Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας στην Καβάλα επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Βασιλόπουλος
Τις δυνατότητες διαπεριφερειακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών ζητημάτων στον τομέα της αλιείας εξέτασαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος και ο ομόλογός του, Αλιευτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ανδρέας Καραγιώργης.
Ο τομέας της αλιείας τόσο στην Δυτική Ελλάδα όσο και στη θαλάσσια ζώνη της Ανατολικής Μακεδονίας αναπτύσσεται συνεχώς γι αυτό τον λόγο απαιτούνται συνέργειες σε περιφερειακό επίπεδο. Χαρακτηριστική άλλωστε στην συνάντηση ήταν η αναφορά του κ. Καραγιώργη πως “τα επόμενα χρόνια θα γεμίσουμε από επενδύσεις που θα έχουν να κάνουν με τα αλιευτικά προϊόντα και δη των οστράκων”.
Ο κ Βασιλόπουλος είχε την ευκαιρία επίσης να επισκεφθεί Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) ανήκει στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ) ο οποίος, εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το Ινστιτούτο εδρεύει στη Νέα Πέραμο Καβάλας και λειτουργεί από το 1995 με κύρια αντικείμενα έρευνας την αλιεία, το υδάτινο περιβάλλον (παράκτια, μεταβατικά και εσωτερικά ύδατα), την αξιοποίηση των αλιευτικών προϊόντων και τις υδατοκαλλιέργειες.
Σε δηλώσεις του ο κ Βασιλόπουλος σχολίασε με έμφαση ότι «οι επαφές σε διαπεριφερειακό επίπεδο θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα προκειμένου να χαραχθούν κοινές πολιτικές σε μείζονα αγροτικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα.»
Επιμορφωτικό σεμινάριο στελεχών και φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Τις εργασίες του περιφερειακού επιμορφωτικού σεμιναρίου του έργου LIFE IP AdaptInGR άνοιξε διαδικτυακά σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης. «Ο στόχος του έργου ταυτίζεται με τον δικό μας στόχο και συνοψίζεται σε μία πρόταση: Να εφαρμοστεί η Εθνική και η Περιφερειακή στρατηγική με τις κατάλληλες δράσεις στον τόπο μας. Να ενημερώσουμε, να συζητήσουμε, να προλάβουμε, να διορθώσουμε, να αναχαιτίσουμε τον ρυθμό με τον οποίο κινούμαστε προς την ενεργειακή κρίση, τη διάβρωση των ακτών, την άνοδο της θερμοκρασίας, την αντοχή των υλικών, την αλλαγή της σύστασης της ατμόσφαιρας και όλες τις άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
Συνεχίζοντας ευχαρίστησε τα στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εκπόνηση και εφαρμογή της δικής μας Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία περιλαμβάνει πολλές δράσεις, αλλά κυρίως εδράζεται στην εμβληματική πρωτοβουλία δημιουργίας 19 τοπικών σχεδίων, ένα για κάθε δήμο της Δυτικής Ελλάδας. «Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και να απαντάμε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το στοίχημα του σχεδιασμού. Κάθε σχεδιασμού. Η περιβαλλοντική πολιτική, όπως και κάθε πολιτική, να μην διαμορφώνεται ανεξάρτητα από τους πολίτες, τις ανάγκες και τις ιδιατερότητες κάθε περιοχής, αλλά να αποτελεί μέρος ενός σχεδίου «από τα κάτω προς τα πάνω», που θα ενισχύει ουσιαστικά την κοινωνική συνοχή, το βιοτικό επίπεδο και τις συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης, με αφορμή τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές, σημείωσε την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής των στρατηγικών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και προτεραιοποίησης των πολιτικών ανθεκτικότητας απέναντι σε μία κρίση που, όπως είπε «είναι ήδη εδώ και μας απειλεί όλους». «Ο στόχος είναι τελικά ένας: Να προστατεύσουμε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αλλά και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν τόπο σαν και αυτό που εμείς γνωρίσαμε και ακόμα καλύτερο. Με άλλα λόγια, να σώσουμε τους εαυτούς μας και το μέλλον μας» κατάληξε ο κ. Φαρμάκης.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο είναι το πρώτο που πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τα συνολικά δέκα τρία που θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα, διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021.
Στόχος είναι η παροχή της απαραίτητης γνώσης και εργαλείων σε υπηρεσίες φορείς πάνω σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στους τομείς υψηλής τρωτότητας της κάθε Περιφέρειας, καθώς και η υποστήριξη της εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της κάθε Περιφέρειας.
Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο της δράσης C.6 του έργου που αφορά στην οικοδόμηση του δυναμικού της χώρας πάνω σε ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε Φορείς λήψης αποφάσεων, σε στελέχη τεχνικών και άλλων υπηρεσιών ή/και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επίσης σε ενδιαφερόμενα μέρη (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ομάδων σε τομείς που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής).
Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη με τον Γενικό Διευθυντή της “Airport Regions Council”
Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επισκέφθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Airport Regions Council (ARC), Sergi Alegre, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2021 και συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς τρόποι αξιοποίησης των περιφερειακών αερολιμένων, δηλαδή των Αεροδρομίων Ακτίου, Αράξου και Επιταλίου. Ο Αντιπεριφερειάρχης, ανέφερε: «Πρόκειται για έναν σοβαρό, εξειδικευμένο φορέα, ένα νέο σύμμαχο που μπορούμε να βασιζόμαστε στην προσπάθειά μας να αυξηθεί η κίνηση των αεροδρομίων στην περιοχή μας και να επαναλειτουργήσει με σωστές βάσεις το αεροδρόμιο του Επιταλίου».
Το Airport Regions Council είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική ένωση περιφερειακών και τοπικών αρχών με ένα διεθνή αερολιμένα εντός ή κοντά στην επικράτειά τους και ιδρύθηκε το 1994 με έδρα τις Βρυξέλλες. Στόχος του είναι να φέρει κοντά την Περιφέρεια και το αεροδρόμιο και να διευκολύνει την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, από τη διακυβέρνηση, την οικονομία, το περιβάλλον, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την κινητικότητα, επιτρέποντας τους να συνεργαστούν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, να αποφύγουν, να αποτρέψουν, να ελαχιστοποιήσουν και να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του αεροδρομίου και να παρέχουν στα μέλη εργαλεία και γνώσεις, ώστε να σχεδιάσουν, να επενδύσουν, να μοιραστούν και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη του αεροπορικού τομέα.
Μέχρι τώρα μέλη του ARC αποτελούν περιφερειακές και τοπικές αρχές της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βαλλονίας, της Τσέχικης Δημοκρατίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Μάλτα, της Ολλανδίας της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.
Κατόπιν της επίσκεψης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ακολούθησε ξενάγηση του Γενικού Διευθυντή της ARC από το έμπειρο προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, αναδεικνύοντας ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάτρας, καθώς και των περιοχών της νότιας και δυτικής Αχαΐας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου