«Δεν θα αδειάσει με ΜΑΤ η Ειδομένη, αλλά με την πειθώ» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας επιβεβαιώνοντας την αύξηση των προσφυγικών ροών το τελευταίο τριήμερο στα νησιά. Ωστόσο πρόσθεσε ότι παρά την αυξημένη παρουσία προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, περίπου 4.000, η διαχείριση γίνεται κανονικά χωρίς προβλήματα λειτουργίας του λιμανιού, ενώ οργανώνεται η σε καθημερινή βάση η αναχώρηση στα κέντρα που διαμορφώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας.

Σχετικά με τη μεταφορά των προσφύγων στην Ειδομένη εξήγησε ότι δεν επιτρέπεται να οργανώνει το ελληνικό κράτος τη μεταφορά στα σύνορα γιατί θα ήταν σαν να αναλάμβανε ρόλο διακινητή και αυτό δεν είναι επιτρεπτό.«Δεν έδωσε άδεια το λιμενικό σώμα για να αδειοδοτηθούν οι επιχειρηματίες που ήθελαν να αναλάβουν τη μεταφορά των προσφύγων με συνέπεια να υπάρχουν εμπλοκές» διευκρίνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι από τότε που έκλεισαν τα σύνορα ήταν αντιδεοντολογική η μεταφορά στην Ειδομένη.

Το πρόβλημα πήρε ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις όπως διαπιστώθηκε πρακτορεία στα νησιά, μαζί με το ακτοπλοϊκό εισιτήριο στους πρόσφυγες εξέδιδαν και εισιτήριο μεταφοράς στην Ειδομένη π.χ. από τη Σάμο ή τη Λέρο, στην Ειδομένη.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να φτιάξουμε δομή στην Ειδομένη, αλλά θα προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς να επιστρέψουν στις οργανωμένες δομές. Έχει γίνει ήδη, αλλά και ετοιμάζεται και νέα καμπάνια ενημέρωσης των προσφύγων.

Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι καμιά επιχειρησιακή εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Κατερίνα Μπρέγιαννη-avgi.gr