ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Μαζί με τη Σταυρούλα Πουλημένη και το Alterthess



Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει στην άνιση μάχη με τα SLAPPs, που δίνει η δημοσιογράφος και το ενημερωτικό μέσο!

Δήλωση του Αντιπροέδρου της Left, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο EK και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, Κώστα Αρβανίτη, για την εκδίκαση της έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης η οποία έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή SLAPP εναντίον της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του alterthess.gr

Εκδικάστηκε η έφεση κατά της απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή την καταχρηστική αγωγή του Ευστάθιου Λιόλιου, στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», κατά της συνεργατικής ιστοσελίδας ενημέρωσης Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας ζήτησε 100.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη για δημοσίευμα με θέμα την καταδίκη της «Ελληνικός Χρυσός» για ρύπανση του νερού στη Β. Χαλκιδική και άλλων παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Τον Μάιο του 2022 το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του ενάγοντος και επέβαλε στη δημοσιογράφο την καταβολή ποσού 3.000 ευρώ για αποκατάσταση ηθικής βλάβης.

«Οι αγωγές κατά δημοσιογράφων, λόγω των ερευνών ή της κριτικής που έχουν ασκήσει σε ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, συνιστούν υποθέσεις SLAPPs, έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό καθώς και την ηθική και οικονομική εξόντωσή τους» τονίζει η Ελληνική Ένωση για τα Διακαιώματα του Ανθρώπου επαναλαμβάνοντας ότι έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων προστασίας των ερευνητών δημοσιογράφων στην κατεύθυνση της σχετικής Πρότασης Οδηγίας και της Σύστασης 2022/758 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία δημόσιων προσώπων δημοσιογράφων και υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.

Σχετικά με αυτήν την εκδίκαση ο ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Πρόκειται για μια ακόμη χαρακτηριστική υπόθεση SLAPP (Στρατηγικές Αγωγές κατά της Δημόσιας Συμμετοχής), στόχος των οποίων είναι ο εκφοβισμός, η οικονομική εξάντληση και τελικά η φίμωση δημοσιογράφων και ενεργών πολιτών.

Η Πουλημένη και το Alterthess βρέθηκαν στο στόχαστρο λόγω της δημοσιογραφικής τους έρευνας για την αμφιλεγόμενη δράση της εταιρείας στην εξόρυξη χρυσού. Παρά τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των SLAPPs, στην Ελλάδα δημοσιογράφοι και ενεργοί πολίτες, που εναντιώνονται δημόσια σε αμφισβητούμενης νομιμότητας πρακτικές από πολιτικούς, μεγαλοστελέχη επιχειρηματικών κολοσσών και κυβερνήσεων παραμένουν απροστάτευτοι.

Για το θέμα της ελευθεροτυπίας του Κράτους Δικαίου και της προστασίας των δημοσιογράφων από τις καταχρηστικές αγωγές, η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η LEFT έχουμε κάνει σειρά ερωτήσεων στην Κομισιόν και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για την άνιση μάχη που δίνουν η Σταυρούλα Πουλημένη και το Alterthess, που βρέθηκαν στο στόχαστρο της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, έχω παρέμβει με ερώτησή μου προς την Κομισιόν ήδη από το 2021.

Η αντιπρόεδρος Αξιών & Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα, τότε, είχε δεσμευτεί για την προστασία των δημοσιογράφων από τις αβάσιμες και καταχρηστικές αγωγές μέσω ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία φέτος εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ωστόσο, επιμένει να αδιαφορεί και η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενσωματώσει τη σχετική Οδηγία, ούτε έχει λάβει κάποιο άλλο μέτρο.

Στεκόμαστε για άλλη μια φορά στο πλευρό της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του ALTERTHESS.

Είμαστε στο πλευρό κάθε δημοσιογράφου, κάθε Μέσου και ενεργού πολίτη που δέχεται την άθλια επίθεση μιας καταχρηστικής αγωγής και δίνει άνισο αγώνα με επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, απλά και μόνο γιατί τολμούν να κάνουν τη δουλειά τους που είναι να ερευνήσουν, να ενημερώσουν και να ασκήσουν ουσιαστική κριτική σε θέματα δημοσίου συμφέροντος.

Περισσότερο παρά ποτέ, σήμερα με την προεδρία Όρμπαν και τον ακροδεξιό Ραφαέλε Φίττο, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τιμόνι της Ευρώπης, εμείς επιμένουμε να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της ενημέρωσης, της διαφάνειας και εν τέλει της ίδιας της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: