ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Α. Τσίπρας: Κομβικής σημασίας η κυβέρνηση Αριστεράς


Α. Τσίπρας: Κομβικής σημασίας μια κυβέρνηση της Αριστεράς
Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;  Αυτά είναι λίγα από τα ερωτήματα που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.




Η μάχη να μην
εγκαταληφθεί


«ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ»



Το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία είναι ότι η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και πρέπει να δοθεί στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, τόνισε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

"Έχει σημασία να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας, και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι "υπάρχουν περιθώρια στην διαπραγμάτευση, που πρέπει να εξαντληθούν ώστε η συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη".

Ο Α. Τσίπρας επισήμανε ότι "σε όλη αυτή την πορεία, έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού" και τόνισε ότι "η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα" άρα θα "πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό". "Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος" ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κάνοντας τον απολογισμό των τελευταίων έξι μηνών, είπε ότι "με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, έκλεισε ένας κύκλος 6μηνης πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δις για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δις αναπτυξιακό πακέτο). Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε".

Στη συνέχεια ανέπτυξε τα ερωτήματα που τίθενται για την μέχρι τώρα πορεία και "τα οποία πρέπει να απαντηθούν ευθέως", όπως είπε χαρακτηριστικά.

"Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.

Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;

Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος; ¨Η να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;"

"Επ αυτού, πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση όλων ότι μια διακυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά, Έχει σήμερα να παίξει εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Περιγράφοντας τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται τώρα, είπε:

"Στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει –και ως αποτέλεσμα της ελληνικής διαπραγμάτευσης- σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της ευρωζώνης. Μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις συμμαχίες και να δώσει την μάχη σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο.

 Η ανάγκη για απομείωση του χρέους ομολογείται πλέον ανοιχτά, και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της πρόσφατης ελληνικής διαπραγμάτευσης. Η αριστερή κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε να υπάρξει σύντομα λύση στο ζήτημα αυτό και υλοποίηση των ρητών δεσμεύσεων. (Ας σημειωθεί εδώ ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις χαρακτήριζαν το χρέος της χώρας βιώσιμο)

Υπάρχουν περιθώρια στην διαπραγμάτευση, που πρέπει να εξαντληθούν ώστε η συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη: (εργασιακά, σταδιακή εφαρμογή αγροτικών μέτρων, ισοδύναμα στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.) Έχει σημασία να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας, και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες.

Τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς. (Φοροδιαφυγή, Διαφθορά, μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός κλπ). Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας" κατέληξε.

" Όλα τα παραπάνω", τόνισε ο Α. Τσίπρας, "αποτελούν τα μέτωπα της μάχης που έχει να δώσει σήμερα η Αριστερά. Γι αυτό απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης. Η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.  Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε".

Η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο στις 16:00, το πιθανότερο χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, προκειμένου να οριστικοποιηθούν ζητήματα για την πορεία των διαδικασιών από εδώ και πέρα. Τα μέλη της ΠΓ καλούνται να λάβουν αποφάσεις για την διεξαγωγή της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία τοποθετείται στο τέλος της εβδομάδας, αλλά και για τη συνεδριακή διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα προτάθηκε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβρη, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, εκφράστηκαν παραπάνω απόψεις και ως προς τον χαρακτήρα του συνεδρίου, με ορισμένα μέλη της ΠΓ να μιλούν για διαρκές, αλλά και ως προς την ίδια τη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν τοποθετήσεις που προέκριναν τη διεξαγωγή μόνο Κεντρικής Επιτροπής.

Η σημερινή διαδικασία επικεντρώθηκε σε πολιτικά ζητήματα, πάνω στα ερωτήματα που τέθηκαν από την εισήγηση του πρωθυπουργού.

Από κυβερνητικά στελέχη παρών ήταν και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: