Στην κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης αναφέρθηκε η πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην παρέμβασή της στη Σύνοδο των προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρώμη.


«Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι αναπόσπαστο, βασικό μέρος της ψυχής της Ευρώπης. Η Ευρώπη σχεδιάστηκε για να προστατευθούν η ειρήνη και η κοινωνική δικαιοσύνη, και η ισότιμη συμμετοχή των χωρών-μελών στην ευημερία της» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρώπη μοιάζει, όμως, να έχει χάσει την ψυχή της, από τη στιγμή που δίνει βάρος αποκλειστικά στις αριθμητικές παραμέτρους, μόνον για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, ενώ ο πυρήνας της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αποτελείται από τα οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά δικαιώματα.

«Οι πολιτικές για το έλλειμμα και το χρέος δημιούργησαν μόνον εξαθλίωση και κοινωνική κρίση, παραβιάζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των λαών και ζημιώνοντας την λειτουργία των κοινοβουλίων», υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τόνισε, επίσης, ότι «το εθνικό χρέος χρησιμοποιείται ως μηχανισμός εκβιασμού, ένα πρόβλημα που αφορά όλους» και ότι «το λεγόμενο πρόβλημα διάσωσης εγκλώβισε την ελληνική κοινωνία». Σε σχέση δε με τα προγράμματα των μνημονίων ανέφερε ότι προκάλεσαν μείωση στις δαπάνες του δημοσίου, απολύσεις και την καταστροφή των κρατικών υποδομών.

Με αναφορά σε στατιστικά στοιχεία, η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ότι η ανεργία έφτασε στο 27%, εκείνη των νέων στο 67%, και των νέων γυναικών στο 72%. Υπογράμμισε, δε ότι το ένα τρίτο των ιδιωτικών υπαλλήλων κερδίζει λιγότερο από τριακόσια ευρώ τον μήνα, ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «πρόκειται για καταστροφή η οποία επιβλήθηκε με αντιδημοκρατικές μεθόδους, με νόμους 2.000 σελίδων που συμπιέσθηκαν σε τρία άρθρα».

Τόνισε, επίσης, ότι «η ελληνική Βουλή προχώρησε στην σύσταση επιτροπής με στόχο να αναζητηθεί η αλήθεια σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και τη δημιουργία του». «Πρόκειται για επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επί του δημοσίου χρέους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο στόχος της είναι η αναζήτηση και η συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τη δημιουργία και την έκρηξη του χρέους, για να καταλάβουμε ποιο μέρος του είναι παράνομο ή απεχθές», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, σε ό,τι αφορά την αναζήτηση της αλήθειας, για να μην υπάρξουν πλέον διαδικασίες με επιλογές του τύπου ναί/ναι ή όχι/όχι» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και συμπλήρωσε: «Καμία Βουλή δεν πρέπει να υπαχθεί σε αυτές τις διαδικασίες, που αποτελούν παραβίαση της Δημοκρατίας και οδηγούν την Ευρώπη στο να χάσει την ψυχή της».