτήματα σε οικόπεδα, κάτι που τους δίνει ιδιαίτερη οικονομική αξία και κίνητρο για... μπουρλότο σε δασικές εκτάσεις!


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: