ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ημερίδα της εφημερίδας Πελοπόννησος στο Royal Patras

 

«1922 - Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική θέση της χώρας 100 χρόνια μετά»


Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης σε σχέση με τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, η ενσωμάτωση αυτής της μνήμης στο «σήμερα», αλλά και η προσέγγιση των γεγονότων εκείνης της περιόδου με βάση τη σημερινή συγκυρία και πραγματικότητα, θα αποτελέσουν τους βασικούς στόχους της ημερίδας με τίτλο: «1922 - Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική θέση της χώρας 100 χρόνια μετά».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο «Royal Patras», με ώρα έναρξης τις 10 π.μ.

Συντονιστές της ημερίδας θα είναι οι δημοσιογράφοι

Ø Κωνσταντίνος Μάγνης, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και

Ø Κώστας Λαμπρόπουλος, ενώ την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας έχει η

Ø Σία Αναγνωστοπούλου, πολιτικός-ιστορικός, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διηγήσεις και μνήμες από απογόνους προσφύγων του 1922 (τίτλος ενότητας: «Η γενιά των γονιών μας. Το έπος της ενσωμάτωσης»), καθώς επίσης και πολλές ενδιαφέρουσες επιστημονικές και ιστορικές τοποθετήσεις από γνωστούς ιστορικούς και ερευνητές.

Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι εξής:

Ø Δημήτρης Καμούζης (ιστορικός, ερευνητής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών):«Συλλογικό τραύμα και εθνική ταυτότητα: Η αναθεμελίωση της ελληνικής κοινωνίας μετά το 1922».

Ø Ελλη Λεμονίδου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεότερης
και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας, πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών): «Η Μικρασιατική Καταστροφή μεταξύ ιστοριογραφίας και μνήμης».

Ø Αιμιλία Σαλβάνου (ιστορικός - μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης): «Πρόσφυγες, μνήμη και ενσωμάτωση: Πώς σκεφτόμαστε το 1922 στην επέτειο των 100
χρόνων».

Ø Ιλιτζάκ Σουκρού (ιστορικός - μεταδιδακτορικός ερευνητής, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών): «Τα τρία μεγάλα reset της Τουρκίας και η Ελλάδα: μια πρόταση για ένα ιστορικό πλαίσιο για ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Την ημερίδα διοργανώνει το Ιδρυμα Λήδας, Νανάς & Σπύρου Δούκα και η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: