Kατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες
Να θολώσει τα νερά σε σχέση με το κυβερνητικό φιάσκο στην υπόθεση αεροπειρατείας στην πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους, που οδήγησε στη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα έχει στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα όσα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair χθες, για πράκτορες της KGB στην εν λόγω πτήση, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής του αεροσκάφους από την πορεία του».
Υπενθυμίζεται ότι και η εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει σε ρεπορτάζ της πως «4 πράκτορες της λευκορωσικής KGB παρακολουθούσαν τον αντιφρονούντα Λευκορώσο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς».
Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την θέση του, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια έρευνα ή συγκεκριμένα στοιχεία, δήλωσε αόριστα ότι υπάρχουν μαρτυρίες οι οποίες «πιστοποιούν ότι έγινε μια ανακοίνωση από τον πιλότο, ο οποίος ειδοποιήθηκε προφανώς από τους Λευκορώσους ότι δήθεν υπήρχε βόμβα στο αεροσκάφος και το αεροσκάφος αυτό άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Μινσκ».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, χαρακτήρισε εμμέσως «παντελώς ανυπόστατες φήμες» τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Ryanair, προσθέτοντας μάλιστα ότι αν ίσχυαν «φαντάζομαι ότι θα είχαμε τέτοιες μαρτυρίες». Λες και όσα διαδραματίστηκαν στο αεροπλάνο θα πρέπει να ήταν όπως στις ταινίες του Χόλυγουντ όπου αεροπειρατές αναγκάζουν τον πιλότο με το πιστόλι στον κρόταφο να κάνει αυτά που προστάζουν μπροστά σε όλους τους επιβάτες.
Ο Κ. Μητσοτάκης με την επιλογή του να αναφερθεί σε «φήμες» περί πρακτόρων της λευκορωσικής KGB οι οποίοι -εάν ευσταθεί το σενάριο- επιβιβάστηκαν από την Αθήνα, χωρίς να τους έχει πάρει κάποιος χαμπάρι στην ΕΥΠ, επέλεξε για άλλη μία φορά να προστατεύσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντα, όπως είχε κάνει άλλωστε όταν άλλαξε τον νόμο ο οποίος όριζε τις προϋποθέσεις για να είναι κάποιος επικεφαλής της ΕΥΠ.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, δια του ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Βλάσση, παραδέχτηκε πως μια τέτοια «λεπτομέρεια» μπορεί να ξεφύγει από τις υπηρεσίες μιας χώρας. «Και οι μυστικές υπηρεσίες πάντα λειτουργούν, αλλά από εκεί και πέρα, ξέρετε, σε μια χώρα ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τα πάντα, είναι αυτονόητο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου