Ανεβαίνει το επίπεδο του συναγερμού που χτυπά στο πρωθυπουργικό γραφείο λόγω της πυκνότητας των δημόσιων διαφοροποιήσεων που εκπέμπουν μέλη της Κ.Ο. μετά και τη χθεσινή καταψήφιση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια από τις Μαριέττα Γιαννάκου - Όλγα Κεφαλογιάννη. Οι στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη παρατηρούν με ανησυχία ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από τις γαλάζιες «φυλές» που επηρεάζονται από τους πρώην πρωθυπουργούς της παράταξης. Άλλωστε οι δύο βουλευτές και πρώην υπουργοί προσδιορίζονται στην καραμανλική πτέρυγα. Υπό αυτό το πρίσμα, στο Μαξίμου επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις διαφωνίες, αποφεύγοντας τις αιχμηρές απαντήσεις.
Ήδη, πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία του ν/σ Τσιάρα, η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε αμήχανα ότι «η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή». Οι ένοικοι του Μαξίμου, εντούτοις, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τον ισχυρισμό της κυρίας Γιαννάκου ότι «ο πρωθυπουργός συμφωνεί» μαζί της «σε κάποια σημεία»!
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, στο κυβερνητικό επιτελείο συζητήθηκε το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή ώστε να μεταπειστούν οι βουλευτές που διαφωνούσαν. Στο τέλος, ωστόσο, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της... φυγομαχίας, καθώς αν οι κ. Γιαννάκου - Κεφαλογιάννη επέμεναν στην ίδια γραμμή πλεύσης, το πρωθυπουργικό προφίλ θα είχε υποστεί βαθιά πληγή.
Γαλάζια απροθυμία στην υπεράσπιση του οδοστρωτήρα
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, αφού διέβλεψαν το χθεσινό ναυάγιο, κοιτούν με ανησυχία την επόμενη ημέρα. Αφήνουν να διαρρεύσει ότι «τώρα που σταδιακά βγαίνουμε από το τούνελ της πανδημίας πρέπει η Κ.Ο. να έχει μια συμπαγή εικόνα». Η σχετική αποστροφή αφορούσε, πρωτίστως, τις γαλάζιες ενστάσεις που καταγράφονται έναντι του οδοστρωτήρα των εργασιακών σχέσεων. Αξιόπιστες κομματικές πηγές τονίζουν μάλιστα πως ήδη ο άξονας Μαξίμου - υπ. Εργασίας συναντά προσκόμματα στην προσπάθεια να συγκροτήσει από τώρα μια ομάδα βουλευτών «που έχουν βαρύ όνομα στο εσωτερικό ακροατήριο» ώστε να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο. Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν τη βεβαιότητα πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα είναι εκτός της γαλάζιας λίστας!
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από δέκα βουλευτές εγείρουν διαφωνίες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, με την εργατολόγο Άννα Ευθυμίου να σέρνει τον χορό. Όπως εξήγησε, ενόψει της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση, «η σχέση εργοδότη και εργαζόμενων δεν είναι μια ισότιμη σχέση». Χθες η κυρία Πελώνη αναμάσησε τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας αποσκοπώντας -έπειτα από σχετική ερώτηση- να απαντήσει στις ενστάσεις της κ. Ευθυμίου. «Διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου και εφόσον ο ίδιος το ζητήσει" είπε χαρακτηριστικά. Αμφίβολο είναι, ωστόσο, αν έπεισε τη βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης που πρόσκειται στο «σαμαρικό» στρατόπεδο.
Βραδυφλεγής βόμβα τα πρωτόκολλα με τη Β. Μακεδονία
Παράλληλα, σε βραδυφλεγή βόμβα για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουν εξελιχθεί τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνηση επιμένει -όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα- να αναβάλει την κατάθεσή τους στη Βουλή μετά την απροθυμία των Αντώνη Σαμαρά - Κώστα Καραμανλή να δώσουν θετική ψήφο!
Τέλος, το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη ήδη απειλεί ευθέως τη συνοχή της πλειοψηφίας, καθώς έφτασε ακόμη και στο σημείο να διαταράξει τις σχέσεις των παλαιών συνοδοιπόρων Άδωνι Γεωργιάδη - Μάκη Βορίδη. Η επιλογή του υπουργού Ανάπτυξης να ζητήσει "συγγνώμη" από τον Ν. Καρανίκα προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του υπουργού Εσωτερικών και πλειάδας γαλάζιων βουλευτών...
ΣΥΡΙΖΑ : Κρατά σε lockdown τη Βουλή γιατί φοβάται ότι δεν ελέγχει τη Ν.Δ.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται ότι δεν ελέγχει πλέον το κόμμα του, αφού ακόμα και οι βουλευτές του είναι αντίθετοι στα νομοσχέδια που θέλει να περάσει» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας, μετά τις χθεσινές δύο διαρροές της Ν.Δ., «για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης κρατά σε lockdown τη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα ανοίγει διάπλατα το σύνολο της δραστηριότητας». Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει στους σχετικούς φόβους του κ. Μητσοτάκη «για τη φαρμακευτική κάνναβη, τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και τα εργασιακά». Τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «δεν τόλμησε να έρθει για να υπερασπιστεί τη συνεπιμέλεια, γιατί θα έπρεπε να απαντήσει στις εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες της κ. Γιαννάκου για 'χρήμα' που ξοδεύτηκε για το νομοσχέδιο αυτό και στην επιστολή - κόλαφο του ΟΗΕ που έκρυψε», ενώ καταγγέλλει το γεγονός ότι «καλύπτει με την ανοχή του» τον κ. Λοβέρδο αντί να τον διαγράψει.
Αναφορικά με τις χθεσινές διαρροές, σημειώνει καυστικά ότι «εάν αυτό γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων θα διέβλεπε πιθανότατα πτώση της κυβέρνησης», ενώ «σήμερα που οι βουλευτές της Ν.Δ. γυρνούν την πλάτη στον κ. Μητσοτάκη και τον καταγγέλλουν, είναι απλώς Πέμπτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου