Συνεχίστηκε και τη νύχτα η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης
Ενώ αρχικά κάποιοι πιο τολμηροί από τους κατοίκους του νησιού με τον προϊστορικό πόλιτισμό είχαν πάρει αψήφιστα την ακολουθία των μικροσεισμών, τώρα που οι σεισμοί πιάνουν κοντά τα 5 ρίχτερ ξανασκέφτονται αυτά, που ως διαφημιστικό ρεπερτόριο παρουσίαζαν για την ιδιαιτερότητα του νησιού, με τον προϊστορικό σεισμό που καταπλάκωσε οικίες της αρχαιότητας, οι οποίες αποκαλύφθηκαν από τον συγχωρεμένο αρχαιολόγο Σπ. Μαρινάτο και αποτέλεσαν βάλσαμο για την τουριστική έκρηξη και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού.
Και το κυριώτερο: Από την ηφαιστιακή έκρηξη τυυ 1956 και εντεύθεν, φωτογραφίες της εποχής, ερείπια και αφηγήσεις έγιναν ένα εντυπωσιακό μπαγκράουντ για την έκρηξη του νεογιάπικου τουρισμού, εις βάρος της ήπιας και συμβατής με την φύση του νησιού, ανάπτυξης του αμπελο-οινικού προϊόντος με την εμφάνιση του petchop επιχειρηματικού παράγοντα της ενοικίασης!
Αυτά τείνουν να αλλάξουν καθώς τα ξημερώματα της Δευτέρας σήμερα σημειώθηκαν πάνω από 50 σεισμοί έως 4,4 Ρίχτερ, γεγονός που διατηρεί σε κατάσταση επιφυλακής τους κατοίκους αλλά και την Πολιτική Προστασία.
Παράλληλα η ΕΜΑΚ έστησε αντίσκηνα σε κάποια πλατώμα, προκαλώντας τα σχόλια των Σαντορινιών που τα είδαν ως μία προσπάθεια της κυβέρνσης να αλλάξει το δυσμενές κλίμα εις βάρος της, μετά τις αποκαλύψεις για τα παράνομο κι εύφλεκτό αέριο υλικό που συνέτεινε στην εξαέρωση όσων επιβατών επέζησαν της φονικής σύγκρουσης των Τεμπών.
Μάλιστα έθεταν το ερώτημα εάν ήταν καλοκαίριμ με το νησί γεμάτο τουρίστες --και μιλάμε για εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο-- θα έκανε η κυβέρνηση αυτήν την επόδειξη ετοιμότητας;
Πάντως έτσι ή αλλιώς υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν μπορούννα αγνοηθούν. Υπάρχουν οι επιστήμονες που δεν μπορούν να καθησυχάσουν τους ανησυχούντες πολίτες.
Μάλιστα κάποιοι από αυτούς μερίμνησαν για την απομάκρυνση του οχήματός τους σε ανοικτό χώρο για ναμην καταπλακωθεί από τυχούσα κατάρρευση, ενώ άλλοι βλέποντας να στήνονται αντίσκηνα, διακατεχόμενοι από τον φόβο που τους εμπέδοσε το σεισμικό σκηνικό, πρότειναν την ετοιμότητα αεροπλάνων για την απομάκρυνση του πληθυσμού!
Όμως η ΕΜΑΚ διαβεβαιώνει πως τα αντίσκηνα στήθηκαν για να μπορούν να διανυκτερεύσουν οι άνδρες της, δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας.
Αστείες δικαιολογίες αυτές, καθώς μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε απόψε, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ νότια της Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χλμ.
Στις 04:35, στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός 4,3 Ρίχτερ, 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 5 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
«Δεν πρόκειται για ηφαιστειακούς σεισμούς
«Το φαινόμενο έχει μία δυναμική. Είχαμε και αρκετούς σεισμούς μέσα στη νύχτα. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε, αλλά να το ερμηνεύσουμε με βάση τα δεδομένα. Μπορεί να υπάρχει απομείωση του φαινομένου, αλλά και όξυνση. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το προδικάσουμε», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο Open TV ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Λίγο αργότερα, ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 500 σεισμοί στην περιοχή.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρόκειται για ηφαιστειακούς σεισμούς, ενώ σε ερώτηση για το εάν αναμένεται ένα μεγάλο «χτύπημα» από τον Εγκέλαδο, απάντησε:
«Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι πιθανότητες όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ, μειώνονται δραστικά. Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Αυτό είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και εκεί συγκλίνουν και οι γνώμες όλων των συναδέλφων».
Κλειστά τα σχολεία
Τα μέλη των Επιτροπών που συμμετείχαν στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας χθες πρότειναν στη σύσκεψη:
- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό. Είναι ο θαλάσσιος περίγυρος, όπου σειμειώνεται η σεισμική δραστηριότητα.
- Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
- Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών, λόγω των κατολισθήσεων βράχων που σημειώνονται εκεί από τα σαθρά σημεία, που είναι επικίνδυνα παρά το χοντρό συρματόπλεγμα που έχει θωρακίσει τα πιο ετοιμόρροπα από αυτά. Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.
Λίγο νωρίτερα, στις 09:59 σημειώθηκε σεισμός 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο την Αμοργό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου