ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Πάτρα: Οι οικιστές Εργατικών Κατοικιών πλήρωναν αμαρτίες του παρελθόντος

 


 

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χιλιάδες δικαιούχους

 
 
Περίπου 1.600 οικογένειες που ενώ διαμένουν εδώ και χρόνια στις Εργατικές Κατοικίες της Αχαΐας κι όμως δεν έχουν πάρει ακόμα τα οριστικά παραχωρητήρια των σπιτιών αφορούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των κατοικιών.
 
Οι οικογένειες αυτές κατοικούν συνολικά σε  10 από τους συνολικά 22 οικισμούς του Νομού όπου υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα με την οριστική παραχώρηση. Στους 9 από αυτούς τους οικισμού οι δικαιούχοι θα πληρώσουν αρκετά λιγότερα χρήματα μετά τον καθορισμό στα 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (από 735ευρώ/τ.μ. που ήταν ο μέσος όρος) της ενιαίας τιμής που ισχύει πλέον. Σε έναν από τους οικισμούς η τιμή είναι χαμηλότερη όμως δεν θα επηρεαστούν αρνητικά αφού η σχετική απόφαση προβλέπει να μην υπάρχουν αυξήσεις παρά μόνο μειώσεις στο τελικό ποσό που θα πληρώσουν οι δικαιούχοι.
 
Όσοι έχουν αποπληρώσει το σπίτι τους και δεν έχουν πάρει ακόμα οριστικό παραχωρητήριο θα έχουν επιστροφή χρημάτων ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται συμψηφισμός και αναπροσαρμογή των μηνιαίων δόσεων με βάση τη νέα τιμή. Πέραν αυτή της ονομαστικής μείωσης υπάρχει και γενναία αύξηση των δόσεων που πλέον φθάνουν στις 360, από 240, ενώ υπάρχουν και ειδικές ρυθμίσεις (εκπτώσεις) σε συνταξιούχους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες με προστατευόμενα μέλη, οικογένειες με ΑμεΑ, χήρους-χήρες, οικογένειες με 3-4 παιδιά κ.α.
 
Τις παραπάνω αλλαγές παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από την Πάτρα όπου και βρέθηκαν σήμερα (Τρίτη) ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Λεφελούδης.
 
Μάλιστα οι εκπρόσωποι της Πολιτείας εξαπέλυσαν «κεραυνούς» εναντίον όσων χειρίζονταν τα θέματα της εργατικής κατοικίας τα προηγούμενα χρόνια κάνοντας για σκανδαλώδεις αποφάσεις που επιβάρυναν τους δικαιούχους με κόστη που προέρχονταν από τις υπερβάσεις που σημειώνονταν κατά την κατασκευή των εργατικών κατοικιών.
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεφελούδης οικισμοί ξεκινούσαν με προϋπολογισμό τα 2εκ. ευρώ κι έφθαναν τελικά να κοστίσουν 4 και 5 εκ. ευρώ. «Φόρτωναν λοιπόν στους οικιστές δαπάνες που δεν τους αναλογούσαν, γιατί ήθελαν να καλύψουν αυτές τις υπερβάσεις. Επρόκειτο για μια ιδιότυπη πολιτική ομηρεία των ανθρώπων αυτών. Εμείς λοιπόν αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε από τους συμπολίτες αυτό το υπερβάλλον κόστος και καθορίσαμε ως μέση τιμή τα 304,41 ευρώ/.τ.μ. όταν στην Πάτρα ήταν περίπου στα 500 ευρώ.».
 
Από την πλευρά της η κυρία Καραμεσίνη τόνισε ότι στην Αχαΐα «οι τιμές ανά/τ.μ. υπερέβαιναν ακόμα και την αγοραία αξία των σπιτιών καθώς περιελάμβαναν τις υπερβάσεις. Για παράδειγμα είχαμε ακόμα και περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Οργανισμός Εργατική Κατοικίες χρέωνε την αγορά της γης όπου χτίζονταν οι εργατικές κατοικίες, ενώ τα οικόπεδα του παραχωρούνταν δωρεάν».
 
Δεσμεύτηκε επίσης ότι, σε όποιου οικισμούς της περιοχής δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες π.χ. στους κοινόχρηστους χώρους, ή υπάρχουν κατασκευαστικές ατέλειες στα σπίτια, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες πριν γίνουν οι οριστικές παραχωρήσεις.
 
Ζήτησε όμως υπομονή από τους οικιστές καθώς λόγω των πολλών παραλείψεων του παρελθόντος χρειάζεται κάποιος χρόνος έως ότου προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να τους παραδοθούν και τυπικά τα σπίτια τους.
 
Διευκρίνισε ότι για να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση, από τον Ιούνιο, στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.
 
Τέλος, μεταξύ πολλών άλλων η κυρία Καραμεσίνη ανέφερε, ότι ουσιαστικά η στεγαστική πολιτική στην Ελλάδα σταμάτησε από το 2012 οπότε και καταργήθηκε ο ΟΕΚ, τώρα όμως επανέρχεται με τα αντίμετρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή. «Η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση επιτοκίου για δάνεια πρώτης κατοικίας είναι τέτοιους είδους πρωτοβουλίες», σημείωσε.
 
Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος προτίμησε να σταθεί κυρίως σε θέματα της τρέχουσα πολιτικής κάνοντας λόγο για συσκότιση εκ μέρους των ΜΜΕ τα οποία δεν παρουσιάζουν την πραγματικότητα, τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία. «Υπάρχει μια αναπτυσσόμενη αντικυβερνητική προπαγάνδα, γι’ αυτό από την πλευρά μας προσπαθούμε να ερχόμαστε κοντά στους πολίτες να συζητάμε μαζί τους και να τους εξηγούμε», σχολίασε ο κ. Πετρόπουλος.
 
Όπως είπε η έως ώρας λειτουργία του ΕΦΚΑ δείχνει ότι υπάρχει βελτίωση των εσόδων και μείωση των δαπανών με αποτέλεσμα να διαγράφονται πολύ καλές προοπτικές για τη νέα δομή. «Ο ΕΦΚΑ έχει 100εκ. πλεόνασμα και όχι «τρύπα» όπως αναφέρεται στα κεντρικά ΜΜΕ την ώρα μάλιστα που ακόμα οι εισφορές του Δημοσίου δεν έχουν καταβληθεί», σχολίασε.
 
Αναφερόμενος στα «παράδοξα» που υπήρχαν ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερες συνάξεις για εκείνους που είναι από 50 μέχρι 60 ετών και μικρότερες για όσους είναι πάνω από 65.
 
Πέραν αυτών κάλεσε τους πολίτες να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2017 καθώς πολύ σύντομα θα υπάρξει ρύθμιση οφειλών για το 2016 κι θα πρέπει να είναι ταμειακώς εντάξει για φέτος προκειμένου να την εκμεταλλευτούν.
 
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας είχε συναντήσεις με εργαζομένους σε καταστήματα της πρώην αλυσίδας «Μαρινόπουλος». Ο κ. Νεφελώδης έκανε λόγο για συγκινητικό κλίμα  που επικράτησε στις συναντήσεις αυτές σημειώνοντας ότι με την προσπάθεια της κυβέρνησης σώθηκαν ουσιαστικά 12.000 θέσεις εργασίας.


Θάνος Χριστακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: