«Σας περιμένουμε να δοκιμάσετε επίσης τον τοματοπελτέ
μας και να κλείσετε τη δική σας αναμνηστική κονσέρβα σε ένα παλιό κλειστικό
μηχάνημα!» μας καλεί η Δ/νση του Μουσείου
Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» τηρώντας
όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό
αύριο Πέμπτη 27 Μαΐου.
Κάθε μέρα, 10.00 – 16.00, εκτός Δευτέρας, ο επισκέπτης
μπορεί να κάνει αναδρομή στη βιομηχανική περίοδο της Σαντορίνης, ακολουθώντας
την πορεία καλλιέργειας και επεξεργασίας της σαντορινιάς τομάτας καθώς και της παραγωγής
τοματοπελτέ.
Σε ανοικτή πρόσκλησή της η δ/νση του Μουσείου αναφέρει:
«Σας περιμένουμε να δοκιμάσετε επίσης τον τοματοπελτέ
μας και να κλείσετε τη δική σας αναμνηστική κονσέρβα σε ένα παλιό κλειστικό
μηχάνημα!
Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» παρέχει
σε όλους τους επισκέπτες του - με την επιφύλαξη της σχετικής διαθεσιμότητας και
χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση - ατομικές συσκευές ακουστικής ξενάγησης.
H ακουστική ξενάγηση προσφέρεται σε 5 διαφορετικές γλώσσες - ελληνικά, αγγλικά,
γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.
Για την είσοδό στο χώρο του μουσείου είναι
υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Ωράριο Λειτουργίας :
Τρίτη – Κυριακή: 10.00 – 16.00
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις για groups επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλ :
22860-85141 & στο info@tomatomuseum.gr»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το
άνυδρο μικρόκαρπο τοματάκι Σαντορίνης ξεκίνησε να καλλιεργείται στο
νησί στα τέλη του 19ου αιώνα. Δεν ποτίζεται, αλλά ευδοκιμεί λόγω της
πρωινής υγρασίας που κρατάει το ελαφρύ ηφαιστειογενές χώμα της
Σαντορίνης με την ελαφρόπετρα που περιέχει.
Έχει χαρακτηριστική γεύση, χοντρή φλούδα, μικρό καρπό και υψηλά σάκχαρα, που την κάνουν αποδοτική στην παραγωγή πελτέ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ
Ο
Δημήτριος Νομικός ξεκινά να παράγει τοματοπολτό στη βιοτεχνία
προβιομηχανικής τεχνολογίας στη Μεσαριά το 1915. Το 1922 φτιάχνει στον
Μονόλιθο ένα από τα πρώτα εργοστάσια κονσερβοποιίας ‘στα Βαλκάνια’, όπως
και ο ίδιος έλεγε, με τεχνολογία αιχμής της εποχής φερμένη από το
εξωτερικό.
Το 1945 ο Γιώργος Νομικός, γιος του Δημητρού , κτίζει το εργοστάσιο στη Βλυχάδα, στο κέντρο της πιο
παραγωγικής
περιοχής ντομάτας στη Σαντορίνη, δυναμικότητας 3,500 κοφινιών την
ημέρα, και λειτουργεί την πρώτη σαιζόν χωρίς καν οροφή. Η παραγωγική
περίοδος διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με την όψιμη ντομάτα
να έρχεται από την περιοχή του Πύργου. Μέσα στο εργοστάσιο δημιουργείται
και μια μικρή μονάδα κυτιοποιείου που κατασκευάζει τις κονσέρβες από
φύλλα λευκοσιδήρου, ενώ η καύσιμη υλη του ατμολέβητα είναι αρχικά
κάρβουνο από την Κύμη και αργότερα μαζούτ.
Τον
χειμώνα του 1952, κατά τη διάρκεια μιας νεροποντής, ο χείμαρρος από το
δρόμο σπάει την πόρτα της μεγάλης αυλής, μπαίνει στο εργοστάσιο και
παρασύρει στη θάλασσα προϊόντα και μηχανήματα, προσχώνοντας το
εργοστάσιο με λάσπη σε ύψος 2,30 μέτρων. Τη επόμενη χρονιά κτίζονται οι
αποθήκες στην πάνω πλευρά της αυλής για να φυλάσσονται τα προϊόντα και
να συγκρατείται ο χείμαρρος.
Το 1956 το
εργοστάσιο επιβιώνει χωρίς πληγές του μεγάλου σεισμού, ενώ ο Γ. Νομικός
επεκτείνει τη δραστηριότητα του και στο νησί της Κω με ένα ακόμα
εργοστάσιο.
Την εποχή εκείνη
λειτουργούν στο νησί 9 εργοστάσια, η παραγωγή βρίσκεται στο απόγειό της
και τα προιόντα φορτώνονται σε καΐκια από την παραλία και πωλούνται σε
όλη την Ελλάδα, έχοντας πλεονέκτημα την πρωιμότητα της παραγωγής.
Το
1971 αρχίζουν οι πρώτες εξαγωγές και η Δ. Νομικός, ανώνυμη εταιρία πια,
επεκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα με νέο εργοστάσιο στην Αλίαρτο
Βοιωτίας.
Τα
χρόνια που θα ακολουθήσουν ο τουρισμός θα αναπτυχθεί ραγδαία ενώ η
καλλιέργεια της τομάτας θα συρρικνωθεί δραματικά στο νησί, αναγκάζοντας
το εργοστάσιο να παύσει οριστικά τη λειτουργία του μετά την τελευταία
καλοκαιρινή παραγωγή του 1981. Την χρονιά αυτή η Δ. Νομικός θα ανοίξει
το νέο της εργοστάσιο στον Δομοκό Φθιώτιδας, το οποίο μαζί με της
Αλιάρτου, επεξεργάζονται σήμερα μέσα σε 12 μόλις ώρες την ποσότητα
ολόκληρης της παραγωγικής περιόδου του κάποτε σύγχρονου εργοστάσιου της
Βλυχάδας.
ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΜΑΤΑΣ ΔΗΜ. ΝΟΜΙΚΟΣ
Το παλιό εργοστάσιο
τομάτας Δ.Νομικός στη Βλυχάδα μετατράπηκε σε σύγχρονο Βιομηχανικο
Μουσείο για να προσφέρει στους επισκέπτες του μία αναδρομή στο παρελθόν,
ακολουθώντας την πορεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής
τομάτας, ενός από τα πιο διάσημα και παραδοσιακά προϊόντα της
Σαντορίνης.
Στο Μουσείο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τις παραδοσιακές μεθόδους
που ακολουθούνταν από τους ντοματοποιούς της Σαντορίνης, γνωρίζοντας
παράλληλα την ιστορία του τόπου, των κατοίκων της και των παραδόσεών
τους.
Τα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνουν μηχανές επεξεργασίας από το 1890,
παλιά χειρόγραφα βιβλία του εργοστασίου, παλιά εργαλεία, τις πρώτες
ετικέτες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις
ανθρώπων που εργάστηκαν στο εργοστάσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου