ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Τo μήνυμα Χαρδούβελη και το τελειωτικό κτύπημα στην Ελληνική Κοινωνία



Το μήνυμα του Χαρδούβελη δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αισιόδοξες σκέψεις. Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τα δώσει όλα στους τροϊκανούς, τους οποίους παρακαλεί να έλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Οι κάθε χρώματος γραμμές έπαψαν να υπάρχουν, μαζί με τις «λεβέντικες» δηλώσεις των Σαμαρά και Βενιζέλου ότι θα διώξουν το ΔΝΤ και άλλες φαιδρότητες. Τα κεφάλια μέσα και πλήρης συμμόρφωση με τις εντολές των αφεντικών- τοκογλύφων.

Ήδη προχωρούν σε μια ακόμη μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 8%, μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που εναγωνίως αναζητούν 180 ψήφους για να παραμείνουν στην εξουσία και να συνεχίσουν να καρπώνονται τα οφέλη από τη σχέση της με αυτήν. Το γεγονός αυτό μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στην περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών επιτρέψει στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να παραμείνει στη θέση της, για λίγους  ακόμη μήνες.
Τα μέτρα που έχει αποδεχθεί η Μνημονιακή Κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στο εν λόγω μήνυμα του Υπουργού Οικονομικών προς την τρόϊκα είναι τα παρακάτω: 
1. Η Αθήνα δεσμεύεται χωρίς κανέναν όρο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Στο πλαίσιο αυτό θα μειωθεί το ανώτατο όριο των δαπανών. 
2. Διεξαγωγή συζητήσεων για κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουν προταθεί από τις αρχές σε μόνιμη βάση. Ήδη συζητείται η αύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού, η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και ανατροπή της απόφασης για μείωση 30% στην «εισφορά αλληλεγγύης».
Για τον ίδιο λόγο, μόλις προχθές, προκειμένου να περιορίσει το κύμα ενδικοφανών προσφυγών για την αμφισβήτηση της συνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ, με τις οποίες έχουν ανασταλεί εισπράξεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με νέα εγκύκλιό της, κατήργησε άλλη προηγούμενη, που καθιστούσε πολύ πιο απλή και σύντομη τη διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών και επαναφέρει τεράστια γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για όσους υποβάλλουν προσφυγή κατά πράξεως επιβολής ΕΝΦΙΑ. 
3. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο τροποποιήσεων της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προκειμένου οι διατάξεις να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τη διατήρηση της φορολογικής συνείδησης και τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους…
4. Περαιτέρω στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και τροποποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης των μη εισπράξιμων οφειλών φόρου. Προωθείται η επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς - συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
Ανατιμήσεις μέσω αύξησης συντελεστών ΦΠΑ
5. Μείωση των διαφορών ή και ενοποίηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ ("narrow the VAT gap"). Αυτό θα σημαίνει ανατιμήσεις που θα φτάνουν ακόμη και το 18% σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και ακόμη μία μακρά σειρά υπηρεσιών και προϊόντων.
Πίσω από τον εξωραϊσμένο τίτλο "απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ", η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ:
Πρώτον, αύξηση από 6,5% σήμερα σε 19% ή 21% του επιβαλλόμενου συντελεστή ΦΠΑ στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και εισιτηρίων θεάτρου, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως ανατίμηση των παραπάνω προϊόντων, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, έως 13,6%!
Δεύτερον, αύξηση από 13% σήμερα σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ιατρική περίθαλψη και εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφος, συναυλίες, γήπεδο, ζωολογικοί κήποι, εκθέσεις κ.λπ.). Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια ανατιμήσεις στα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες έως 7%.
Τρίτον, κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Υιοθέτηση του μέτρου αυτού, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αυξήσεις, σημαίνει για τους κατοίκους τους αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από 5% σε 9% και από 16% σε 19% ή 21% και ως εκ τούτου και σε ανατιμήσεις έως 18%. Μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού έχει προταθεί η λήψη και νέων μέτρων, όπως η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%.
Ταυτόχρονα, θα μειωθούν από 23% σε 19% ή 21% οι συντελεστές ΦΠΑ σε ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, έπιπλα, οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, τσιγάρα, ποτά, χαρτικά, απορρυπαντικά, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια κ.λπ. με αποτέλεσμα μείωση τιμών κατά 1,62% έως 3,25%. Όμως η συνολική επιβάρυνση στο κόστος ζωής του ελληνικού λαού είναι αδιαμφισβήτητη. 
6.  Συσχετισμός εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει εισαγωγή ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και επανεξέταση του συστήματος καταβολής του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», της βασικής σύνταξης για τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των μισθών.
Προτείνεται για όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με την εφαρμογή ταυτόχρονα εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης και η καταβολή της βασικής σύνταξης 360 ευρώ τον μήνα για όσους συμπληρώσουν 20 έτη ασφάλισης. Επίσης η τρόικα ζητάει τη διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ και την προώθηση των κονδυλίων μόνο σε άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 29ης Δεκεμβρίου επιτρέψει στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να παραμείνει στη θέση της, περίπου 320.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληγούν από την κατάργηση του ΕΚΑΣ. 
7. Ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Ήδη έχει προταθεί συγχώνευση όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ, με τη δημιουργία ενός Δ.Σ., θέσπιση κοινών υπηρεσιών έως τον Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφορών έως τον Δεκέμβριο του 2016. 
8. Σταδιακή κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης. Η τρόικα έχει ζητήσει κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από τα 62 έτη, επιμένοντας στην αναμόρφωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. 
9. Κατάργηση περιορισμών στις αγορές με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ενέργειας και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε σιδηρόδρομους, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες και αεροδρόμια.
Καθίσταται πλέον φανερό ότι άμεση εφαρμογή, όπως απαιτεί η τρόϊκα, αυτών των μέτρων θα οδηγήσει σε πλήρη φτοχωποίηση και εξαθλίωση τους περισσότερους Έλληνες και την πατρίδα μας σε πλήρη αποικιοποίηση. 

17.12.2014 - Για την παγκόσμια ημέρα μετανάστη

Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» πιστή στις αρχές και  τις αξίες του σοσιαλιστικού ανθρωπισμού και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη εκφράζει τις ανησυχίες της για την διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών σε όλο τον πλανήτη, εξαιτίας τοπικών πολιτικών, κοινωνικών, φυλετικών, θρησκευτικών συγκρούσεων, αλλά κυρίως λόγω του οικονομικού και αναπτυξιακού χάσματος από περιοχή σε περιοχή του πλανήτη που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικο-οικονομικές πρακτικές των ισχυρών κρατών εις βάρος των αδυνάμων.
Χαρακτηριστικό της υποκριτικής στάσης των ισχυρών είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει επικυρωθεί η Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Μεταναστών και των Οικογενειών τους, που έχει υπογραφεί στις 18 Δεκεμβρίου 1990, εφόσον από τις αναγκαίες 20 επικυρώσεις έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί οι 17, με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Στο μεταξύ έχουν ενταθεί οι περιφερειακές συγκρούσεις και οι ροές μεταναστών προς τις αναπτυγμένες χώρες αυξάνονται συνεχώς, χωρίς να υπάρχουν πολιτικές επίλυσης του προβλήματος στον τόπο γένεσής του, πολιτικές που να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα.
Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης συνδέεται άμεσα με τον οικονομικό επεκτατισμό των ισχυρών του πλανήτη, την καταλήστευση των φυσικών πόρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από εθνική-πολιτική σκοπιά.
Η Ελλάδα των «Μνημονίων» είναι ταυτόχρονα χώρα υποδοχής μεταναστών και χώρα αποστολής μεταναστών. Από τη μια στο εσωτερικό της χώρας το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό και το δυναμικό των εργατών γης συγκροτείται σε μεγάλο βαθμό από μετανάστες, από την άλλη συνεχίζεται κατά κύματα η μετανάστευση εγχώριου εξειδικευμένου και ανειδίκευτου προσωπικού σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Η ντόπια κυρίαρχη πολιτική τάξη, πιστή στα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και ενός ασαφούς, όσο και επικίνδυνου «ευρωπαϊσμού», αδυνατεί να συλλάβει τις διαστάσεις του προβλήματος και στερείται προτάσεων επίλυσης και γενικότερου προσανατολισμού στην αντιμετώπισή του. Τόσο όσον αφορά τα εντός της χώρας διαδραματιζόμενα με τους μετανάστες, όσο και τη σχέση με τις όμορες χώρες από όπου διέρχονται.
Η ανυπαρξία πολιτικής στρατηγικής στο ζήτημα της μετανάστευσης (προς και από τη χώρα) και η απουσία κάθε ουσιαστικής δημόσιας συζήτησης γύρω από το πρόβλημα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, εφόσον συσσωρεύονται πολιτικο-κοινωνικά αδιέξοδα, οδηγώντας την ελληνική κοινωνία σε πρωτόγνωρες για την ιστορία της «ερωτοτροπίες» με ρατσιστικές και φασιστικές θεωρήσεις και πρακτικές.
Η «Σοσιαλιστική Προοπτική», εκτιμώντας τη γενικότερη κατάσταση που προκύπτει από τη θέση της χώρας ως σύνορο της Ευρώπης και έχοντας υπ΄ όψη της τις τελευταίες εξελίξεις (Σύριοι πρόσφυγες κ.α.), προσυπογράφει τις προτάσεις της «Διεθνούς Αμνηστίας» καλώντας τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν άμεσα στα ακόλουθα μέτρα:
«  -> Να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου μέσω μιας κοινής προσπάθειας με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-> Να παρέχουν πιο ασφαλείς και νόμιμες διόδους προς την Ευρώπη για όσους διαφεύγουν συγκρούσεις και διώξεις, ώστε να μην αναγκάζονται να ακολουθήσουν επικίνδυνες διαδρομές εξαρχής, όπως επίσης και να διασφαλίσουν ότι τα άτομα αυτά θα έχουν πρόσβαση σε διεθνή προστασία όταν φτάσουν στα σύνορα της Ευρώπης.
-> Να διακόψουν συνεργασίες που συνάπτουν με χώρες, οι οποίες έχουν κακές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: