ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα δύο μεγάλα κόμματα της Αριστεράς, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του!
Τον αείμνηστο αγωνιστή Γιάννη Θεωνά είχα την τιμή μα του γνωρίσω το 1978, όταν ήταν υπεύθυνος για την έκδοση της συνδικαλιστικής εφημερίδας Φωνής των εργαζομένων στον ΟΤΕ, εάν θυμάμαι καλά, η οποία εκδίδονταν στο τυπογραφείο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, όπου έτυχε να είμαι επί των σελίδων. Στο ΚΚΕ στέλεχος ο ίδιος και συνδικαλιστής, ενώ εγώ ήμουν συνδικαλιστής, αντιπρόεδρος, στους τυπογράφους της Αθήνας κια μέλος του τότε ΚΚΕ Εσωτερικού.
Η συνεργασία μας ήταν άψογη, παρά τους μύδρους που εξαπέλυε το ΚΚΕ εναντίον όσων ακολουθούσαν την Ανανεωτική Αριστερά, που εκφραζότανε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσ.
Και ήταν μέγιστη υπόθεση η ειρηνική συνύπαρξή μας, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Γιάννης Θεωνάς υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ. Κι όμως αυτός ο αγωνιστής έβλεπε πιο μακριά από κει που ήθελαν να καθορίσουν το οπτικό του πεδίο οι δογματικοί του Ιερατείου. Και έβρισκε κοινή συνισταμένη με τον αντιδογματικό συνομιλητή του. Κι ήταν στιγμές στους λίγους διαλογισμούς που είχαμε εν μέσω εργασίας στο τυπογραφείο, που νόμιζα που είχα να κάνω με σύντροφο από τον πολιτικό χώρο μου. Κι όταν μου ζητούσε συνδρομή με τα κουπόνια του ΚΚΕ που έφερε πάντα επάνω του, όπως κι εγώ αυτά του ΚΚΕ Εσ., δεν είχα την δύναμη να αρνηθώ, σε έναν Θεωνά, που γνώριζα το βάρος της συνδικαλιστικής παρουσίας. Ο μειλίχιος τρόπος αντιμετώπισης που διατηρούσε, με έκανε να αναρωτιέμαι πως κατορθώνει και συμβιώνει με τους δογματικούς του ΚΚΕ;
Γι αυτό όταν το 2000, ενώ είμαι πια στην Πάτρα, και ο ίδιος είναι στην Αθήνα, πληροφορούμαι την αποχώρησή του από το ΚΚΕ, είπα μέσα μου: Και πολύ έμεινε, καιρός ήταν να φύγει!
Χθες σε ηλικία 81 ετών «έφυγε» για πάντα από τη ζωή. Την ζωή, που από το 1974 ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και υπήρξε ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Και η μεγάλη απήχηση που είχε η αποχώρησή του από τα επίγεια, αποτυπώνεται από τα δύο μεγάλα κόμματα της Αριστεράς, που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.
Το ΚΚΕ για τον θάνατο του Γιάννη Θεωνά
Όπως σημειώνει το Κομμουνιστικό κόμμα, «το 1987 έγινε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ έως το 1996 και από το 1991 έως το 1994 διετέλεσε μέλος του ΠΓ. Το 1994 και το 1999 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής έως και τον Νοέμβρη του 2000, όταν με δημόσια επιστολή του ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΚΚΕ, οπότε και αντικαταστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Γιάννη Παττάκη».
Στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτής της Κίνησης για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς και συμμετείχε στην ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Άνθρωπος με βαθιά παιδεία, οι αγώνες του είχαν διαχρονικά κοινό παρονομαστή την ενότητα της Αριστεράς. Με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο συνδύαζε τον πραγματισμό με τη βαθιά του πίστη για ένα καλύτερο μέλλον για την εργατική τάξη» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο Γιάννης Θεωνάς υπήρξε ένας ανιδιοτελής αγωνιστής, πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, ανοιχτός σε νέες ιδέες και χωρίς ποτέ να έχει την αγωνία των μεγάλων αξιωμάτων.
Γεννημένος το 1940, φοίτησε στην ΑΣΟΕΕ και ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση για περίπου τριάντα χρόνια. Από το 1987 θα γίνει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και στη συνέχεια μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Το 2000 διαφωνεί με το ΚΚΕ, συνιδρύει την Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς και πρωταγωνιστεί στη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπήρξε επί σειρά ετών βουλευτής του.
Άνθρωπος με βαθιά παιδεία, οι αγώνες του είχαν διαχρονικά κοινό παρονομαστή την ενότητα της Αριστεράς. Με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο συνδύαζε τον πραγματισμό με τη βαθιά του πίστη για ένα καλύτερο μέλλον για την εργατική τάξη.
Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους»
Αποχαιρετισμός στο Γιάννη Θεωνά από τον Γιάννη Τόλιο
Εκ μέρους του προεδρείου του ΜΑΧΩΜΕ, αποχαιρετά τον Γιάννη Θεωνά ο Γιάννης Τόλιος με τα παρακάτω:
«Ο Γιάννης Θεωνάς, εκτός από την πολυσχιδή πολιτική και συνδικαλιστική του δραστηριότητα (ευρωβουλευτής ΚΚΕ, διοικητής ΙΚΑ, στέλεχος ΓΣΕΕ), υπήρξε και δραστήριο μέλος της πρωτοβουλίας για την ίδρυση και ερευνητική δραστηριότητα του «Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Έρευνας» (ΜΑΧΩΜΕ), μέχρι το 2015 που έγινε βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι θυμούνται τη γλυκιά συντροφική του συμπεριφορά, τη ταξική του συνέπεια στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, καθώς και την πολύτιμη προσφορά του στις εκδηλώσεις και τη λειτουργία του ΜΑΧΩΜΕ.
Εκ μέρους του Προεδρείου του «ΜΑΧΩΜΕ», εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Καλό ταξίδι αγαπημένε μας σύντροφε!!
Εκ μέρους του Προεδρείου. 12-9-2021»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου