ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Τόνια Τσακίρη: «ΑΟΡΑΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ:»

Τόνια Τσακίρη

 

«Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη» από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, αποτελεί το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα!

«ΚΑΙ ΟΜΩΣ, Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ήταν ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας· την εποχή της κρίσης, όπως πολλοί Έλληνες, έχασε τα πάντα και βρέθηκε στον δρόμο μόνο με μια βαλίτσα. Ονομάζονται νεοάστεγοι και από το 2010 οι άστεγοι έχουν πολλαπλασιαστεί στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να είναι μορφωμένοι, πρώην επιχειρηματίες ή επιστήμονες.

»

«ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ μέσα από τις ''Αόρατες Διαδρομές'', καθώς είναι οδηγός και παρουσιάζει τη σκοτεινή πλευρά της Αθήνας (αστεγία, πορνεία, ναρκωτικά), που τις είχαμε παρακολουθήσει με τις κόρες μου γιατί ήθελα να τους δείξω ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Να εκτιμήσουν αυτά που έχουν. Η αφήγηση της ζωής του και η ξενάγηση στους αόρατους ανθρώπους με συγκλόνισαν και, αργότερα, όταν τον ξανασυνάντησα τυχαία στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, περιτριγυρισμένη από βιβλία, μου ήρθε η ιδέα να γράψω την ιστορία της ζωής του».

»Το βιβλίο αυτό καλύπτει τη δική μου ανάγκη της δημιουργίας και το ξεκίνημα μιας νέας σελίδας, όπως της συγγραφής. Πρωτίστως όμως ένιωσα την ανάγκη να προσφέρω, να ενημερώσω για την άλλη Αθήνα. Ο στόχος μου είναι ο κόσμος να ταρακουνηθεί, να προβληματιστεί, να εμπνευστεί και η ιστορία του άστεγου Μιχάλη Σαμόλη (ζει σε ξενώνα αστέγων) να δείξει σε όλους πως τίποτα δεν είναι μακριά από εμάς και τίποτα όμως δεν είναι αδύνατο. Όποια δυσκολία και να σας έρθει, να μην παραιτηθείτε. Μπορείτε να την ξεπεράσετε, αρκεί να βρείτε τη δύναμη μέσα σας, όπως ο Μιχάλης. Ακόμη, θα ήθελα η κοινωνία να βλέπει τους αόρατους ανθρώπους με άλλο μάτι. Αρκεί μια καλημέρα για να τους φτιάξετε τη διάθεση και να αισθανθούν ορατοί».

»Και όμως, ο Μιχάλης ήταν ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας· την εποχή της κρίσης, όπως πολλοί Έλληνες, έχασε τα πάντα και βρέθηκε στον δρόμο μόνο με μια βαλίτσα. Ονομάζονται νεοάστεγοι και από το 2010 οι άστεγοι έχουν πολλαπλασιαστεί στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να είναι μορφωμένοι, πρώην επιχειρηματίες ή επιστήμονες. Στην αρχή και ο ίδιος βρέθηκε σε απόγνωση, όμως μέσω της βοήθειας ανθρώπων και δομών όχι μόνο σηκώθηκε και πάλεψε, αλλά δηλώνει ευτυχισμένος, καθώς βρήκε τη νέα αποστολή στη ζωή του, που δεν είναι άλλη από το να κινητοποιεί τα παιδιά –και όχι μόνο– για τη σκοτεινή Αθήνα, έτσι ώστε να ξεφύγουν από τις κακοτοπιές, να δουν τους αόρατους με πιο ανθρώπινο βλέμμα και, αν παραστρατήσουν, να γνωρίζουν πού να απευθυνθούν. Άλλωστε, είναι η φωνή των αστέγων και διεκδικεί τα δικαιώματά τους.

Η συνεργασία μου με τον Μιχάλη ήταν άψογη και πλέον είμαστε φίλοι. Στην αρχή ήταν επιφυλακτικός, καθώς οι άστεγοι δύσκολα εμπιστεύονται. Συναντηθήκαμε στα δικά του λημέρια, σε καφενέδες και ταβερνεία στην Ομόνοια, δεκάδες φορές, για να μου αφηγηθεί την ιστορία της ζωής του και να την καταγράψω. Στη συνέχεια, έκανα μεγάλη έρευνα για τον κόσμο των αστέγων και πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο απομαγνητοφωνώντας τις συνεντεύξεις του Μιχάλη και προσπαθώντας να μεταφέρω στο laptop τις εμπειρίες του. Βέβαια, για να διεισδύσω περισσότερο στον κόσμο των αόρατων ανθρώπων, μαζί του και με άλλες ομάδες αλληλεγγύης μοιράσαμε φαγητό τα βράδια στο

Μεταξουργείο, στα στέκια των ναρκομανών και των αστέγων. Έτσι ήρθα σε επαφή μαζί τους και σκοπεύω να τους επισκέπτομαι συχνά, ελπίζοντας ότι και άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δημοσιογραφικά στοιχεία για τους αόρατους ανθρώπους και ένας οδηγός με τις δομές και τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τους άστεγους και γενικά τους αόρατους ανθρώπους. Αν αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους αόρατους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό μέσα από ένα βιβλίο, την απάντηση μπορεί να σας τη δώσει ο Τσαρλς Ουίλιαμ Έλιοτ, που είχε πει ότι: «Τα βιβλία είναι οι πιο ήσυχοι και αφοσιωμένοι φίλοι, οι πιο σοφοί σύμβουλοι και οι πιο υπομονετικοί δάσκαλοι».

 

Αόρατοι άνθρωποι
Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη
Τόνια Τσακίρη
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
240 σελ.
ISBN 978-618-232-034-1
Τιμή €12,99
001 patakis eshop

 

 

Diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: