Η καταστροφική υγειονομικά και οικονομικά διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα έχει σοκάρει τους πολίτες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, όπως γίνεται σαφές από τις μετρήσεις που περιλαμβάνει το τελευταίο ΕυρωΒαρόμετρο και καλύπτει την περίοδο της περασμένης άνοιξης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες (23%) δήλωσε ευθέως ότι ειδικά ο τρόπος που επιβλήθηκαν και εφαρμόστηκαν τα lockdown ήταν «πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και έβαλε σε κίνδυνο την πνευματική και ψυχική του υγεία». Πρόκειται για ποσοστό που καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν πλησιάζει καν (στην δεύτερη Πορτογαλία είναι 16%).
Πάνω από ένας στους δύο Έλληνες (53%) τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η οικονομία, καθώς οι πολίτες μετά από μία δεκαετία μνημονίων, είδαν την Ελλάδα να επιστρέφει σε ύφεση ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2020, πριν την πανδημία και ακολούθησε ο αντίκτυπος που είχαν τα lockdown στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση. Το τελευταίο γίνεται εμφανές από το ότι δεύτερο μείζον πρόβλημα είναι η ανεργία (38%), οριακά πάνω από την Υγεία (37%).
Στην ερώτηση για το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συνολικά η ΕΕ και με τρεις επιλογές στη διάθεσή τους, οι Έλληνες υπέδειξαν πρώτη την Υγεία σε ποσοστό 38%. Μόλις σε 6 χώρες από τις 27 της ΕΕ η Υγεία επελέγη ως πρώτο θέμα ανησυχίας, σε 5 ως δεύτερο και 4 ως τρίτο κατά σειρά, ενώ η αντιδιαστολή της ελληνικής πραγματικότητας με την Ευρώπη αποτυπώνεται πλήρως από το γεγονός ότι σε 13 χώρες της ΕΕ η Υγεία δεν ετέθη καν ως θέμα προβληματισμού, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας.
Κάπως έτσι, οι Έλληνες είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι πολίτες που δηλώνουν κατά πλειοψηφία (51% έναντι 49%) ότι δεν αισθάνονται πολίτες της ΕΕ και δεν την εμπιστεύονται για μελλοντικές αποφάσεις (49% έναντι 48%), δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που πήρε η ΕΕ για την πανδημία (58%) και επίσης δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (57%).
Μπορεί πάντως οι Έλληνες να είναι πρώτοι σε δυσπιστία προς την ΕΕ με 62%, πρώτοι και μόνοι με πλειοψηφία απαισιοδοξίας με 49%, αλλά και πρώτοι σε αρνητική εικόνα για την εθνική οικονομία με το συντριπτικό 91%, αλλά την ίδια ώρα φαίνεται ότι γνωρίζουν πως η καρδιά του προβλήματος δεν είναι στις Βρυξέλλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα δεν απορρίπτουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και τους περιορισμούς της συμμετοχής στην Ευρωζώνη. Οι Έλληνες στηρίζουν την ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ενοποίηση σε ποσοστό 74%, περισσότερο από τον μ.ό. της ΕΕ και από τους πολίτες χωρών όπως η Αυστρία ή η Ιταλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου