ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στην Ι.Μητρόπολη Πατρών

Η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στην Ι.Μητρόπολη Πατρών

 

Με μεγαλο ιστορικό φορτίο η ημέρα εορτασμού της μνήμης της, καθώς στην Ασπροκκλησιά Ρακίτας λειτουργήθηκαν  τα νικηφόρα στρατεύματα του Κολοκοτρώνη

Πλήθος Ιερών Ναών ενοριακών και μη της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών είναι αφιερωμένοι στην Αγία ένδοξο Μεγαλομάρτυρα Παρασκευή. Ο ευσεβής λαός, προσέτρεξε να ασπασθεί της θαυματουργού Αγίας την πανσεβάσμια εικόνα και να εκζητήσει τις πρεσβείες της.

Το στιγμιότυπο είναι από την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 25 Ιουλίου πρόπερσι, στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην ορεινή Ρακίτα Πατρών, σε υψόμετρο 1200 και πλέον μέτρων, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή πλήθους πιστών, κατοίκων εκ της περιοχής, των πολλών παραθεριστών και άλλων προσκυνητών. 

Συναφής με τον εορτασμό της μνήμης της Αγ. Παρασκευής στον ΙΝ της Ασπροεκκλησιάς Ρακίτας  είναι και η ιστορική μάχη της Καυκαριάς την 25 Αυγούστου 1827 κατά των στρατευμάτων του πασά Πάτρας  Ντελή Αχμέτ, που κατανικήθηκαν από τις δυνάμεις του Κολοκοτρώνη με τους Πλαπούτα, Πετιμεζά, Μελετόπουλο, Χελιώτη, Φωτομαρά, Ροδόπουλο, Γιουρούκο, Παπανίκα κ.απ. Η μάχη κράτησε δύο ημέρες και οι οθωμανοί είχαν 400 νεκρούς, πολεμούσαν δε μαζί με τη δύναμη του προσκυνημένου Νενέκου. Η παράδοση λέει πως οι έλληνες πριν την μάχη προσευχήθηκαν στην Ασπροεκκλησιά, ένα εκκλησάκι που είναι ζήτημα εάν χωρά τριάντα ανθρώπους!

Τώρα στα καθημάς των Πατρών, στην Αγία Παρασκευή στα Ταμπάχανα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της θρησκευτικής πανήγυρης  την Πέμπτη 25-7, παραμονή της εορτής, στις 19.00 θα ψαλεί ο εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας ιερουργούντος του αρχιμανδρίτη π. Τιμοθέου Παπασταύρου ενώ θα ακολουθήσει στις 22.00 ιερά αγρυπνία όπου θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Ανήμερα την Παρασκευή 26-7 το πρωί στην πανηγυρική, αρχιερατική Θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος που θα κηρύξει & το Θείο λόγο ενώ το απόγευμα στις 7 στον μεθέορτο εσπερινό θα είναι ο αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Παντελίδης. Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με λιτάνευση της εικόνας της Αγ. Παρασκευής στους γύρω δρόμους ενώ το πρωί του Σαββάτου 27-7 θα ψαλεί Θεία λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Παντελεήμονος του ιαματικού, ιερουργούντος του π. Ηλία Κωστόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: