ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Ατύχημα αναπήρου στην Ακρόπολη εξαιτίας των εργασιών

Το επιχείρημα ότι διαμορφώθηκε τσιμεντόστρωση στην Ακρόπολη για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των αναπήρων με αμαξίδιων καταρρίπτεται μετά το ατύχημα της Κυριακής, Παγκόσμιας ημέρας μνημείων, που οδήγησε άτομο με αναπηρία στο νοσοκομείο με ράμματα στο πρόσωπο.

Κι αυτό γιατί η κλίση της τσιμεντόστρωσης είναι μεγάλη και δεν εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, πράγμα που εκθέτει την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Την ίδια ώρα, ενώ η χορηγία από το ίδρυμα Ωνάση προοριζόταν για πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία, το υπουργείο Πολιτισμού δεν φρόντισε να τοποθετήσει πινακίδες που να υποδεικνύουν ποια σημεία είναι φιλικά για την πρόσβαση των ΑμεΑ, προκειμένου η διέλευση να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγονται τα ατυχήματα.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Συγκεκριμένα, η μετάβαση από το ξύλινο διάδρομο προς τον τσιμεντωμένο δρόμο των Παναθηναίων είναι δύσκολη για άτομα με αναπηρία και επίσης δεν υπάρχει σήμανση. Μετά δε την μετάβαση από το ξύλινο διάδρομο προς τον τσιμεντωμένο δρόμο η κλίση αλλάζει απότομα και φτάνει στο 14%, πράγμα που καθιστά σχεδόν αδύνατη την διέλευση των αναπηρικών αμαξιδίων.

Το ατύχημα που συνέβη την Κυριακή με επιβαίνοντα σε αναπηρικό αμαξίδιο που ανετράπη στο σημείο που τελειώνει ο ξύλινος διάδρομος και συνεχίζει η διαδρομή στον τσιμεντωμένο δρόμο συνιστά απόδειξη των εσφαλμένων προβλέψεων. Ο Σ.Τ. διεκομίσθη την Κυριακή στο νοσοκομείο με πέντε ράμματα στο κεφάλι και τρία στο άνω χείλος μετά από πτώση του αμαξιδίου. Ο συνοδός του αναπήρου, Δ.Π. καταγράφει το συμβάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: «Μην διανοηθείτε ούτε για πλάκα ν’ ανεβείτε εκεί πάνω. Κινδυνεύετε!!!».

Δείτε αναλυτικά το μήνυμα του Δ.Π στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Επειδή πολλά ειπώθηκαν για την προσβασιμότητα της Ακρόπολης σε ΑΜΕΑ, ένα έχω να σας πω: Αν είστε ΑΜΕΑ με αμαξίδιο ή συνοδός ΑΜΕΑ με αμαξίδιο. ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ Ν’ ΑΝΕΒΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ!!! Η διαδρομή από την Αρεοπαγίτου μέχρι το περίφημο ασανσέρ για ΑΜΕΑ είναι ένας ατελείωτος γολγοθάς επάνω σε ανηφορικό λιθόστρωτο, για να βρεις δε την συγκεκριμένη διαδρομή, θα πρέπει να έχεις μαντικές ικανότητες αφού δεν υπάρχει καμία σήμανση. Άντε και έφτασες στο ασανσέρ όπου είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό με φοβερή θέα και άντε και κατέβηκες. Η θέα των τσιμεντοδρόμων δίπλα στα μνημεία είναι αποκρουστική και θυμίζει είσοδο σε πυλωτή πολυκατοικίας αλλά αυτό είναι μια προσωπική εκτίμηση και καθόλου δεν θα το ανέφερα αν έκαναν την δουλεία που μας είπαν, να καθιστούν δηλαδή προσβάσιμα τα μνημεία στα ΑΜΕΑ.

 Οι απότομες ΟΜΩΣ ανηφορο-κατηφορικές κλίσεις που έχουν, τους καθιστούν τελείως ακατάλληλους και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ για αμαξίδια. Πως διάολο θα κατέβεις το τσιμεντοδρόμιο όταν το κεντρο βάρος του ΑΜΕΑ μετατίθεται στο μπροστινό μέρος. Έτσι λοιπόν αναγκάζεσαι να κατεβάσεις το καρότσι σαν συνοδός ΣΟΥΖΑ, πολύ απλά γιατί πρέπει να μεταφέρεις το κεντρο βάρους προς τα πίσω, όσοι έχουν κάνει συνοδοί θα καυταλάβουν τι εννοώ. Δηλαδή κάνουμε περιήγηση με ακροβατικά και το ρίσκο της πτώσης αφού το αμαξίδιο δεν πατάει στις 4 ρόδες. Θέλετε μήπως να σας πω ΠΩΣ μετά στην ανηφόρα-επιστροφή θα ανεβάσεις το αμαξίδιο με έναν άνθρωπο 75 κιλών; Με υπομονή και αγάπη!»

Στο ζήτημα παρενέβη η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα επισημαίνοντας ότι: «Οι διαδρομές δεν έχουν καμία από τις προδιαγραφές για κίνηση αμαξιδίων. Τώρα αποδεικνύεται επιπλέον ότι είναι και επικίνδυνες». Καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να ζητήσει συγγνώμη «σε όσους από μας ειρωνεύτηκε για δήθεν έλλειψη ευαισθησίας για τους ανάπηρους!», η Δέσποινα Κουτσούμπα υπογραμμίζει ότι «και το έργο οφείλει να αποκατασταθεί, πριν τα πράγματα χειροτερέψουν».

Επικαλούμενη, μάλιστα, το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος ο σχεδιασμός των δημοσίων χώρων να γίνεται έχοντας λάβει υπ’ όψιν τις ανάγκες του, η Δέσποινα Κουτσούμπα εξηγεί ότι «ένας σοβαρός λόγος είναι ότι αν δεν έχεις προσπαθήσει να πας κάπου με αμαξίδιο, δεν καταλαβαίνεις στ’ αλήθεια τους κινδύνους».

«Στην 4 σελίδων μελέτη που πληρώθηκε απο το Ίδρυμα Ωνάση, επιγραφόταν “Μελέτη για διαδρομές ΑΜΕΑ” κι υπογραφόταν από 2 τοπογράφους και έναν πολιτικό μηχανικό, οι οποίοι όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα να έχουν εμπειρία ούτε σε διαδρομές αναπήρων ούτε σε επεμβάσεις σε μνημεία, οι μηκοτομές δείχνουν ότι οι διαδρομές δεν είναι κατάλληλες για ανάπηρους», υπογραμμίζει η Δέσποινα Κουτσούμπα για να καταλήξει: «Το πώς εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως “διαδρομές ΑΜΕΑ”, πληρώθηκαν και διαφημίστηκαν ως τέτοιες, είναι άλλη υπόθεση!».

Πηγή: Μαρία Θαλασσινού - https://kedenews.gr/news/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Σία Αναγνωστοπούλου: Μα για ποιο λόγο τσιμεντώσατε την Ακρόπολη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: