ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΠΑΣΟΚ: Σε κινούμενη άμμο - Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις

Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ανεβαίνουν κατακόρυφα οι τόνοι ανάμεσα στους βασικούς διεκδικητές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Οι εκατέρωθεν επιθέσεις κυρίως μεταξύ Ανδρουλάκη-Δούκα θα συνεχίζονται και θα κλιμακώνονται όσο πλησιάζουμε στον πρώτο γύρο της 6ης Οκτωβρίου, κάτι που εξηγείται και από τις μετρήσεις που φτάνουν στα επιτελεία των υποψηφίων και καταγράφουν -προσώρας τουλάχιστον- μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Οι ίδιες μετρήσεις,  αποτυπώνουν και μια δυναμική που θα μπορούσε να προσλάβει η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου στα συντηρητικότερα κοινά τόσο εντός όσο και εκτός παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προς το παρόν μοιάζει να δικαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για το ανακάτεμα της τράπουλας που θα μπορούσε να επιφέρει η επιλογή της να «κατέβει».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, σε μετρήσεις που αφορούν δεξαμενή πολιτών που δεν δηλώνουν απαραίτητα ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Δούκας προηγείται του Νίκου Ανδρουλάκη, με την Άννα Διαμαντοπούλου να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τρίτη θέση και τον Παύλο Γερουλάνο στην τέταρτη. Αντίθετα, στις μετρήσεις που αφορούν στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ν. Ανδρουλάκης έχει το προβάδισμα και ακολουθεί ο δήμαρχος Αθηναίων, τρίτος είναι ο Π. Γερουλάνος και η πρώην υπουργός συμπληρώνει την τετράδα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η ανθρωπογεωγραφία και ο αριθμός όσων αποφασίσουν να προσέλθουν στις κάλπες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα. Δηλαδή κατά πόσον το εκλογικό σώμα θα αποτελείται από τους νυν ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ή αν θα προσελκύσει ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και σε τι βαθμό. Σε αυτό το στοιχείο άλλωστε βασίζεται και ο κίνδυνος που εγείρουν ορισμένοι, όπως έκανε ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος τοποθετείται με σαφές αντιδεξιό πρόσημο, για απόπειρα της Ν.Δ. να επηρεάσει το αποτέλεσμα προς όφελος της Ά. Διαμαντοπούλου. Σε αυτό η ίδια έχει θέσει το ερώτημα αν ο ίδιος κίνδυνος εγείρεται και σε σχέση με τυχόν προσέλευση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόσυρση Αποστολάκη και ο δεύτερος γύρος

Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ζευγάρι των φιναλίστ του πρώτου γύρου και οι επακόλουθες επιλογές των υπόλοιπων υποψηφίων. Η απόσυρση της Μιλένας Αποστολάκη από την εκλογική κούρσα (επικαλέστηκε διαφωνία με τη μετατροπή της διαδικασίας σε μάχη στρατών) πυροδότησε σενάρια περί συμμαχιών στον δεύτερο γύρο, ενώ εκτιμάται ότι αυτή η κίνηση μπορεί να είναι προς όφελος του Ν. Ανδρουλάκη στην κάλπη, αφού απευθυνόταν σε κοινό ιδεολογικά εγγύτερα με εκείνο του νυν προέδρου. Εν τω μεταξύ η Νάντια Γιαννακοπούλου, που έχει καταγγείλει ότι δεν της παραδίδεται το μητρών μελών του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα αποσυρθεί και ότι θα βρει τις 5.000 υπογραφές.

Η Μ. Αποστολάκη φυσικά δεν θα ανοίξει τα χαρτιά της πριν από τον πρώτο γύρο, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι δεν ήταν μεταξύ των στελεχών που είχαν θέσει θέμα αλλαγής ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές. Η Ά. Διαμαντοπούλου, ερωτηθείσα για την απόσυρση της Μ. Αποστολάκη από την κούρσα, σημείωσε πως η ίδια είναι ένα στέλεχος με βάθος και εμπειρία και θα αποφασίσει τι θα κάνει στο εξής, τονίζοντας πως είναι ανοησίες τα περί συμφωνιών για τον δεύτερο γύρο. Ο Π. Γερουλάνος δήλωσε ότι δεν χάρηκε με την απόσυρση Αποστολάκη, γιατί «έβαζε πολιτικά θέματα στο τραπέζι». Ως προς τις ζυμώσεις περί των συμμαχιών στον δεύτερο γύρο των εκλογών από την Ά. Διαμαντοπούλου, ο υποψήφιος πρόεδρος απάντησε: «Η δουλειά η δική μας και της κυρίας Διαμαντοπούλου είναι να πείσουμε πως οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ μπορούν να μεταφραστούν σε ένα πρόγραμμα που αφορά την κοινωνία σήμερα. Αυτή είναι η δουλειά που έχουμε μπροστά μας».

Κόντρα Ανδρουλάκη-Δούκα

Τα ζητήματα των συνεργασιών και της Κεντροαριστεράς δυναμίτισαν την αντιπαράθεση μεταξύ Δούκα και Ανδρουλάκη. Με αφορμή τον «διάλογο» Κασσελάκη-Ανδρουλάκη μέσω αναρτήσεων για την Κύπρο, ο δήμαρχος Αθηναίων -που συνέφαγε στο Παρίσι με τον Γιώργο Παπανδρέου- υπονόησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται με αντίπαλο τον Ν. Ανδρουλάκη: «Μου έκανε εντύπωση η οικειότητα, γιατί ακριβώς πριν λίγο καιρό ήταν ανάποδο το κλίμα. Μου μοιάζει λίγο κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε στο βουνό...». Ο Ν. Ανδρουλάκης του απάντησε έντονα ότι «δεν μπορεί κάποιοι για να κάνουν εσωκομματικά παιχνίδια να μεταφράζουν αυτό το μεγάλο εθνικό ζήτημα, που έχει τεράστιο συναισθηματικό φορτίο για χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο, ως δήθεν κλείσιμο του ματιού. Λίγη ντροπή». Επιτέθηκε στο Χ. Δούκα και για το γεγονός ότι έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί πίσω το ΠΑΣΟΚ στελέχη που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «αν νομίζουν κάποιοι ότι με συγκολλήσεις, παιχνίδια παρασκηνίου και μερικά οικονομικά συμφέροντα θα γίνει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, μάλλον είναι γελασμένοι και θα κάνουν περισσότερη ζημιά παρά καλό».

Γερουλάνος κατά Δούκα-Ανδρουλάκη

Από την πλευρά του ο Π. Γερουλάνος σχολίασε σκωπτικά για τον Χ. Δούκα ότι «ένας δήμαρχος Αθηναίων οφείλει να κάτσει στον δήμο του και να δουλέψει για να πάει ο δήμος καλά, ενώ η δική μας δουλειά είναι να πάει το ΠΑΣΟΚ καλά». Επιτέθηκε ξανά και στον Ν. Ανδρουλάκη για την αναφορά του στις χαμηλές πτήσεις των εκλογικών ποσοστών του κόμματος στην Αττική.

Νέα προσφυγή για τις υποκλοπές

Την ίδια ώρα, με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Inside Story για το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ-Predator, ο Ν. Ανδρουλάκης ανακοίνωνε ότι μετά την άρνηση της ΕΥΠ να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ προσέφυγε εκ νέου την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας να εφαρμοστεί πλήρως και απαρέγκλιτα η απόφαση του ΣτΕ για να παραλάβει εγγράφως τους τυπικούς λόγους της παράνομης παρακολούθησής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: