ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Υπόμνημα της ΚΕΔΕ με αιχμές προς Μητσοτάκη!

 

Οι θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, για κρίσιμης σημασίας ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

 

Εννέα φλέγοντα ζητήματα, που απασχολούν τους δήμους της Ελλάδας, έθεσε με υπόμνημά του, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προς πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο υπόμνημα αναφέρονται μεταξύ πολλών άλλων τα παρακάτω:

 

 «Κύριε Πρωθυπουργέ.

 

«Σας εξέθεσα μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους Δήμους. Οι θέσεις αυτές, αποτελούν μέρος του κειμένου συμπερασμάτων που διαμορφώθηκαν στο τελευταίο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που διεξήχθη τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους στη Θεσσαλονίκη.

 

»Το κείμενο των συμπερασμάτων σας κοινοποιούνται μαζί με το παρόν υπόμνημα και αποτελούν τη βάση του διαλόγου μας με σας και την Κυβέρνηση σας.

 

»Έχουμε ήδη αποφασίσει ως ΚΕΔΕ στο συνέδριο μας ότι στα τέλη Ιανουαρίου του 2022 θα πραγματοποιήσουμε μια Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων όλης της χώρας, προκειμένου να αξιολογήσουμε την κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί από την πορεία υλοποίησης των αιτημάτων μας, ώστε να επανακαθορίσουμε περαιτέρω τις θέσεις και τη στάση μας».

 

«Αυτό που ζητάμε λοιπόν καταρχήν είναι η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση του πολιτικού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης με το υπόλοιπο προσωπικό της χώρας.

 

»Πέραν όμως της ηθικής διάστασης, οι Δήμοι μας αντιμετωπίζουν και μια σειρά από πρακτικά προβλήματα, για την επίλυση των οποίων ζητάμε τη δική σας συνδρομή. 

 

»Για μας ζήτημα ουσίας είναι να εμπιστευτεί το Κράτος την αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες». 

 

Τα σημαντικότερα από τα ζητήματα αυτά είναι:

 

Α. Το ζήτημα του προσωπικού

Β. Τα Οικονομικά των ΟΤΑ

Γ. Κάλυψη του τεράστιου ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των Δήμων

Δ. Αρμοδιότητες

Ε. Επιβολή τέλους ταφής 

ΣΤ'. Συμμετοχή Δήμων στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό και Αξιοποίηση των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων.

Ζ. Εφαρμογή του νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Η. Αξιοποίηση Ιαματικών Πηγών».

 

Αναλυτικά όλο το υπόμνημα είναι το παρακάτω:

 

 

Αθήνα 3 Δεκεμβρίου 2021

 Προς : Πρόεδρο Ελληνικής Κυβερνήσεως, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

YΠΟΜΝΗΜΑ

Οι θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος , για κρίσιμης σημασίας ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ .

Με τον παρόν υπόμνημα που σας καταθέτουμε, θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν άμεσα τη λειτουργία των Δήμων της χώρας , που εκπροσωπεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών κι επιπλέον, θα καθορίσουν το ρόλο και τη θέση των Δήμων και της Αυτοδιοίκησης, στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

 

Είμαστε σταθερά στο πλευρό της Πολιτείας , στηρίζοντας εθνικής σημασίας προσπάθειες.

Εκ της θέσεως σας γνωρίζετε καλά, πως οι Δήμοι μας βρέθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σταθερά  στο πλευρό της Πολιτείας και της κοινωνίας , συμβάλλοντας θετικά και δημιουργικά στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και κυρίως στη διαχείριση των πρώτων κυμάτων της, βρεθήκαμε στην «πρώτη γραμμή»της εθνικής προσπάθειας, κρατώντας τους Δήμους μας ανοικτούς, τις πόλεις μας λειτουργικές και τις κοινωνίες μας όρθιες.

Αντίστοιχα το ίδιο πράξαμε και στην ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας , παρότι η συνδρομή μας δεν ζητήθηκε εξαρχής , αλλά καθυστερημένα.

Θετική ήταν η συνεισφορά μας σε μια σειρά ακόμη περιπτώσεων, όπως ήταν η συμμετοχή μας σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών και την  ΑΑΔΕ στη δημιουργία της πλατφόρμας για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών , στην κατασκευή της πλατφόρμας «Πέλοπας» , όπου σε συνεργασία με την Γ.Γ.Α. καταγράφηκαν όλες οι αθλητικές υποδομές των Δήμων, στην ψηφιακή μετάβαση σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την DIGEA, στο εγχείρημα της Ηλεκτροκίνησης και των ΣΦΗΟ.

Και θα μπορούσαμε να είμαστε χρήσιμοι αν μας ζητείτο η συνδρομή ως αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και στο εγχείρημα της Εθνικής Απογραφής, η υλοποίηση του οποίου εμφανίζει δυσκολίες και γίνεται χωρίς τη δική μας ουσιαστική βοήθεια.

Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης βρίσκεται διαρκώς δίπλα στην Πολιτεία, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπιζόμαστε ως κατώτερης κατηγορίας πολιτικό προσωπικό. Δεχόμαστε σε πάρα πολλές περιπτώσεις εξαιτίας μεμονωμένων περιστατικών που δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν το σύνολο του αιρετού προσωπικού της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού , άδικες κατηγορίες και κριτική. Ενώ την ίδια στιγμή μένουν ουσιαστικά στο απυρόβλητο πρόσωπα και θεσμοί που βαρύνονταιπραγματικά,  για τον τρόπο που διαχειρίζονται τις αρμοδιότητές τους.

Αυτό που ζητάμε λοιπόν καταρχήν είναι η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση του πολιτικού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης με το υπόλοιπο προσωπικό της χώρας.

Πέραν όμως της ηθικής διάστασης, οι Δήμοι μας αντιμετωπίζουν και μια σειρά από πρακτικά προβλήματα, για την επίλυση των οποίων ζητάμε τη δική σας συνδρομή. Τα σημαντικότερα από τα ζητήματα αυτά είναι :

 

Α. Το ζήτημα του προσωπικού

Οι Δήμοι μας δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί και για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με την ποιότητα και την ταχύτητα που τους αξίζει. Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν γίνονται ενώ είναι δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που έφυγαν από τους δήμους λόγω συνταξιοδότησης.

Η κατάσταση επιδεινώνεται επιπλέον, λόγω του θεσμού της κινητικότητας και των προσβλητικών κατά την άποψη μας, κατά παρέκκλιση αποσπάσεων και μετατάξεων. Σήμερα οι Δήμοι δεν διαθέτουν το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για να ανταποκριθούν στις βασικές τους λειτουργίες, όπως είναι η λειτουργία των οικονομικών και τεχνικών μας υπηρεσιών. Οι 1.000 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει ο κ. Υπουργός των Εσωτερικών ( δηλαδή 3 προσλήψεις κατά Μ.Ο. σε κάθε Δήμο) , δεν επαρκούν.

Η εμμονή στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ορίζει τα ζητήματα της κινητικότητας είναι ανεξήγητη και δημιουργεί αδιέξοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπει πως επιτρέπεται η μετακίνηση υπαλλήλου σε άλλο φορέα από το Δήμο, εφόσον παραμένει σε υπηρεσία το 65% του προσωπικού. Πιστεύει κανείς πως αν φύγουν από την υπηρεσία καθαριότητας ενός Δήμου το 35% των οδηγών , ότι μπορεί το υπόλοιπο 65% να ανταποκριθεί στο 100% των υποχρεώσεων; Η εμπειρία μας αλλά και η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορεί.

Επιπλέον, όσο διαρκεί η πανδημία, παραμένει η ανάγκη απασχόλησης του προσωπικού που έχει προσληφθεί με συμβάσεις για τη διαχείριση του covid. Είναι αναγκαία η παραμονή της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού στους Δήμους και δεν μπορεί να συζητείται η μη ανανέωση των συμβάσεων τους, τουλάχιστον όσο διαρκεί η πανδημία.

 

Β. Τα Οικονομικά των ΟΤΑ

Εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε με στοιχεία ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού υπο-χρηματοδοτείται από το Κεντρικό Κράτος, σε σχέση με τις αρμοδιότητες και ευθύνες που της έχουν ανατεθεί.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι Δήμοι έχουν σηκώσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο βάρος από τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Στην πολυετή οικονομική κρίση και τις συνέπειες της, ήρθαν να προστεθούν τα οικονομικά βάρη που προκάλεσε στους Δήμους η πανδημία. Έχουμε υπολογίσει ότι έχει δημιουργηθεί ένα άνοιγμα στα οικονομικά των ΟΤΑ που ξεπερνά τα 400 ε. ευρώ. Τη χρονιά που διανύουμε δόθηκε ένα μέρος των χρημάτων που απωλέσαμε όμως δεν καλύπτουν το άνοιγμα που υπάρχει.

Είναι θετικό βήμα η αύξηση από 1-1-2023 των Κ.Α.Π. κατά 15% , όμως το ποσοστό είναι μικρό σε σχέση με τη μείωση τους κατά 65% από το 2010 ως σήμερα. Ενώ δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα  καμία δέσμευση για σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων στους Δήμους μας. Χρήματα που μας ανήκουν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Είναι επίσης σημαντικό να δοθεί λύση στο ζήτημα των επιτοκίων που δανείζει τους Δήμους το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σε μια περίοδο που η χώρα δανείζεται με μηδενικά σχεδόν επιτόκια, οι Δήμοι επιβαρύνονται με πολύ υψηλά για την εποχή επιτόκια. Χρειάζεται και ζητάμε μια δικαιότερη αντιμετώπιση στο ζήτημα αυτό.

 

Γ. Κάλυψη του τεράστιου ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των Δήμων

Το ενεργειακό κόστοςείναι ίσως σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα, αφού με τις αλλαγές των τιμολογίων και τις πελώριες αυξήσεις που έχουν προκύψει, Δήμοι και ΔΕΥΑ έχουν δει το ενεργειακό τους κόστος να αυξάνεται κατά 300%. Λαμβάνονται μέτρα για την κάλυψη του κόστους αυτού από το Κεντρικό Κράτος, όμως στα μέτρα αυτά δεν έχουν περιληφθεί ακόμη οι Δήμοι.

Αν δεν υπάρξει άμεσα πρόβλεψη και μέτρα στήριξης για την αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος που έχουν ήδη επωμιστεί στους δημότες, αυξάνοντας δημοτικά τέλη και τιμολόγια νερού.

 

Δ. Αρμοδιότητες

 

Αποτελεί προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης κι εσάς προσωπικά,  η Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας, με άξονες την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων.

Μέχρι σήμερα ελάχιστα βήματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε αργήσει πολύ . Ενώ οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν αρκείται σε μια επιδερμική αντιμετώπιση του ζητήματος, δεν μας αρκεί να διορθωθούν κάποιες παράγραφοι που αφορούν αρμοδιότητες. Για μας ζήτημα ουσίας είναι να εμπιστευτεί το Κράτος την αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ζητάμε, στο πνεύμα των δεσμεύσεων σας και των αποφάσεων του πρόσφατου Συνεδρίου μας στη Θεσσαλονίκη , το κείμενο του οποίου σας επισυνάπτουμε, μια ουσιαστική μεταρρύθμιση κι όχι αλλαγές που θα εξακολουθούν να  αντιμετωπίζουν το θεσμό μας σαν «ακολούθημα» του κεντρικού κράτους, όπως έγινε πρόσφατα με την περίπτωση της ναυαγοσωστικής κάλυψης.

 

Ε. Επιβολή τέλους ταφής 

Η επιβολή τέλους ταφής είναι μια απόφαση που τιμωρεί τους Δήμους και τους πολίτες . Δεν ευθύνονται οι Δήμοι για τη σημερινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για την έλλειψη σύγχρονων υποδομών , για την μη επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης, για το χάος και την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου και ελέγχων στην αγορά και τα συστήματα της ανακύκλωσης.

Η αναβολή για δύο ακόμη έτη στην επιβολή του τέλους, μέχρι να λήξει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ και να έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέων υποδομών , θα ήταν μια δίκαιη απόφαση , ώστε να μην επιβαρυνθούν για μια ακόμη φορά οι Δήμοι, που είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται.

 

ΣΤ. Συμμετοχή Δήμων στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό και Αξιοποίηση των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων (νέο ΕΣΠΑ , Α. Τρίτσης, Ταμείο Ανάκαμψης)  πρέπει να προβλέπει τη συμμετοχή των Δήμων.

Είναι πολύ θετική εξέλιξη η αύξηση κατά 1 δις ευρώ των πόρων του Αντ. Τρίτσης. Όμως πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης.Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχουμε σαφή εικόνα τι προβλέπεται για χρηματοδότηση έργων Δήμων, ούτε πότε, ούτε πως αυτό θα επιτευχθεί. Στο νέο ΕΣΠΑ, δεν έχουμε κληθεί σε καμία διαβούλευση για τα ΠΕΠ. Είναι μια πρωτοφανής νοοτροπία που δεν συνάδει με καμία άλλη Ευρωπαϊκή πρακτική και προσέγγιση. Επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος, που η χώρα τα πλήρωσε ακριβά.

Αντίστοιχα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σχεδιάζεται όσον αφορά έργα τοπικής εμβέλειας ( π.χ. πλατείες χωριών) χωρίς να γνωρίζουμε τίποτε. Ενώ οι Δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα λόγω της επέκτασης των δικτύων που εκτελούνται σε όλες τις πόλεις , με τα ασφαλτικά τους. Ζήτημα που συνδέεται άμεσα όχι με την λειτουργικότητα των πόλεων μας αλλά και με την ασφάλεια των πολιτών μας.

Ζητάμε το αυτονόητο, να έχουμε λόγο και ρόλο για όσα γίνονται στις πόλεις μας.

 

Ζ. Εφαρμογή του νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Το προηγούμενο διάστημα ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που αφορά ταζώα συντροφιάς, που θα εφαρμοστεί από τους Δήμους χωρίς όμως να έχει εισακουστεί η άποψη των Δήμων.

Υπάρχει ζήτημα με το πως θα εφαρμοστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και πως θα γίνονται οι έλεγχοι. Η Ελληνική Αστυνομία είναι αδύνατον να εμπλακεί. Αλλά την ίδια αδυναμία έχουν και οι Δήμοι αφού από τους 332 , μόλις 100 έχουν Δημοτική Αστυνομία.Από τους μεγάλους Δήμους, υπάρχουν περιπτώσεις όπως η Καλαμαριά και τα Χανιά που δεν διαθέτουν Δημοτική Αστυνομία. Και άλλοι μεγάλοι Δήμοι όπως η Νίκαια ή το Π.Φάληρο που έχουν προσωπικό μόλις 1 ως 2 άτομα.

Με αυτά τα δεδομένα ουσιαστικός έλεγχος δεν θα μπορεί να γίνεται , ενώ καλούμαστε να δημιουργήσουμε υποδομές για τα αδέσποτα χωρίς τα απαραίτητα χρήματα. Ουσιαστικά αναλαμβάνουμε μεγάλες ευθύνες χωρίς να έχουμε ούτε τα μέσα , ούτε το προσωπικό. Η κατάληξη θα είναι να τρέχουμε χωρίς καμία νομική θωράκιση στους εισαγγελείς, θα διωκόμαστε ποινικά, θα γίνουμε «αυτοφωράκηδες»  και η κατάσταση αυτή θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο ενασχόλησης στο μέλλον σοβαρών ανθρώπων με την αυτοδιοίκηση.

 

Η. Αξιοποίηση Ιαματικών Πηγών

Στο ζήτημα της αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών,έχουμε την άποψη ότι ηδημιουργία κεντρικού φορέα διαχείρισης θα αποδειχθεί ένα δύσκολο εγχείρημα, που δεν θα πετύχει, όπως απέτυχε η διαχείριση των πηγών από το ΤΑΙΠΕΔ.

Εναλλακτικά θα μπορούσε να εξεταστεί η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. να βρεθούν πόροι από το RRF ή άλλο χρηματοδοτικό «εργαλείο» , να αναβαθμιστούν οι πηγές και μετά ο κάθε Δήμος να αποφασίσει αν θα τις αξιοποιήσει ο ίδιος ή θα τις παραχωρήσει για εκμετάλλευση. Λύση θα μπορούσε να αποτελέσει και το ΣΔΙΤ.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κυβέρνηση ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε επιτέλους αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο των Δήμων και της χώρας, προς όφελος όλων μας .

 

Κύριε Πρωθυπουργέ.

Σας εξέθεσα μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους Δήμους. Οι θέσεις αυτές, αποτελούν μέρος του κειμένου συμπερασμάτων που διαμορφώθηκαν στο τελευταίο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που διεξήχθη τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους στη Θεσσαλονίκη.

Το κείμενο των συμπερασμάτων σας κοινοποιούνται μαζί με το παρόν υπόμνημα και αποτελούν τη βάση του διαλόγου μας με σας και την Κυβέρνηση σας.

Έχουμε ήδη αποφασίσει ως ΚΕΔΕ στο συνέδριο μας ότι στα τέλη Ιανουαρίου του 2022 θα πραγματοποιήσουμε μια Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων όλης της χώρας, προκειμένου να αξιολογήσουμε την κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί από την πορεία υλοποίησης των αιτημάτων μας, ώστε να επανακαθορίσουμε περαιτέρω τις θέσεις και τη στάση μας.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο να καθυστερεί επί μήνες επίλυση εντελώς στοιχειωδών ζητημάτων, όπως η ρύθμιση των δόσεων δανείων των Δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η να μην έχει προχωρήσει εδώ και δύο χρόνια η διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου Ενιαίου Κώδικα για την Αυτοδιοίκηση, που δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος , αλλά αντίθετα, θα έχει οικονομικό όφελος. Που είναι το περίφημο Πόρισμα Κοντιάδη, που θα αποτύπωνε το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμών Διοίκησης του Κράτους;

Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε άλλο χρόνο. Οι Δήμοι και οι τοπικές μας κοινωνίες,δεν μπορούν άλλο να περιμένουν. Οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και διαχρονικές, υπερβαίνουν τα κόμματα και υπηρετούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας

Αυτό που ζητάμε , είναι η έμπρακτη στήριξη του αυτοδιοικητικού θεσμού από το Κράτος.

Ζητάμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις , νέες ευθύνες και αρμοδιότητες, αλλά και τους αναγκαίους πόρους για να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας.

Ζητούμε να έχουμε μια ειλικρινή κι ευέλικτη σχέση συνεργασίας, με στόχο την πρόοδο των τοπικών μας κοινωνιών.

Ευελπιστούμε πραγματικά ότι το επόμενο διάστημα θα έχουν δρομολογηθεί λύσεις στα ζητήματα που θέτουμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. . Στο πρόσωπό σας βλέπουμε έναν Πρωθυπουργό που αγαπά την Αυτοδιοίκηση και αναγνωρίζει το σημαντικό της ρόλο .

Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία, να είμαστε εσείς ως Πρωθυπουργός ,  η Κυβέρνηση σας και το σημερινό Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. που θα βάλουν τη σφραγίδα τους στη μεγαλύτερη Διοικητική Μεταρρύθμιση που γνώρισε η χώρα.

Στο χέρι όλων μας είναι να το πετύχουμε.

 Με εκτίμηση

Δημήτρης Παπαστεργίου

Δήμαρχος Τρικκαίων

Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: