Ο λαός μας, με τη σοφία που τον διακρίνει σε κρίσιμες στιγμές, λέει ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Τα κόμματα του παλιού συστήματος εξουσίας, μέσα στον αντιπολιτευτικό τους οίστρο, επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν το μεγάλο πρόβλημα με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες για να πλήξουν τη νέα κυβέρνηση. Επειδή όμως "ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, μα σαν τον νοικοκύρη όχι", η μικροκομματική στάση της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ αποκαλύφθηκε γρήγορα.


Οι αλλεπάλληλες ναυτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο με θύματα απελπισμένους πρόσφυγες έχουν συγκλονίσει την ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα όμως εξέθεσαν τα κόμματα του παλιού συστήματος, που επιχείρησαν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια καταφεύγοντας στη φθηνή δημαγωγία για το προσφυγικό κύμα ακόμη και τη στιγμή της τραγωδίας με τους εκατοντάδες νεκρούς. Πρώτη και καλύτερη στη δημαγωγία η "υπεύθυνη δύναμη" Ν.Δ., συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ και με ουραγό το συνήθως λαλίστατο Ποτάμι.

Η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τη ρητορική της αντιπολίτευσης. Η αύξηση του κύματος προσφύγων και μεταναστών οφείλεται στις αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, στην ανέχεια και στην απελπισία. Και τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία και τη Μάλτα. Κατά συνέπεια το να αποδίδει κανείς την έξαρση αυτού του κύματος στη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν αποτελεί παρά σόφισμα.

Η Ιταλία έχει δεχτεί το 2015 τεραπλάσιους πρόσφυγες και μετανάστες απ' ό,τι η Ελλάδα, χωρίς να κατηγορεί κανείς την κυβέρνηση Ρέντζι για ανεκτική στάση. Ούτε προφανώς ο γραμματέας του ΟΗΕ ψ έγινε ξαφνικά φιλοσυριζαίος διπαιστώνοντας το αυτονόητο, που δεν θέλουν να δούν οι δυνάμεις του παλαιοκομματισμού. "Η Μεσόγειος μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε μια θάλασσα οδύνης για χιλιάδες μετανάστες" τονίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ και προθέτει: "H Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στις επιχειρήσεις διάσωσης και υποδοχής των μεταναστών. Η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που επωμίζονται το βάρος».

Ούτε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αλληθωρίζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή της να μελετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα "κλειδί κατανομής" με το οποίο η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπορούν "να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η άλλοτε κραταιά Κεντροδεξιά, που επί Σαμαρά διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε ακραίες θέσεις, είναι έκθετη με τη γραμμή του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, την οποία ακολουθεί ευελπιστώντας ότι θα αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Οι πολίτες έχουν κριτήριο και κρίνουν. Με την ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί κανείς να παίζει πολιτικά παιχνίδια.

(Από το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ)