ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στη Βουλή η διάλυση εργασιακών σχέσεων

Η Νίκη Κεραμέως


Το σχέδιο της κυβέρνησης για την απόλυτη απορύθμιση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τελευταίο χτύπημα την επιβολή της εξαήμερης εργασίας από χθες 1η Ιουλίου με βάση τον νόμο που ψήφισδε πέρυσι η όδια η κυβέρνηση ενν καιρώ κορονοϊού

Μπροστά στην απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνει το θέμα στη Βουλή με κατάθεση επίκαιρης επερώτησης επισημαίνοντας ότι: 

«μέσα σε 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, η Εργασία στην Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί, το επίπεδο ζωής των εργαζομένων έχει καταβαραθρωθεί, οι έλεγχοι για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία έχουν ατονήσει, ενώ πλείστα όσα δικαιώματα, που προστάτευαν τον κόσμο της εργασίας, έχουν καταργηθεί».

Όπως επισημαίνεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και συγκεκριμένα:

-Μόνο για το 2023 στη χώρα μας καταγράφηκαν 179 νεκροί και 287 σοβαρά τραυματίες, ενώ το 2024 προμηνύεται επίσης δυσοίωνο σε αυτό τον τομέα. 

-Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση (2023) του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση, η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. 

-Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ώρες εργασίας (41) και τελευταίοι σε επίπεδων μισθών. 

-Το 2023 είχαμε μείωση πραγματικών μισθών κατά 0,2%, όταν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είχαν αύξηση 5,9%. 

-Το 47% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. 

-Οι Συλλογικές Συμβάσεις καλύπτουν το 25% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 80%. 

-Το 30% των εργαζομένων δουλεύουν με μερική απασχόληση και αμείβονται με 400 – 800 ευρώ, την ώρα που το περίφημο ξεπάγωμα των τριετιών εφαρμόζεται από λίγους, όταν οι περισσότεροι εργοδότες οδηγούν τους εργαζόμενους σε απολύσεις. 

-Ρυθμίσεις όπως νομιμοποίηση απλήρωτων υπερωριών

-Κατάργηση 5νθημέρου 

-Επιβολή 10ωρης ή και 13ωρης/24ωρο απασχόλησης, επέκταση 6ημερης ή και 7ημερης εργασίας,

-Κατάργηση αιτιολόγησης κατά την απόλυση

-Νομιμοποίηση όλων των «λευκών συμβάσεων»

-Συμβάσεις μηδενικών ωρών με εργαζόμενους 24/7

-Υποβάθμιση του ΣΕΠΕ

-Αποδυνάμωση των ΣΣΕ, ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης, έχουν δημιουργήσει ένα άναρχο, αυθαίρετο και αρνητικό σκηνικό για τον σημερινό εργαζόμενο. 

Μπροστά σε όλα αυτά και υπερασπιζόμενη τον κόσμο της εργασίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει Επίκαιρη Επερώτηση προτάσσοντας τις προτάσεις της για την Εργασία και για τις ζωές των εργαζομένων. Η χώρα, η κοινωνία και οι εργαζόμενοι, δεν αντέχουν άλλο τις πολιτικές της ΝΔ που οδηγούν σε «ειλωτεία» και φτωχοποίηση. Χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή και απεμπλοκή της εργατικής νομοθεσίας από αυτό το σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθεί η ΝΔ σήμερα, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: