Στις αρχές του μήνα προκάλεσε αίσθηση έρευνα της αξιόπιστης ολλανδικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Somo", σύμφωνα με την οποία η Eldorado Gold χρησιμοποιεί μια σειρά από ολλανδικές εταιρείες - γραμματοκιβώτια για να φοροαποφεύγει στην Ελλάδα. Τις ίδιες μέρες, στην ολλανδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα quotenet.nl ο δημοσιογράφος Χενκ Βίλεμ Σμιτς σε άρθρο του παρουσίασε, εκτός από την Eldorado Gold άλλες 6 περιπτώσεις πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και φοροαποφεύγουν με αντίστοιχο τρόπο μέσω Ολλανδίας. Μάλιστα, στο άρθρο επισυνάπτονται αντίγραφα ισολογισμών των εταιρειών γραμματοκιβωτίων στην Ολλανδία, που ο συντάκτης του εντόπισε στο ηλεκτρονικό εμπορικό μητρώο του ολλανδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο άρθρο, πρόκειται για τις:
 
1. Coca - Cola
Η ελληνική θυγατρική (3Ε) είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής αναψυκτικών στην Ευρώπη και μέσω αυτής γίνεται η διακίνηση αναψυκτικών σε 28 χώρες. Στην ολλανδική εταιρεία - γραμματοκιβώτιο έχουν τοποθετηθεί 3.3 δισ.

2. Lamda Development
Είναι η εταιρεία real estate του Σπύρου Λάτση. Στην εταιρεία γραμματοκιβώτιο της Ολλανδίας βρίσκονται περισσότερα από 76 εκατ.

3. Brink's 
Οι δραστηριότητες της αμερικανικής εταιρείας οχημάτων στην Ελλάδα ανήκουν σε εταιρεία γραμματοκιβώτιο στο Άμστερνταμ. Έχει περίπου 60 εκατ. στον ισολογισμό.

4. Όμιλος ΑΝΤ-1
Η αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης με δραστηριότητες στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες ανήκει σε ολλανδική εταιρεία χαρτοφυλακίου με 18 εταιρείες, γραμματοκιβώτια για διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στον ισολογισμό εμφανίζεται να έχει στην κατοχή της 39 εκατ.

5. Hanergy Solar Power
Είναι μια μεγάλη κινεζική εταιρεία που επενδύει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Έχει είκοσι εταιρείες - γραμματοκιβώτια στην Ολλανδία για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

6. Audio Group
Η Audio Group Greece έχει από το 1981 μια εταιρεία συμμετοχών στην Ολλανδία.

Η εφημερίδα «Αυγή» επικοινώνησε με τον συντάκτη του άρθρου, τον δημοσιογράφο Henk Willem Smits, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα διεθνούς φορολογικού συστήματος και συν-συγγραφέας του βιβλίου Ο φορολογικός παράδεισος της Ολλανδίας. Γιατί κανένας δεν πληρώνει φόρους εδώ, εκτός από εσένα. Το "Quote" είναι ολλανδικό περιοδικό που πρωτοεκδόθηκε το 1986 και είναι γνωστό για την ετήσια λίστα στην οποία παρουσιάζει τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στην Ολλανδία. Η κεντρική του θεματολογία αφορά τις επιχειρήσεις. Το 1999 κέρδισε τη διάκριση "του περιοδικού της χρονιάς" από την Ένωση Ολλανδών Εκδοτών.

«Η φοροαποφυγή χιλιάδων πολυεθνικών επιχειρήσεων μέσω της Ολλανδίας αφορά σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ» εξηγεί ο κ. Σμιτς. Όμως, «ακόμη κι αν δεχτούμε ότι το χτύπημα τέτοιων μεθόδων φοροαποφυγής είναι πολύ δύσκολο, είναι υπερβολικά παράδοξο από τη μία πλευρά ο υπ. Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ να διαπιστώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και από την άλλη να διευκολύνει ελληνικές πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν μέσω της Ολλανδίας».

Όπως εξηγεί ο Ολλανδός δημοσιογράφος, υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες μεθόδων μέσω των οποίων οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν την Ολλανδία για να φοροαποφεύγουν με καθ' όλα νομότυπο τρόπο.

Ο πρώτος σχετίζεται με τις γνωστές ενδοομιλικές συναλλαγές. Πρόκειται για υπερκοστολογημένες συναλλαγές με σκοπό να εμφανίζονται τεχνητά συμπιεσμένα τα κέρδη των πολυεθνικών στις χώρες που έχουν πραγματική οικονομική δραστηριότητα και να παρουσιάζονται αυξημένα σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους με πολύ χαμηλούς συντελεστές. Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν οι συναλλαγές αυτές σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ, που επιβάλλουν η τιμολόγηση να γίνεται σε τιμές που επικρατούν στην αγορά. "Μολονότι η Ολλανδία δεν έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές" αναφέρει ο Χ.Β. Σμιτς, "έχει ένα ιδιαίτερα χαλαρό νομικό πλαίσιο που αφήνει περιθώριο να γίνονται οι συναλλαγές μέσω εταιρειών που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους".

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα της Ολλανδίας, όπως αναφέρει ο Σμιτς, "έχει τις ρίζες της πολλούς αιώνες πριν από τη σημερινή εποχή σε μια περίοδο που άνθιζαν οι κολοσσιαίες εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στις ολλανδικές αποικίες. Από εκείνη την περίοδο έχει κληρονομηθεί ένα σύστημα που φορολογεί μηδαμινά τα κέρδη από μερίσματα που εισάγουν ολλανδικές εταιρείες από δραστηριότητες τους σε άλλες χώρες". Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται ξένες πολυεθνικές ιδρύοντας θυγατρικές επιχειρήσεις στην Ολλανδία. Επιπλέον, η Ολλανδία έχει φροντίσει να υπογράψει ειδικές εμπορικές συμφωνίες «αποφυγής διπλής φορολόγησης» με σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου και υπάρχει "εξαιρετικά χαμηλή φορολογία για έσοδα που προέρχονται από άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως η εκμετάλλευση εμπορικών σημάτων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας".

Στο άρθρο του ο Ολλανδός δημοσιογράφος εκφράζει την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο να χτυπηθεί η επιθετική φοροαποφυγή των πολυεθνικών, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές στην Ευρώπη είναι ανεπαρκείς, ενώ αναφέρει ότι στόχος της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει 3 δισ ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρήσεων.

"Ό,τι κάνουν οι πολυεθνικές"!

Με την αποκάλυψη της Somo καταρρίφθηκε το επιχείρημα ότι η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής, αν και δεν πρόσφερε στο κράτος σημαντικά ανταλλάγματα για την εκμετάλλευση των μεταλλείων, θα δημιουργούσε διευρυμένα έσοδα από τη φορολογία. Επίσης, εντυπωσίασε ο κυνισμός του Πολ Ράιτ, διευθύνοντα σύμβουλου της εταιρείας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (5/4/2015) παραδέχτηκε: «Όσον αφορά τον φορολογικό μας σχεδιασμό και τη χρήση ολλανδικών εταιρειών, κάνουμε ό,τι κάνουν οι περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις και είναι απολύτως νόμιμο. Προσπαθούμε, όπως κάθε επιχείρηση και κάθε φυσικό πρόσωπο, να ελαχιστοποιήσουμε με νόμιμα μέσα τους φόρους που θα κληθούμε να πληρώσουμε».

Κλαυδιανός Φοίβος - avgi.gr