ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Κώστας Τριανταφύλλου, 100 χρόνια από τη γέννησή του 10 χρόνια από το θάνατό του

Κ. Τριανταφύλλου.


Εκδήλωση–αφιέρωμα στον Κ.Τριανταφύλλου,  αύριο Τρίτη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Η ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Πατρέων  διοργανώνουν εκδήλωση –αφιέρωμα στον Κώστα Τριανταφύλλου,  αύριο, Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012, στις 8:30 μ.μ. στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς και η  Προϊστάμενη της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων  Αρχαιολόγος κ. Ερωφίλη–Ίρις Κόλια

Θα μιλήσουν:
Μιχάλης Πετρόπουλος, Αρχαιολόγος, Επίτιμος  Έφορος Αρχαιοτήτων
Αγαμέμνων Τσελίκας, Φιλόλογος-παλαιογράφος.

Ο Κώστας Ν. Τριανταφύλλου (1912-2002) αποτελεί κεφάλαιο της πνευματικής και επιστημονικής ζωής του τόπου. Διέσωσε τα κατάλοιπα του Στέφανου Θωμόπουλου, του οποίου ανέλαβε να ολοκληρώσει την επιμέλεια και την έκδοση της β΄ έκδοσης της "Ιστορίας των Πατρών". Κατόπιν δικών του ενεργειών, περιήλθαν τα χειρόγραφα του Θωμόπουλου στην κατοχή του ("τα οποία σώθηκαν κυριολεκτικώς από το πλησταριό" όπως χαρακτηριστικά σημειώνει), για να αγοραστούν στη συνέχεια από τον Δήμο Πατρέων. Αναμφίβολα το σημαντικότερο έργο του ήταν η έκδοση του "Ιστορικού Λεξικού των Πατρών", του οποίου ο όγκος σταδιακά άρχισε να αυξάνεται, και το οποίο πρόλαβε να εκδώσει τρείς φορές. Η σημασία του έργου αυτού πιστοποιείται και από το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών που έλαβε.
Σημαντική παρουσία είχε και ως δραστήριο μέλος της πατραϊκής κοινωνίας.  Διετέλεσε πρόεδρος της Διακίδειου σχολής, του Ροταριανού Ομίλου Πατρών και της Αχαϊκής Εταιρείας, ήταν ιδρυτικό μέλος του ιστορικής και εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου ενώ είχε εκλεγεί πολλάκις δημοτικός σύμβουλος Πατρών. Τιμήθηκε πλείστες φορές από διαφόρους φορείς. 

Τα σημαντικότερα έργα του: "Ιστορικό λεξικόν των Πατρών" (3 εκδόσεις, 2 τόμοι),
"Η βυζαντινή οικογένεια Χαιρέτη και το εν Πάτρα αρχείο της" (Πάτρα 1962),
 "Δύο λίβελλοι κατά Βενιζέλου Ρούφου",
 "Το αρχείον των οικογενειών Δρακόπουλου και Καλαμογδάρτη", το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Πελοπόννησος" το 1969,
"Η 100ετηρίς του Συλλόγου των εν Πάτραις Κρητών" (πρακτικά του Ε΄ ΔΙεθνούς Κρητολογικού συνεδρίου, Αθήνα 1991),
"Οι Σλαύοι εις Πάτρας" (Πνευματικό συμπόσιο, Αθήνα 1989),
 "Η ημιεπίσημος αποστολή εις τα Ιονίας νήσους του βουλευτού Πατρών Κωνστ. Κωστάκη, 1864" (Δ΄ Πανιόνιο συνέδριο, 1978),
 "Τα Ναυπλιακά εν Πάτραις, 1862" (περιοδικό Μνημοσύνη, Αθήνα 1969),
"Οι Κωστάκηδες της Αχαΐας και του Λιβόρνου. Συμβολή εις την ιστορία του Ελληνισμού της Τοσκάνης και των επαναστατικών Πατρών" (Αθήνα 1968) κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: