ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας

 

Διαλογή βιοαποβλήτων στην πηγή για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»  εντάχθηκαν οι «Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων Δήμου Δυτικής Αχαΐας», με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη.  Με την συγκεκριμένη πράξη χρηματοδοτείται με 407.736 ευρώ ο   σχεδιασμός και η  εφαρμογή προγραμμάτων Διαλογής των βιοαποβλήτων στην Πηγή, δηλαδή  σε οικίες κι εξασφαλίζεται η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (κάδοι, απορριμματοφόρο όχημα).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οργανώνεται το δίκτυο οικιακής κομποστοποίησης στις περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με χαμηλή αστική πυκνότητα ή/και σε νοικοκυριά που διαθέτουν κήπο,  με τη διανομή κάδων κομποστοποίησης στους ίδιους τους πολίτες.

Το πρόγραμμα αφορά το διαχωρισμό των βιοαποβλήτων ξεχωριστά από το ρεύμα των συμμείκτων που παράγονται σε κάθε σπίτι  και έπειτα τα  συλλεγόμενα βιοαπόβλητα θα οδηγούνται στη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.

Με βάση την πρόταση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας προβλέπεται η προμήθεια  250 κάδων οικιακής κομποστοποίησης,   220 κάδων συλλογής βιοαποβλήτων χωρητικότητας 240lt, 150 κάδων χωρητικότητας 360lt, 4.000 οικιακών συλλεκτών 10lt, 252.000 κομποστοποιήσιμες σακούλες 10lt  και ένα απορριμματοφόρο για μεταφορά των βιοαποβλήτων.

 

 Δράσεις για την πρόληψη,  έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση ατόμων με άνοια και Alzheimer

 


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ –«ΦΡΟΝΤΙΖΩ» πραγματοποιούν διαδικτυακή  εκδήλωση ενημέρωσης με τίτλο: «Κάποιοι Ξεχνούν… Εμείς Φροντίζουμε» στο πλαίσιο δράσεων για την πρόληψη , έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση της διαχείριση της φροντίδας των ατόμων με άνοια και Alzheimer.

Στην  εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου  2021 και ώρα 18:00  θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι θα απαντήσουν και σε όλες τις ερωτήσεις που θα τεθούν από τους απλούς πολίτες. Όποιος επιθυμεί να την παρακολουθήσει μέσω zoom, θα πρέπει να εγγραφεί στον σύνδεσμο https://zoom.us/meeting/register/tJMuf-iprDMtGdP71ZulroMjALakdVrUf34S

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν από την σελίδα www.frodizo.gr ή να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2610 240 242.

 Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη νόσο  Alzheimer ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος δηλώνει: «Σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο στην Ελλάδα ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το 2014 το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 60+ αντιστοιχούσε στο 27% του συνολικού πληθυσμού ενώ για το 2030 εκτιμάται να είναι στο 33,2% και το 2050 να φτάσει 40,8% επί του πληθυσμιακού συνόλου. Αυτό συνεπάγεται  παράλληλη αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από χρόνιες νόσους συμπεριλαμβανομένης και της νόσου  Alzheimer. Αποτελεί λοιπόν υποχρέωσή μας και στοίχημα προσωπικό,  να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην ενημέρωση και υποστήριξη των φροντιστών και στην υλοποίηση καινοτόμων και αποτελεσματικών δράσεων, προκειμένου  τα χρόνια της ζωής των ατόμων με άνοια, να είναι χρόνια με ποιότητα και αξιοπρέπεια και όχι χρόνια αναπηρίας».

 

Ενημέρωση για εν εξελίξει έργα και δράσεις στη συνεδρίαση της ΣΕΑΔΕ στο Δήμο Ερυμάνθου


Το αυτοκινητοδρόμιο, η 7η Έκθεση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Patras IQ, τα εν εξελίξει έργα υποδομής στο Δήμο Ερυμάνθου και  τα οφέλη που θα προκύψουν από τη δράση «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) στην Δυτική Ελλάδα», ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση της «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» (ΣΕΑΔΕ) την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, στη Χαλανδρίτσα.

Ο  Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα σημαντικά έργα που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει και προχωράει με κάθε τρόπο στην υλοποίηση τους. Αναφέρθηκε στον Περιφερειακό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hub), τη δράση REBRAIN WESTERN GREECE που στοχεύει στον τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, στην ανάσχεση του φαινομένου brain drain και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες όπως αντίστοιχα πραγματοποιείται σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας. Ενημέρωσε ακόμη για το έργο «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 4.0 : Η 4η  Βιομηχανική Επανάσταση στην Κεντρική και την Περιφερειακή Διοίκηση –Πιλοτική Εφαρμογή στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Επίσης, ο κ. Ζαΐμης αναφέρθηκε εκτενώς και στην Έκθεση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Patras IQ, η οποία θα διεξαχθεί από 7 έως 12 Δεκεμβρίου 2021.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος, το Επιμελητήριο και κάθε Φορέας,  έχει καθήκον και χρέος να αξιοποίηση σωστά τα χρήματα που διαθέτει, διότι τα χρήματα αυτά είναι του λαού και οφείλει να τα εκμεταλλευτεί δημιουργώντας έργα προς όφελος των πολιτών και γενικότερα της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση  του Δήμου στις ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τονίζοντας ότι εάν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ύδρευσης και άρδευσης θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ο κ. Μπαρής επισήμανε  την ανάγκη αναβάθμισης των δρόμων «111» και Καλαβρύτων.

Σημαντική ήταν η ενημέρωση που έγινε για την υλοποίηση του αυτοκινητοδρομίου από τον πρόεδρο Ευάγγελο Φλωράτο. Τόνισε ότι το έργο προχωράει και σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων, το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  γίνεται κάθε προσπάθεια για την υλοποίησή του μέχρι το 2023.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αριστείδης Μαμασιούλας στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Π.Δ.Ε.  παρουσίασε τη δράσης «Στήριξη υφιστάμενων και υπό σύσταση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στη Δυτική Ελλάδα». Όπως είπε, ειδικότεροι στόχοι είναι η στήριξη και ενίσχυση των παραγωγικών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και της συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η μείωση της ανεργίας, κυρίως ευάλωτων και ειδικών ομάδων πληθυσμού, η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Τέλος τις σύγχρονες  μεθόδους  Γεωργίας Ακριβείας και Επιχειρηματικότητας, ανέλυσε ο Μάριος Πραποπουλος. Τη συνεδρίαση οργάνωσε ο συντονιστής του ΣΕΑΔΕ  Δημήτρης Μπαρμπούνης ενώ παρόντες ήταν  μέλη της Αυτοκινητοδρόμιο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου  Διαμαντής Κανελλόπουλος και δημοτικοί σύμβουλοι.

 

Υπογραφή Σχεδίου Δράσης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών για το ευρωπαϊκό έργο EXTRA-SMEs

 


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης  συνυπέγραψε με τον  Αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης, Παναγιώτη Δημόπουλο σχέδιο δράσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Interreg Europe EXTRA SMEs, που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Πατρών και επιμελείται ο Πρύτανης, Χρήστος Μπούρας.

Το έργο EXTRA-SMEs συγκεντρώνει εννέα φορείς από οκτώ Περιφέρειες και επτά χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, με σκοπό την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την επέκταση των αγροτικών και παράκτιων ΜμΕ του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών σε ευρύτερες αγορές για την προώθηση των προϊόντων τους, μέσω απλούστερων και βελτιωμένων διοικητικών διαδικασιών και καινοτόμων τεχνολογιών, υποστηρίζοντας παράλληλα τις δημόσιες αρχές και βοηθώντας να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ανταλλάξουν εμπειρίες προκειμένου α) να απλοποιήσουν τη διαχείριση, β) να επεκταθούν σε νέες αγορές, γ) να εισάγουν καινοτόμες λύσεις προϊόντων προστιθέμενης αξίας, δ) να βελτιώσουν την ικανότητα του προσωπικού και ε) να συμβάλουν στην επίλυση συγκρούσεων μεταξύ ενδιαφερομένων μερών.

Με αφορμή την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε πώς η καινοτομία δίνει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα». Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, επισήμανε : «Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας δυναμικός τομέας της Περιφερειακής μας οικονομίας. Στηρίζουμε την καινοτομία σε όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού χώρου».

 

Διαδικτυακή ημερίδα για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Κλιματική Αλλαγή


«Προσαρμογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Κλιματική Αλλαγή» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη23 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου  LIFE-IP ADAPTINGR«Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα».

Η δράση συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς, φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής και Περιφερειακής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή, με κατάλληλες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (www.adaptivegreece.gr). Η Ημερίδα αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων σε περιφερειακό επίπεδο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά (στο πλαίσιο των μέτρων της πανδημίας COVID-19), στις 09:30-13:00 (1η Ενότητα) και 18:00-20:30 (2ηΕνότητα)και θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στην ημερίδα θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα: https://forms.gle/MYdsdooM1gqt2yJy9 για να τους αποσταλεί η ηλεκτρονική πρόσκληση.

Στην πρώτη ενότητα θα  αναλυθούν επιμέρους θεματικές ενότητες, όπως

-         Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

-         Το Σχέδιο για την προσαρμογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή.

-         Ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματική αλλαγή: μέτρα προσαρμογής και αυτοπροστασίας.

-         Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής  για τη δημόσια υγεία: μέτρα προσαρμογής και αυτοπροστασίας

-         Προσαρμογή των κατοικιών στις νέες κλιματικές συνθήκες.

-         Η συμβολή των πολιτών στην προσαρμογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή.

Στη δεύτερη ενότητα θα προβληθούν βραβευμένες ενημερωτικές και εκπαιδευτικές ταινίες για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.

Για τη διοργάνωση της ημερίδας υπεύθυνοι φορείς είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.), η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.),η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Το έργοLIFE-IP ADAPTINGRσυγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFEτης Ε.Ε.  και το Πράσινο Ταμείο.

Συνοδευτικό υλικό:

-         Το αναλυτικό ενημερωμένο πρόγραμμα της Ημερίδας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο σύνδεσμο: http://shorturl.at/mqCE1

-         Το σποτ του προγράμματος LIFE-IP ADAPTINGR:https://youtu.be/w5eGnmXpvNk

Δεν υπάρχουν σχόλια: