ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

Συνέντευξη του Προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας στο RealFm

Συνέντευξη του Προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανου Κασσελάκη στο RealFm

 

Επισημαίνει τον κίνδυνο από την άνοδο  της Ακροδεξιάς στην Γερμανία και στην Ευρώπη και τονίζει τον διπλασιασμό των ποσοστών της Αριστεράς που βασίστηκε στη λογική


«Η Ελλάδα δεν ήταν ανάγκη να είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Θα μπορούσε να είχε έναν άλλον τύπο βοήθειας και στήριξης. Είχα σταθεί ενάντια σε αυτή την απόφαση. Επίσης η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στον εαυτό της πάνω από όλα. Το βλέπετε ότι ακόμη και στις Ευρωπαϊκές μας συμμαχίες, εκεί που θεωρούσαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη με τις αγορές από τη Γαλλία, ξαφνικά βλέπουμε ότι η Τουρκία θα προμηθευτεί ουσιαστικά τα αμυντικά αντίβαρα αυτών των αγορών. Άρα πρέπει να ξέρουμε ποιος συμφώνησε τι, γιατί δεν υπήρχε η ρήτρα η κατάλληλη για να μπορούμε να έχουμε το πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή».

Αυτά μεταξύ πολλών άλλων τονίζει σε συνέντευξή του ο Στ. Κασσελάκης προεδρος του ΚινήματοςΔημοκρατίας σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον ραδιοφωνικό RealFm.

Εκτιμά την πολιτική κατάσταση που προέκυψε από τις εκλογές στην Γερμανία, επισημαίνει τον κίνδυνο από το ακροδεξιό Afd και τονίζει πως η στέρηση των πολιτών τους οδηγεί στην Ακροδεξιά. Δίνει την δική του απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν πηγαίνουν στην Αριστερά οι πολίτες ως πληττόμενοι. Αντιθέτως, δείχνει τον διπλασιασμό των ποσοστών της Αριστεράς, που βασίστηκε σε πολιτικό προεκλογικό αγώνα με λογική.

Απαντώντας στο εάν ήταν λάθος η ελληνική στήριξη στην Ουκρανία στο πλευρό των ΗΠΑ, απαντά ότι:  Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική μας έχει φέρει αυτή τη στιγμή σε μια δύσκολη θέση. Βλέπουμε τους πυραύλους… Και παντως πρέπει να στηρίξουμε την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, που έχει ανάγκη! Δηλαδή να στηριχθούμε πρώτον στις δυνάμεις μας!

Επίσης επισημαίνει την ανάγκη ενός παρεμβατικού κράτους  στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, που όπως είπε δεν είναι εισαγόμενη, όπως μας διατυμπάνιζε η κυβέρνση Μητσοτάκη.

Ολόκληρη η συνεντευξη ακουλουθεί παρακάτω:

Χατζηνικολάου: Να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από από αυτό που σχολιάζαμε. Να ξεκινήσουμε δηλαδή από το αποτέλεσμα της Γερμανίας. Πώς το είδατε; Σας ανησυχεί ο διπλασιασμός των ποσοστών του AFD;

Κασσελάκης: Νομίζω πως ακριβώς επειδή έχουμε δει δημοσκοπήσεις που είχαν προϊδεάσει για το αποτέλεσμα του AFD ίσως να μην είναι το σοκ τόσο μεγάλο όσο θα έπρεπε σήμερα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το κόμμα είναι ο μεγάλος νικητής και αυτό στο οποίο αναφερθήκατε ότι στην ουσία ξεπλένουν ένα μερος της ιστορίας τους, για το οποίο ξέρετε πολύ καλά, μας οφείλουν αποζημιώσεις στην Ελλάδα, δεν το ξεχνάμε αυτό. Και έχω υπάρξει ξεκάθαρος στη στήριξη όλων των οργανώσεων και συλλογικοτήτων πάνω στο θέμα. Το έχω αναφέρει και στον Γερμανό πρέσβυ παρεπιμπτόντως, όταν ήμουν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Λοιπόν, δεν είναι η σωστή κατεύθυνση για αυτή τη χώρα ούτε για την ήπειρο της Ευρώπης, αλλά συγχρόνως δείχνει ότι όπου υπάρχει φτώχεια, όπου υπάρχει οικονομική ανέχεια, όπου αισθάνεται ο κόσμος ότι η ελίτ στην πρωτεύουσα μιας χώρας είναι ένα διευθυντήριο στρέφεται στην ακροδεξιά. Και δείχνει το παράδειγμα τωων εκλογών στις ΗΠΑ με τον  ακροδεξιό ιδρυτή του «Χ» Ίλον Μασκ, ενώ προειδοποιεί πως η λύση στο Μεταναστευτικό δεν είναι τα ακραία μέτρα κατά μεταναστών και πάντως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά στις χώρες της, με ανθρωπιστική διάθεση, το πρόβλημα στις ρίζες του, εκεί απ' όπου ξεκινά.

Χατζηνικολάου: Δεν σας προβληματίζει ότι στρέφεται προς την ακροδεξιά και όχι προς την αριστερά;

Κασσελάκης: Η αριστερά δυστυχώς όταν βασίζεται σε στείρα ρητορική του προηγούμενου αιώνα, δεν πείθει. Στη Γερμανία έκαναν μια πάρα πολύ καλή δουλειά με τα ζητήματα στέγης και είδατε ότι ως ανάχωμα κινητοποιώντας τους νέους μπόρεσαν να κρατήσουν δυνάμεις και να τις αυξήσουν, το οποίο είναι πάρα πολύ θετικό. Αλλά όσον αφορά στους σοσιαλδημοκράτες στους οποίους αναφερθήκατε, πριν με καλωσορίσετε σήμερα, που είπατε ότι ίσως να χρειαστεί να πάνε αντιπολίτευση αντί συγκυβέρνηση, για να ανακάμψουν. Αν είναι σε μια λάιτ έκδοση του νεοφιλελευθερισμού δεν πρόκειται να ανακάμψεις. Λοιπόν υπάρχουν πολλά τεράστια ζητήματα και αν τα πιο κεντρώα κόμματα δεν γειωθούν στην κοινωνία, δεν αφουγκραστούν τα πραγματικά προβλήματα, δεν δώσουν λύσεις, και οι λύσεις δεν είναι το φρένο χρέος που έχουν νομοθετήσει τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται ένα παρεμβατικό κράτος να απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις.

Δημοσιογράφος: Πάντως, κύριε πρόεδρε, εδώ τα ποσοστά του AFD δείχνουν πολλά για τη μεταναστευτική ατζέντα. Η αντιwoke ατζέντα δεν είναι κάτι συγκυριακό, αυτά ήρθαν για να μείνουν τα κόμματα, πατώντας πάνω σε αυτά τα δύο, και τα είδαμε στη Μελόνι, το είδαμε στη Γαλλία, το είδαμε στις ΗΠΑ, το βλέπουμε τώρα στη Γερμανία. Άρα δεν είναι…

Κασσελάκης: Στις ΗΠΑ όντως έχουν δημιουργήσει εδώ ένα πολιτισμικό ρεύμα στην Ευρώπη και με τη διαχείρηση των αλγορίθμων στα κοινωνικά δίκτυα, νομίζω ότι καταλαβαίνετε σε τι αναφέρομαι…

Δημοσιογράφος: Στον Ίλον Μασκ αναφέρεστε…

Κασσελάκης: Όσον αφορά λοιπόν σε αυτό το πολιτισμικό ρεύμα, μπορώ να σας πω ότι στην Αμερική με τις παρεμβάσεις που κάνουν για την οικονονομία, ήδη οι τιμές στα αυγά έχουν τριπλασιαστεί κυριολεκτικά για μια ντουζίνα αυγά και ο κόσμος έχει αρχίσει να εκνευρίζεται, δηλαδή σου λέει, κάτσε, μας υπόσχεσαι άλλα προεκλογικά και τώρα βλέπουμε άλλα στην καθημερινότητά μας. Οι απλοϊκές λύσεις της ακροδεξιάς δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα στον κόσμο. Η woke ατζέντα είναι ένα εύκολο πράγμα να στοχοποιεί κανείς, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν αλλάζει την καθημερινότητα του κόσμου. Λοιπόν, και είναι ένα θέμα να έχεις ατομικές ελευθερίες και κοινωνικές αξίες για την αλληλεγγύη κτλ και να θεσμικές δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να μη χρειάζεται καν μια συζήτηση περί woke ατζέντας. Αυτό είναι το σημαντικό να θεσμοθετήσουμε τις δικλείδες ασφαλείας. Και πέρα από αυτό πρέπει οι πολιτικοί να κατανοήσουν πραγματικά την κοινωνία, να την αφουγκραστούν. Δεν γίνεται να είναι αφυψηλού, δεν χρειάζεται να αισθάνεται η κοινωνία πως είναι διευθυντήριο των λίγων, των μεγάλων εταιρειών και ότι μένουν απέξω.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά αυτό ακριβώς προσπαθώ να σας πω ότι η κοινωνία η ίδια λέει δεν θέλω άλλους μετανάστες ούτε στην Ευρώπη ούτε στις ΗΠΑ, δεν θέλω άλλο woke ατζέντα, πάω δεξιότερα.

Κασσελάκης: Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, νομίζω απάντησα ήδη…

Δημοσιογράφος: Δηλαδή αυτά τα κόμματα αφουγκράζονται την κοινωνία, πού πάει η κοινωνία και έρχονται να την καπελώσουν και να πούνε εγώ θα διώξω τους μετανάστες, θα τελειώσω με τη woke ατζέντα…

Κασσελάκης: Λοιπόν, θα σας πω το εξής, το να στοχοποιείς με μισαλλοδοξία ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι το πιο εύκολο πράγμα να κερδίσεις μικρούς πόντους. Έλα να κυβερνήσεις να δούμε τι θα κάνεις, πρώτον. Δεύτερον όμως όσον αφορά στη μετανάστευση, αυτό όντως είναι ένα ζήτημα. Πρέπει να το αντιμετωπίσει η Ευρώπη συνολικά, όχι ως αποθήκες ψυχών, αλλά να αναλάβει τις ευθύνες της, να προλαμβάνει τις καταστάσεις με πολύ πιο παρεμβατικό τρόπο στις χώρες προέλευσης και από εκεί και πέρα, ναι, πρέπει να το χειριστούμε αυτό το θέμα. Δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση, αλλά να το χειριστούμε με ανθρωπιά, αυτό είναι το βασικό, και τηρώντας το Διεθνές δίκαιο. Το να αφήνεις υπονοούμενα ότι θα καταργήσεις τις προστασίες που υπάρχουν για το άσυλο, αυτή είναι ρητορική που μας πηγαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς.

Χατζηνικολάου: Η Real news είχε την Κυριακή τίτλο “Η Ευρώπη σε λήθαργο”, γράφοντας ότι οι ηγέτες της είναι διχασμένοι και αμήχανοι απέναντι στο νέο δόγμα του Αμερικανού προέδρου. Μπορεί να βγει η Ευρώπη από αυτόν τον λήθαργο και με ποιον τρόπο;

Κασσελάκης: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει Ευρώπη των πολιτών. Ας πούμε σκεφτόμουν για τις εκλογές για την πρόεδρο της Κομισιόν και είχα παρακολουθήσει το debate των υποψηφίων. Όταν ξέρεις πως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το debate, γιατί ξέρεις ποια κόμματα έχουν την πλειοψηφία για να βγάλουν την προεδρία της Κομισιόν, καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν εκπροσωπεί την Ευρώπη των λαών, όταν δεν υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο που να είναι οριζόντιο στην Ευρώπη και όχι η κάθε χώρα άλλο σύστημα και άλλους συμψηφισμούς. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας όσον αφορά στο να αισθάνεται ο κόσμος ότι συμμετέχει στις Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες ξέρεις έχουν απαξιωθεί στη σσυντριπτική πλειοψηφία πλέον της Ευρώπης και η λύση, όταν στην Αμερική, είναι ένα μοντέλο εθνικισμού και επικρατεί ο ισχυρός, όπως καταλαβαίνετε η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη και πιο κοινωνική και γειωμένη Ευρώπη, όχι λιγότερη Ευρώπη. Αν υπάρχει ένα καλό που έχει προκύψει από τις τελευταίες συνθήκες ή καταστάσεις, συγκυρίες, είναι ότι μιλάμε πλέον για Ευρωπαϊκή άμυνα και αυτό είναι κάτι που το στηρίζει από όσο καταλαβαίνω και ο διαφαινόμενος νέος πρόεδρος, καγκελάριος της Γερμανίας. Άρα όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή άμυνα να είμαστε ξεκάθαροι ότι αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα έχει εξωτερικές συμμαχίες με τρίτες χώρες…

Χατζηνικολάου: Κάποιοι…

Κασσελάκης: Που απειλούν ίσως και χώρες όπως είναι η Ελλάδα.

Χατζηνικολάου: Κάποιοι λένε πως ίσως ήταν λάθος της Ελλάδας ότι αναμείχθηκε έντονα στον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας, στηρίζοντας την Ουκρανία, ότι έτσι χάλασε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της με τη Ρωσία και ότι, εν πάση περιπτώσει, τώρα που ο πρόεδρος Τραμπ κάνει μια μεγάλη στροφή στο θέμα, κατηγορώντας την Ουκρανία και αποθεώνοντας τον Πούτιν, ότι βρισκόμαστε στο περιθώριο. Εσείς τι λέτε;

Κασσελάκης: Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική μας έχει φέρει αυτή τη στιγμή σε μια δύσκολη θέση. Βλέπουμε τους πυραύλους…

Χατζηνικολάου: Μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό;

Δημοσιογράφος: Ακριβώς…

Κασσελάκης: Θα μπορούσαμε να…

Χατζηνικολάου: Είχαμε μια αναθεωρητική δύναμη, τη Ρωσία, να παραβιάζει τα σύνορα μιας χώρας, της Ουκρανίας.

Κασσελάκης: Θα μπορούσαμε να μην είχαμε στείλει όπλα.

Δημοσιογράφος: Και επιπλέον είμαστε σε μια συμμαχία στην Ευρώπη, για την οποία πριν από λίγο είπαμε πως πρέπει να είναι ενωμένη, ενιαία και να αντιδρά με τον ίδιον τρόπο, άρα θα μπορούσε η Ελλάδα να διαφοροποιηθεί;

Κασσελάκης: Η Ελλάδα δεν ήταν ανάγκη να είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Θα μπορούσε να είχε έναν άλλον τύπο βοήθειας και στήριξης. Είχα σταθεί ενάντια σε αυτή την απόφαση. Επίσης η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στον εαυτό της πάνω από όλα. Το βλέπετε ότι ακόμη και στις Ευρωπαϊκές μας συμμαχίες, εκεί που θεωρούσαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη με τις αγορές από τη Γαλλία, ξαφνικά βλέπουμε ότι η Τουρκία θα προμηθευτεί ουσιαστικά τα αμυντικά αντίβαρα αυτών των αγορών. Άρα πρέπει να ξέρουμε ποιος συμφώνησε τι, γιατί δεν υπήρχε η ρήτρα η κατάλληλη για να μπορούμε να έχουμε το πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή. Τώρα μιλάμε για τεράστιες δαπάνες που αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες. Πρέπει να στηρίξουμε την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, ήμουν στην ΕΑΒ την Παρασκευή που πέρασε, μιλάμε για περίπου 2.000 εργαζόμενους εκεί, που είναι σε ένα καθεστώς επισφάλειας, τους ζητάει και αχρεωστήτως καταβληθέντα χρήματα πίσω τώρα η κυβέρνηση. Έχουν εργολαβίες οι οποίες στην ουσία τιμωρούν αυτή την επιχείρηση και είναι μια πολύ παραγωγική επιχείρηση. Λοιπόν, ένα καθαρό παράδειγμα αυτό που σας λέω. Πρέπει να στηρίξουμε την Ελληνική βιομηχανία, πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να βάλουμε την Ελλάδα ως πρώτη προτεραιότητα. Μετά, ναι, την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στην άμυνά μας, αλλά πρώτα η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: