Για το πέρασμα των δαπανών στην κάρτα του αγοραστή. Και τον έλεγχο κίνησης σε προϊόντα άνα των 100 ευρώ. |
Προβλέπεται επιστροφή χρημάτων και bonus, δέλεαρ για τους καταναλωτές, ενώ θα γίνει προσπάθεια για πιλοτική εφαρμογή από τα νησιά από φέτος και δεν πρόκειται για πιστωτική κάρτα
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ, όπως ζητούν οι δανειστές, αλλά ολοκληρώνει ένα σχέδιο ψηφιοποίησης των συναλλαγών με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητάς του προκειμένου να αποφευχθεί κάθε νέα επιβάρυνση των καταναλωτών.
Το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το επιτελείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη προβλέπει τη γενίκευση της χρήσης καρτών από τους καταναλωτές και συσκευών POS από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα αυξηθούν κατά 7,5 δισ. ευρώ έως το 2020. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2016, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς, ενώ είναι πιθανόν να εφαρμοστεί πιλοτικά στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες φέτος,λόγω του ότι οι τουρίστες είναι πιο εξοικειωμένοι με τις αγορές μέσω καρτών.
Πάντως δεν προβλέπεται χρήση πιστωτικών καρτών, για να μην κατρακυλήσει ο καταναλωτής στην ευκολία απόκτηση δανεικού χρήματος, που σημαίνει νέα υποδούλωση στις τράπεζες, αλλά απλή κάρτα, που θα αποκτάται με απλές διαδικασίες και χωρίς συνδρομητική χρέωση.
Δέλεαρ για τους καταναλωτές θα αποτελέσουν η επιστροφή χρημάτων από τις αγορές, τα bonus και η σύνδεση με το αφορολόγητο. Τα έξοδα για την προμήθεια των συσκευών θα επιδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Το όριο πάνω από το οποίο η χρήση πλαστικού χρήματος θα είναι υποχρεωτική αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 100 ευρώ, καλύπτοντας το 70% των λιανικών πωλήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου