Ο Κ. Μάρκου μίλησε για το καράβι που δεν έφθασε, η Σία Αναγνωστοπούλου για την Φιλική Εταιρία και ο Παν. Μπουρδάλα για τον αγνοημένο Αναγνώστη Στριφτόμπολα, στο βιβλίο της Τασίας Ευσταθίου
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
Την Πέμπτη 23 Μαρτίου, 7.00 μ.μ. το θέατρο "Επίκεντρο" αποτέλεσε όαση στο δυστοπικό τοπίο της εποχής μας, που διακρίνεται για την αγάπη στην εμβάθυνση των γεγονότων της Ιστορίας, τα οποία φέρνει στο φως η ιστορική έρευνα.
Αυτά με αφορμή την παρουσίαση του θεατρικού μυθιστορήματος της Ακρατινής συγγραφέας-Εκπαιδευτικού Αναστασίας Ευσταθίου «Είτε θάνατος! Είτε λευτεριά!» και το ιστορικό, θεατρικό δρώμενο που μιλά για τα γεγονότα της περιοχής Καλαβρύτων, που οδήγησαν στην έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Με φόντο σκηνικό στο οποίο συμμετέχουν τρεις αγωνιστές με ενδυμασία της εποχής και με ανάγνωση ιστορικών ποιημάτων, κοσμήθηκε η όλη εκδήλωση, που αποτέλεσε ευκαιρία για είσοδο των παρευρισκομένων στα δραματικά γεγονότα της Επανάστασης, η οποία ξεκίνησε ως προτροπή και προπαρασκευή της Φιλικής Εταιρείας και κατέληξε στην δημιουργία μορφώματος ελληνικού κράτους υπό την κηδεμονία των μεγάλων δυνάμεων της εποχής!
Το ξέσπασμα της Επανάστασης ξεκινά με το χτύπημα των φοροχατζαραίων από τα παληκάρια του ταχυδρομικού Νίκου Χριστοδούλου, ''Σολιώτη'', (από τους Σολούς Αιγιαλείας, γεννημένος το 1884, και μυημένος στην Φιλική Εταιρεία από το 1918, σε ηλικία 34 ετών, γιος του προεστού Χριστοδούλου) στις Πόρτες Αγριδίου την 14 Μαρτίου 1821, κατ΄ εντολή του Φιλικού Παπαφλέσσα. Ο οποίος ''Σολιώτης'' πέθανε πάμφτωχος του 1841, με τον βαθμό του ανώτερου αξιωματικού της Φάλαγγας.
Κι ακόμη αναφέρθηκαν νέα περιστατικά του αγώνα που προέκυψαν από την έρευνα.
Η συγγραφέας ξεκαθάρισε ότι δεν ορμάται στην συγγραφή της από μαξιμαλιστικές αντιλήψεις, που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα της ελληνικής επανάστασης. Μίλησε για την παρουσία του ΠΠ Γερμανού στην Πάτρα την 25η Μαρτίου, ενώ χρόνια το κυρίαρχο ψευδές αφήγημα των εθνικιστών συγγραφέων τον θέλει να ορκίζει την ημέρα αυτή τους επαναστάτες που ξεκίνησαν για την επανάσταση υψώνοντας το λάβαρο της Μονής.
Και έτσι η Επανάσταση να λαβαίνει χώρα στις αυλές των μοναστηριών και τον ελληνικό λαό να μένει σε απόσταση, αφού αυτή ήταν αποκλειστικότητα των προχόντων και των ηγουμένων των μονών, κάτι που προέκυψε πολλά χρόνια μετά με τον πίνακα για το κρυφό σχολειό, του Ν. Γύζη, το 1886, ενώ είναι γνωστό πως οι Οθωμανοί δεν είχαν άλλη ανησυχία, παρά το πως θα συνάξουν την δεκάτη!
Μίλησε για την παρουσία του ΠΠ Γερμανού του Αγ. Αλεξίου στα Καλάβρυτα, στις 17 Μαρτίου, όπου όρκισε επαναστάτες και μετά μέσω του δρόμου των Νεζερών κατέβηκε στην Πάτρα, όπου στις 25 Μαρτίου συνάχτηκαν στην τριγωνική πλατεία του Αγ. Γεωργίου (στην αρχή της Γερμανού) οι καπεταναίοι και οι αγωνιστές, μαζί με τον Φιλικό Οδυσσέα Ανδρούτσο, που πολιορκούσαν τους κλεισμένους στο κάστρο Οθωμανούς, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ο τσαγκάρης Παναγιώτης Καρατζάς με τους άντρες τους, μυημένος στην Φιλική Εταιρείας, ξεχύθηκε στην Μπολ Σοκάκ (οδό Παντοκράτορος) τον δρόμο που διέμεναν οι κοτσαμπάσηδες των Οθωμανών και τρομοκρατώντας τους, τούς ανάγκασε να κλειστούν στο Κάστρο για ασφάλεια.
Ο Παναγιώτης Μπούρδαλας, εκπαιδευτικός και ιστοριοδίφης μίλησε για τον πρωτοποριακό ρόλο του αγνοημένου Καλαβρυτινού αγωνιστή Αναγνώστη Στριφτόμπολα, που έπεσε πρόωρα στη μάχη του Λεβιδίου και παρότι μορφωμένος άνθρωπος την Δυτική Ευρώπη με τα νάματα της Φιλικής Εταιρείας ζυμωμένος, οι αγράμματοι κοτσαμπάσηδες (έλληνες προεστοί) κρατούσαν στάση επιφυλακτική εναντίον του, ακόμη και όταν είχε ξεσπάσει η επανάσταση στα Καλάβρυτα. Οι Οθωμανοί κλείστηκαν στους πύργους, αλλά μετά από την αποτυχία τους, οι προεστοί ανέθεσαν στον Στριφτόμπολα την ηγεσία και αυτός εκμεταλλευόμενος την αδυναμία των Οθωμανών ετοίμασε τον δικό του ''Δούρειο Ίππο'' να τους τινάξει με φουρνέλα και χάρη στην εξυπνάδα του, αλλά και το ότι ήταν γνωστός μπεσαλής, έκανε τους Οθωμανούς να τον εμπιστευθούν και να παραδοθούν. Κι έτσι στις 21 Μαρτίου ελευθερώθηκαν τα Καλάβρυτα κια την επόμενη ημέρα η Κέρτζη, πρώην πρωτεύουσα του καζά Καλαβρύτων.
Ο Κώστας Β. Μάρκου καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ανέφερε το ελάχιστα γνωστό γεγονός, πως η πρώτη έμπρακτη αναγνώριση της επανάστασης από το εξωτερικό, ήρθε από την Αϊτή. Ο πρόεδρος της χώρας αυτής που είχε ζήσει για μερικά χρόνια στο Παρίσι, είχε έρθει σε συναναστροφή με Φιλικούς, πριν την κήρυξη της Επανάστασης.
Σαν ξέσπασε η επανάσταση, ως βοήθεια έστειλε ένα καράβι γεμάτο πυρομαχικά και κάποιους Αϊτινούς για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών, όμως κακοκαιρία που ξέσπασε μεσοπέλαγα, βύθισε το καράβι και πνίγηκαν οι άνδρες του.
Η Σία Αναγνωστοπούλου, ιστορικός Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και Βουλεύτρια Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, μίλησε για να μηνύματα, που εξέπεμψε η Ελληνική Επανάσταση, που εμφορούνταν από τις δημοκρατικές και εξεγερτικές ιδέες της Φιλικής Εταιρείας και συμφώνησε με τους ομιλητές του πάνελ, ότι η ελληνική επανάσταση δεν ήταν το αποτέλεσμα μόνον κάποιων γενναίων, που ξεκίνησαν άστοχα, αλλά το αποτέλεσμα πολύχρονης ιδεολογικής διεργασίας, με την συμμετοχή σύσσωμου του ελληνικού λαού, με τις γυναίκες συναγωνίστριες στα πολεμικά γεγονότα, από κοινού με τους άντρες.
Κι ακόμη, η Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε για την έννοια του συναποφασίζουμε, που καταγράφεται στο θεατρικό της συγγραφέας και αποτελεί την βάση στην οποία στηρίζεται η βούληση των Ελλήνων, για την δημιουργία βουλευτηρίου, που σημαίνει την απαρχή του ελληνικού κράτους όπου θα αποφασίζει ο Έλληνας πολεμιστής.
Κι επισήμανε: Άλλο εάν τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά και η Φιλική Εταιρεία μετά την επανάσταση αγνοήθηκε τελείως από τους κοτσαμπάσηδες, που όντας η χώρα διαιρεμένη από τις εμφύλιες συρράξεις, αδυνατούσε να ομοφωνήσει και έφεραν τους ξένους και τον Όθωνα για να διοικήσουν την χώρα μας, που στο τέλος του Αγώνα βρέθηκε καταχρεωμένη στα αγγλικά δάνεια!
Και η λαβή εδόθη σε έτερο ομιλητή να παραλληλίσει την επιβολή των οικονομικών δεσμεύσεων και την επιβολή των μνημονίων το 2010 στην χώρα μας, με την αναγκαστική βαυαρική διακυβέρνηση, που επέβαλαν οι ξένες δυνάμεις, προκειμένου να ελέγχουν το δρόμο προς τις πλουτοπαραγωγικές περιοχές της Ανατολής!
Αξιοπρόσεχτη είναι και η παρατήρηση του κ. Γιαννόπουλου της Εκπαίδευσης, που συνεχάρη την συγγραφέα ιδιαίτερα και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το θεατρικό δρώμενο θα μπορούσε να αποτελέσει βάση εκπαιδευτικό μάθημα στα σχολεία του Νομού.
Παρών στην παρουσίαση του Θεατρικού της συγγραφέας ήταν ακόμη ο εκπρόσωπος του Δεσπότη Πατρών, ο αντιπεριφερειάρχης, παλιός συνδικαλιστής του κλάδου των εκπαιδευτικών Ανδρ. Φίλιας, ο Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου, Πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας και περιφερειακός σύμβουλος ΔΕ Μιχ. Σιδηρόπουλος κ.ά.
Το δρόμενο της συγγραφέας είναι διαιρεμένο σε εννέα επεισόδια και αναφορά απότο καλωσόρισμα του στρατηγού Μακρυγιάννη, που υποθετικά βρίσκεται στην Αχαΐα μέχρι την πολιορκία και απελευθέρωση των Καλαβρύτων και των χωριών που βρίσκονται ακτινωτά. Μετέχουν 18 ιστορικά πρόσωπα και το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Αντλεί πληροφορίες από δεκατέσσερις πηγές και αποτελεί το 21ο βιβλίο της από το 1999, που άρχισε να ξύνει ανελέητα τα μολύβια της για να συναντήσει τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς αναγνώστες της.
Ανάγκη για παρουσία στην Θράκη, οδήγησε σε αποχή από την εκδήλωση το Αντώνη Δ. Σκιαθά, ποιητή και Προέδρο γραφείου ποιήσεως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου