Ούτε τώρα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ημερομηνία εκλογών καθώς σε συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη ανέφερε αόριστα ότι θα γίνουν κάποια στιγμή τον Μάιο.
«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως "κόρη οφθαλμού"» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα δήλωσε με θράσος ότι συγκρούστηκε με το κομματικό κράτος, επανέλαβε τα ψέματα της κυβέρνησης σχετικά με την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα που σταμάτησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2019 και έμεινε πιστός στο αφήγημα του «φταίμε όλοι».
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάφτισε τηλεδιοίκηση έναν τοπικό πίνακα σταθμάρχη που βλέπει μόνο την είσοδο και την έξοδο του σταθμού, σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα. «Είναι απολύτως βέβαιο κ. Θεοδωράκη ότι το τοπικό -το τονίζω- σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε στη Λάρισα από τον Νοέμβριο του ‘22. Αυτό δεν επιδέχεται καμίας αμφιβολίας και θέλω να το τονίσω και θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά όποιον ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό» σημείωσε. «Υπήρχε η τοπική τηλεδιοίκηση. Ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή άσχετα αν δεν το είδε εκείνη τη στιγμή» ανέφερε σε άλλο σημείο.
Στο ερώτημα εάν φταίει μόνο ο σταθμάρχης, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Προφανώς και έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, αλλά εάν τα πράγματα στα τρένα ήταν διαφορετικά, αν ενδεχομένως είχαμε διαφορετική εκπαίδευση, εάν είχαμε φροντίσει να ολοκληρώσουμε την περιβόητη σύμβαση 717, είναι πολύ πιθανό το ατύχημα αυτό (σ.σ. δυστύχημα) να μην είχε συμβεί. Άρα, πρέπει να ψάξουμε σε δύο διαφορετικά πεδία ερευνών».
Παράλληλα, επανήλθε στο «φταίμε όλοι» λέγοντας: «Εμείς και εγώ προσωπικά ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα μία κουβέντα. «Φταίμε όλοι». Γιατί είναι τόσο δύσκολο κ. Θεοδωράκη αυτή τη κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι; Γιατί δεν την έχουν πει όλοι. Δεν την έχουν πει όλοι. Δε μπορούμε επιτέλους να συμφωνήσουμε ότι όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης; Το μερίδιο που μας αναλογεί για τα χρόνια που κυβερνήσαμε. Τόσο δύσκολο είναι αυτό; Και πρέπει να προκαλούμε την νοημοσύνη των πολιτών. Και θα έλεγα και την οργή των θυμάτων της τραγωδίας με το να λέμε «εμείς δεν φταίμε και φταίνε οι άλλοι». Μα θα κερδίσει κανείς πολιτικά από αυτό; Πολύ αμφιβάλλω αλλά σε βαθιά, ανθρώπινο επίπεδο…».
Ερωτηθείς για τον Κώστα Καραμανλή που παραιτήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και κατά πόσο θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα: «Να σας πω ότι αμέσως μετά, όταν βρεθήκαμε μαζί, έθεσε στην διάθεσή μου -όχι απλά έθεσε στη διάθεσή μου την παραίτησή του με το τυπικό ξέρετε τρόπο- παραιτήθηκε» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Τώρα το ζήτημα των ψηφοδελτίων επιτρέψτε μου να το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα».
Στην ερώτηση κατά πόσο θα επαναδιαπραγματευτεί με την Hellenic Train στην οποία η κυβέρνηση χάρισε 800 εκατ. ευρώ, καθώς δεν εξασφαλίστηκαν οι επενδύσεις, είπε και πάλι αόριστα: «Αυτό το οποίο θα κάνουμε και έχω μία συζήτηση επ’ αυτού με την Ιταλίδα πρωθυπουργό -η οποία είναι δρομολογημένη για τις επόμενες μέρες- είναι να ξαναμιλήσουμε ανοιχτά με την Hellenic Train και να βρούμε ένα νέο πλαίσιο όπου και τα δύο μέρη θα επενδύσουν στο σιδηρόδρομο αυτά που του αξίζουν. Εμείς λοιπόν πρέπει να κάνουμε για το τρένο, αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε ως ιδιοκτήτες της δημόσιας υποδομής. Και πρέπει η Hellenic Train και αυτή να επενδύσει στα ελληνικά τρένα με καλύτερα τρένα -δε θα πω πιο γρήγορα τρένα, ούτε πιο ασφαλή τρένα- γιατί τα τρένα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλή. Αλλά μόνο αν καταφέρουμε και ολοκληρώσουμε με ασφάλεια όλη τη σηματοδότηση του κυρίως δικτύου μπορούμε να περιμένουμε και καλύτερες ταχύτητες στα τρένα μας».
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν παραμείνει πρωθυπουργός τότε θέλει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να προχωρήσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Αυτό που μπορώ να σας πω -και είναι η πρώτη φορά που το λέω και θα μιλήσω πιο αναλυτικά στη συνέχεια, γιατί θα χρειαζόμασταν μια τελείως ξεχωριστή εκπομπή- είναι στη πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Όπου δυστυχώς την τελευταία φορά δεν προφτάσαμε να κάνουμε, και σε αυτές προφανώς συμπεριλαμβάνεται και επιτέλους η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας, αλλά όχι μόνο» επισήμανε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου