ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτοβουλία των πέντε Δημάρχων: Παρουσίασαν τις θέσεις τους στα Γιάννενα



Τις θέσεις τους για την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η «Πρωτοβουλία των 5» στη συμμετοχή του πολίτη, στις δράσεις των ενεργών δημοτών, καθώς και στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, παρουσίασαν σήμερα στα Γιάννενα οι 5 δήμαρχοι που την απαρτίζουν (Γ. Καμίνης, Γ. Μπουτάρης, Γ. Δημαράς, Π. Σκοτινιώτης, Φ. Φίλιος). 


Η Κοινωνία Πολιτών στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει καχεκτική. Στο πολιτικό λεξιλόγιο, ωστόσο, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο οι έννοιες των συμμετοχικών διαδικασιών, της διαβούλευσης, της συμμετοχικής δημοκρατίας, της αποκέντρωσης, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας κ.λ.π. Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες συνήθως αποφεύγουν να συμμετέχουν, επειδή δεν πιστεύουν ότι η συμμετοχή τους μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Ο συμμετοχικός σχεδιασμός προϋποθέτει την αρμονική συνεργασία, την κατανόηση, τον αλληλοσεβασμό και τη σχέση εμπιστοσύνης όσων συμμετέχουν, δηλαδή του Δήμου, των συλλογικών φορέων, των δημοτών. 

Η καθιέρωση της αποκέντρωσης δεν οδήγησε στην πολιτική αποκέντρωση, ούτε μετέβαλε το προϋφιστάμενο δημαρχοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης. 

Το αποτυχημένο παράδειγμα των προηγούμενων δεκαετιών, όπου οι κοινότητες είχαν περιοριστεί αποκλειστικά στον ρόλο του άμεσου διαχειριστή πόρων, υποδομών και υπηρεσιών, δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην οικοδόμηση ενός νέου συγκεντρωτικού μοντέλου. 

Πρέπει να δοθεί στις κοινότητες το περιθώριο να αναδείξουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής οικονομίας στο πλαίσιο του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου. Γιατί όσο πιο κοντά βρίσκονται τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στον πολίτη, τόσο πιο ενεργός και συμμετοχικός γίνεται και αυτός. 

Για να καρποφορήσουν και να επιτύχουν ανάλογα σχέδια, εκτός από την πολιτική βούληση, απαιτείται και το κατάλληλο κοινωνικό, νομικό και οικονομικό περιβάλλον. 

Εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι παρότι είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες οι πρωτοβουλίες που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθιστούν το έργο και την υποχρέωση των δήμων να παρέχουν βασικές υπηρεσίες προς τους δημότες τους. 

Οι συμμετοχικοί θεσμοί ενδυναμώνουν τα προοδευτικά χαρακτηριστικά της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να λειτουργούν διαδραστικά και όχι απλώς να αναπαράγουν δελτία τύπου που καταγράφουν τις δράσεις του δήμου. Έτσι θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τις συμμετοχικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: