ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ξαναζωντάνεψε με αντίγραφο η βρύση του Αη-Νικόλα


Και πηγαδίσιο νερό στο κέντρο της Πάτρας!
Και πηγαδίσιο νερό θα πίνουν οι Πατρινοί, από την βρύση του Αγίου Νικολάου, που χρονολογούνταν από τα μεταπολεμικά χρόνια και λειτουργούσε μέχρι την μεταπολίτευση  εκεί, αλλά καταργήθηκε στην συνέχεια τα επόμενα χρόνια, λόγω οικονομίας του Δήμου και αχρηστίας της από τους πολίτες.

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Παντελής Βακάλογλου, είπε ότι από την εκσκαφή για την τοποθέτηση βρύσης-αντίγραφο, βρέθηκαν στοιχεία ότι υπήρχε εκεί παρόμοια τέτοια  πριν 70 χρόνια.
Φυσικά πρόκειται για την βρύση, που οι σημερινοί εβδομηντάρηδες, ως παιδιά έπιναν νερό από αυτήν, σε μία εποχή που στην Πάτρα κυκλοφορούσαν ακόμη  κάρα με γαϊδούρια!
Σημειώνεται ότι το νερό της συγκεκριμένης βρύσης, που ξεδιψούσε πολλούς πεζοπόρους Πατρινούς, αλλά και αγωγιάτες που τα Σάββατα κατέβαιναν για την λαϊκή αγορά της πλατείας Μαρκάτου, πριν μεταφερθεί στην Κολοκοτρώνη, ήταν γλυκό, όπως τα πιο πολλά αρτεσιανά, αλλά και φάρμακο για τους στομαχιακούς, αφού βοηθούσε στην εύκολη πέψη!  Μία ακόμη τέτοια λειτουργούσε, με αρκετό νερό, στη βάση της σκάλας της Πατρέως.
Σήμερα λοιπόν τοποθετήθηκε από την ΔΕΥΑΠ στην οδό Αγίου Νικολάου (κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου) η δεύτερη από τις 25 βρύσες που αποτελούν πιστό αντίγραφο γαλλικής κατασκευής διατηρητέας βρύσης και που θα τοποθετηθούν σε σημεία της Πάτρας.
Η βρύση είναι πιστό αντίγραφο της διατηρητέας βρύσης γαλλικής κατασκευής, που χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα και που τοποθετήθηκε, πριν από λίγο καιρό, στην συνοικία της Αγίας Αικατερίνης.
Εξετάζεται η πρόταση φιλόζωων να τοποθετηθεί και ειδικό δοχείο ώστε να πίνουν νερό και τα ζώα.
Η ΔΕΥΑΠ στο επόμενο διάστημα θα τοποθετήσει σε σημεία της πόλης άλλες 23 τέτοιες βρύσες.
Η πρωτοβουλία αυτή της ΔΕΥΑΠ θα προσφέρει πρόσβαση σε πόσιμο νερό στους περαστικούς και θα μειώσει τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Κατά την παράδοση της βρύσης στους κατοίκους παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος. Δημήτρης Πελεκούδας, και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Παντελής Βακάλογλου, εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ και καταστηματάρχες της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: