Τεστ για την Ευρώπη η συμπαράσταση προς την Αθήνα - Σκληραίνουν την στάση τους δυτικά Βαλκάνια και Αυστρία


"Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ συνεχίζει την ακροδεξιά και ξενοφοβική παράδοση του κ. Σαμαρά", αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παρόλα αυτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "σε πλήρη σύμπνοια με τον αντιπρόεδρό του, Α. Γεωργιάδη, που στην ΕΡΤ, υιοθετεί τις αυστριακές θέσεις περί ανεπαρκούς ελέγχου των ελληνικών συνόρων" προσθέτει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η γερμανίδα καγκελάριος κ Μέρκελ δηλώνει ότι «πρέπει να συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση και να επιστρέψουμε στο σύστημα Σένγκεν». Ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δηλώνει ότι  «η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας».
Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ συντάσσεται με τις πιο ακραίες φωνές της Ευρώπης και έτσι προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες στη χώρα.

Επειδή η ίδια η ΝΔ ισχυρίζεται ότι έχει κρατήσει «εθνικά υπεύθυνη» στάση  στο προσφυγικό, της επισημαίνουμε ότι αυτή δεν συμβιβάζεται με την ακροδεξιά ρητορεία και πρέπει να επιλέξει το ένα από τα δύο" καταλήγει η ανακοίνωση".


Σκληραίνουν την στάση τους δυτικά Βαλκάνια και Αυστρία

 

Παρά τις αντιδράσεις, οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων και η Αυστρία, επιμένουν και σκληραίνουν την στάση τους, καθώς σε δεύτερη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, ΠΓΔΜ και της Αυστρίας, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, συμφωνήθηκε να γίνει ακόμη πιο αυστηρός ο έλεγχος των συνόρων για να αποτραπούν φαινόμενα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Η συνάντηση ήταν συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, όταν είχε συμφωνηθεί ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, στην σημερινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ - όπως είπε - δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση η Ελλάδα και η Γερμανία.

Τεστ για την Ευρώπη η συμπαράσταση προς την Αθήνα

 

«Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, όπως και η επιστροφή στην εφαρμογή της Σένγκεν», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, τη Δευτέρα στη Βιέννη.

Ο Ντ. Τουσκ σημείωσε πως η επαναφορά των αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα δεν είναι εύκολη απόφαση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» Υποστήριξε δε, ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με «συντονισμένο τρόπο, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάβρωσης της εμπιστοσύνης».

Σε συνέχεια των δηλώσεών, ανέφερε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασής μας», ενώ τόνισε ότι "η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο είναι η Ελλάδα".

«Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα ανεβαίνει, όχι επειδή θέλουν να κάνουν την Ελλάδα σπίτι τους, αλλά επειδή ελπίζουν ότι από την Ελλάδα θα προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για βελτίωση της συνεργασίας της με την ΕΕ , ενώ πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από την τουρκική ηγεσία να δεσμευτεί "περισσότερο" για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Τουρκία.