ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

ΒΟΥΛΗ: Στο κενό η απόπειρα αλλαγής πλειοψηφίας

Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Κατέρρευσε το παρασκηνιακό σχέδιο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη και το κόμμα της Φ. Γεννηματά επιχείρησαν να δημιουργήσουν αρνητική πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών, που δεν θα δημιουργούσε τυπικό κώλυμα στην κύρωση της συμφωνίας από την Ολομέλεια, αλλά θα προκαλούσε εντυπώσεις. 


Απέτυχαν όλες οι προσπάθειες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να αμφισβητήσουν την κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ενόψει της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε ένα παρασκηνιακά οργανωμένο σχέδιο (και μάλιστα σε δύο ταμπλό!) από εκείνα που καταστρώνονταν την περίοδο της αποστασίας.

Το ένα ταμπλό ήταν το Ποτάμι και το άλλο το ΠΑΣΟΚ. Ο πολιτικός στόχος ήταν να υπάρχει αρνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Αυτή η εξέλιξη δεν θα δημιουργούσε τυπικό κώλυμα στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ολομέλεια, αλλά θα προκαλούσε εντυπώσεις.

Μπλόκο Αμυρά στο Ποτάμι

Η δρομολόγηση του σχεδίου έγινε με την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά νωρίς χθες το πρωί. Αυτό σήμαινε τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού και αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Η Επιτροπή είχε 55 μέλη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει 27 μέλη και την πλειοψηφία να προκύπτει από τη θετική στάση του Ποταμιού και από έναν ανεξάρτητο βουλευτή - η συμμετοχή των ανεξάρτητων αυξανόταν λόγω των διαγραφών σε ΑΝ.ΕΛΛ. και Ποτάμι.

Ψαριανός - Μαυρωτάς, ορισμός Δανέλλη

Το Ποτάμι, που είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, εκπροσωπείτο από τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος αρχικά αντικαταστάθηκε από τον Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος ήταν εναντίον της συμφωνίας, οπότε θα αντικαθίστατο από τον Γιώργο Μαυρωτά που θα ψήφιζε υπέρ. Αυτό σήμαινε ότι υπέρ της συμφωνίας θα έμεναν οι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως δεν θα υπήρχε πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας.
Το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όρισε τον Σπύρο Δανέλλη ως τον δεύτερο εκπρόσωπο των ανεξαρτήτων βουλευτών, διασφαλίζοντας την πλειοψηφία.

Ν.Δ.: Δ. Καμμένος και κλήρωση

Η Ν.Δ. αντέδρασε ζητώντας να γίνει κλήρωση. «Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε διαδικασία, του επείγοντος ή του κατεπείγοντος, αποφασίζεται όχι από τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά από την Επιτροπή, δηλαδή εν προκειμένω την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, στην οποία δεν διαφαίνεται πλειοψηφία κυβερνητική. Με την οικειοθελή απομάκρυνση του Γιώργου Αμυρά, εξυπακούεται ότι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 16, ο Δημήτρης Καμμένος είναι ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής που μετέχει στην επιτροπή και εφόσον εκδηλώσουν την επιθυμία τους, περισσότεροι του ενός βουλευτές, να συμμετέχουν στη δεύτερη θέση ανεξάρτητου που θα πρέπει να υπάρξει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας πλέον, πρέπει να γίνει κλήρωση. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο Ν. Βούτσης ποιος βουλευτής θα είναι ο ανεξάρτητος που θα μετέχει για να διαμορφωθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μέσα σε αυτή την επιτροπή», υποστήριζαν πηγές της Ν.Δ.

Κωλυσιεργία ΠΑΣΟΚ

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ κωλυσιεργούσε να στείλει την επιστολή διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κ.Ο. του, αν και τον είχε ήδη αντικαταστήσει από την Επιτροπή με τον Κώστα Σκανδαλίδη. Η καθυστέρηση γινόταν επειδή η μείωση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σήμαινε και μείωση των μελών του στην Επιτροπή από 4 σε 3 και επομένως πάλι η αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να πετύχει αρνητική γνώμη της Επιτροπής. Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ έπαιζε με τον χρόνο περιμένοντας να δει ποιος θα είναι εκπρόσωπος των ανεξαρτήτων, για να στείλει την επιστολή διαγραφής Θεοχαρόπουλου!

Πλειοψηφία υπέρ της κύρωσης έβγαλε η κλήρωση

Ακολούθησε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου αποφασίστηκε να διεξαχθεί κλήρωση για την εκλογή των ανεξάρτητων βουλευτών πλην του Δ. Καμμένου που ήδη ήταν μέλος της Επιτροπής. Μετά τη Διάσκεψη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε στείλει επιστολή στους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και τους ρωτούσε σε ποιες Επιτροπές ήθελαν να ενταχθούν. Μάλιστα τις επιστολές τις επέδειξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας κατά τη συνεδρίαση της Εξωτερικών και Άμυνας.

Στη κληρωτίδα μπήκαν οι Γρ. Ψαριανός, Γ. Μαυρωτάς και Σπ. Δανέλλης που ήταν οι τρεις βουλευτές που εξέφρασαν πρόθεση να μπουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Από τους τρεις θα έμπαιναν οι δύο, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής είχε ήδη υπολογίσει τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου και την μείωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή εις όφελος των ανεξάρτητων βουλευτών που θα έπαιρναν ακόμη ένα μέλος.

Από την κλήρωση βγήκαν οι Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς, οι οποίοι είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Άμυνας διαμορφώθηκε πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας με 29 βουλευτές έναντι 26 βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: