Στη φωτογραφία το Δημαρχείο Πατρέων. |
Με ανακοίνωσή του ο Σλλογος
Υπαλλήλων αναρωτιέται για πιθανές μεθοδεύσεις
Ανησυχία για τις κρίσεις των Τμηματαρχών εκφράζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων με ανακοίνωσή του, όπως αναφέρει, αφού κρίνει την απόφαση του Δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη, για την τοποθέτηση των Δ/ντων, που "όχι απλά μας κατέπληξε αλλά προκάλεσε δυσαρέσκεια και πολλά ερωτηματικά αφού δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με την σειρά μοριοδότησης όπως αυτή προβλέπεται από το νόμο και τοποθετήθηκαν ως Διευθυντές υπάλληλοι εκτός σειράς και με λιγότερα μόρια".
Και με τούτη την ανησυχία λένε, "εύλογο να αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει στις κρίσεις των τμηματαρχών οι οποίοι είναι μάλιστα πολλαπλάσιοι σε αριθμό και φυσικό είναι να υπάρχει κλίμα ανησυχίας στους υπαλλήλους και ερωτηματικά για πιθανές μεθοδεύσεις".
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή και 10 μήνες μετά την
αριθμ.219581/31.12.2013 Απόφαση –Προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων για την πλήρωση 12 θέσεων Διευθυντών , το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ν. Αχαΐας προέβη στην κρίση των Προϊσταμένων Διεύθυνσης ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίση των Προϊσταμένων Τμημάτων.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων χαιρέτησε την εξέλιξη αυτή - είχαμε άλλωστε τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό και τονίσει τη σπουδαιότητά του - μετά από μια παρατεταμένη και μη αξιοκρατική ανάθεση Προϊσταμένων Δ/νσεων και Τμημάτων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Ο ρόλος του Υπηρεσιακού στις κρίσεις Προϊσταμένων είναι συγκεκριμένος και διέπεται από σαφείς νομοθετικές διατάξεις. Αξιολογεί τα στοιχεία των Υπηρεσιακών Φακέλων και προχωρεί στην κατάταξη και επιλογή των υποψηφίων κατά φθίνουσα σειρά. Δεν προσθέτει ούτε αφαιρεί μόρια κατά βούληση. Στις συγκεκριμένες κρίσεις μάλιστα ,που έγιναν βάσει μεταβατικών διατάξεων, ο ρόλος του «περιορίστηκε» από το νόμο αφού ούτε καν οι εκθέσεις αξιολόγησης μπορούσαν να ληφθούν υπόψη.
Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που συγκροτούνται, αφορούν όλους τους υπαλλήλους των Δήμων σε κάθε νομό και οι διαδικασίες είναι παντού ίδιες. Αποτελούν «ιδιαίτερη» διοικητική αρχή δηλ. εκδίδουν διοικητικές πράξεις εκτελεστές ή μη εκτελεστές. Οι αποφάσεις των Υπηρεσιακών σχετικά με την επιλογή προϊσταμένων είναι εκτελεστές διοικητικές πράξεις και δεσμεύουν το αρμόδιο όργανο που είναι ο Δήμαρχος για την τοποθέτηση. Μη εκτελεστές διοικητικές πράξεις είναι οι περιπτώσεις που ζητείται η απλή γνώμη του Συμβουλίου. Όσοι υπάλληλοι επιλεγούν με την ως άνω οριζόμενη εκ του νόμου διαδικασία τοποθετούνται εντός διμήνου σε οργανικές μονάδες αντίστοιχου επιπέδου με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου.
Η Απόφαση του Δημάρχου για την τοποθέτηση των Δ/ντων όχι απλά μας κατέπληξε αλλά προκάλεσε δυσαρέσκεια και πολλά ερωτηματικά αφού δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με την σειρά μοριοδότησης όπως αυτή προβλέπεται από το νόμο και τοποθετήθηκαν ως Διευθυντές υπάλληλοι εκτός σειράς και με λιγότερα μόρια.
Εύλογα λοιπόν είναι τα ερωτήματα μας προς το κ. Δήμαρχο.
- Υπάρχουν διατάξεις που το επιτρέπουν;
- Υπάρχει κάποιος λόγος που καταστρατηγήθηκε η φθίνουσα σειρά του Υπηρεσιακού Συμβουλίου;
- Υπάρχουν στοιχεία ότι αυτοί που δεν τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τη σειρά που καταγράφηκε στην απόφαση του Υπηρεσιακού δεν είναι άξιοι;
- Θέλει ο Δήμαρχος να ταυτιστεί με πρακτικές της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που καταγγέλθηκαν και τότε από το Σύλλογό μας;
Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να αποκαταστήσει τη διασαλευόμενη συνοχή των υπηρεσιών και να επανέλθει το κοινό περί δικαίου αίσθημα".
1 σχόλιο:
Όταν η νομοθεσία δεν τηρείται και κάποιοι του Υπηρεσιακού Συμβουλίου δεν αντιδρούν ως οφείλουν στη μη τήρηση των αποφάσεων του, τότε δεν είναι ανησυχία για τις κρίσεις αλλά ανησυχία για το μέλλον του δημοσίου αλλά και της χώρας γενικότερα.
Τι να τους κάνεις τους νόμους όταν τα ελεγκτικά όργανα δεν λειτουργούν και βάζουν παρωπίδες;
Δημοσίευση σχολίου