ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Καρτέλ τιμών καταγγέλλουν 9 στις 10 μικρές επιχειρήσεις

Το 87,3% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) θεωρεί ότι ολιγοπώλια ελέγχουν μεγάλο μέρος της αγοράς και διαμορφώνουν τις τιμές σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το 2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση εννιά στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι πεπεισμένες ότι υπάρχουν ολιγοπώλια τα οποία ελέγχουν μεγάλο μέρος της αγοράς διαμορφώνοντας τις τιμές.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 83,8% των ΜμΕ θεωρεί ότι οι εφαρμοζόμενες μέχρι σήμερα πολιτικές της ΝΔ δεν έχουν συμβάλει καθόλου στην προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού και την αποφυγή αθέμιτων ολιγοπωλιακών πρακτικών.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την εξέταση του μεριδίου των πέντε μεγάλων επιχειρήσεων κάθε κλάδου στο σύνολο, στην ελληνική οικονομία επικρατεί ένας βαθύτατος διχασμός. Στους κλάδους της μεγάλης βιομηχανίας δεσπόζουν μονοπώλια ή μονοπωλιακές τάσεις, ενώ στους κλάδους που κυριαρχούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κυριαρχούν συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού.

Ωστόσο, η δεινή εικόνα που εμφανίζει ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στα ευρήματα από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη το 2022, με θέμα «Οι αντιλήψεις των πολιτών για την πολιτική ανταγωνισμού». Στην εν λόγω έρευνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο ερώτημα «πόσο σημαντικές πιστεύετε ότι είναι οι παρακάτω βελτιώσεις στον ανταγωνισμό», η απάντηση που συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις ήταν «να καταπολεμηθούν τα καρτέλ». Το 76% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο πολύ σημαντικό και το 17% αρκετά σημαντικό. Αθροιστικά, το 93% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκρίνει την καταπολέμηση των καρτέλ. Κι ακολουθεί η «αποτροπή κατάχρησης της δύναμης που κατέχουν στην αγορά οι παράγοντες σε διάφορους τομείς της αγοράς».

Επιπλέον, όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με βάση την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, αυτό έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 35% το διάστημα 2021-2023.

Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι το λειτουργικό κόστος τους αυξήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργώντας πιεστικό περιβάλλον αύξησης τιμών στις υπηρεσίες και τα αγαθά που εμπορεύονται.

Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. 

Συγκεκριμένα, το 25,5% των πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και ότι έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα ενώ το 25,1% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι διαθέτει ρευστότητα μόλις για ένα μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: