«Θα ήταν γελοία αν δεν ήταν επικίνδυνη όλη αυτή η προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» περί πριμοδότησης της ΧΑ
Η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη.
Ερωτηθείσα για τα επεισόδια που συνέβησαν στο υπουργείο Παιδείας και στην Κατεχάκη η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε πως :
«Ο κ. Χρυσοχοΐδης την έννοια της τάξης την έχει μετατρέψει σε πάταξη οποιασδήποτε αντίστασης, σε αυτό που θεωρεί ο ίδιος και η κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος ότι πρέπει να είναι ο κανόνας, κανένας να μην αντιστέκεται, να μη διαδηλώνει.
Αυτή η αντίληψη της πάταξης οποιασδήποτε αντίστασης από την κυβέρνηση σε οτιδήποτε γίνεται, είναι κάτι εξωφρενικό. Η αντίσταση αποτελεί ανάσα της δημοκρατίας και η διαδήλωση είναι διάλογος της κοινωνίας με την κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο αυτά τα περιστατικά. Έχουμε δει πολλά από τη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Χρυσοχοΐδης το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τώρα το «Προστασίας του Πολίτη» γίνεται λίγο ειρωνικό. Ευθύνεται βεβαίως και η κ. Κεραμέως για τα επεισόδια αλλά κυρίως ο κ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος είναι αυτός που δίνει και την τελική εντολή, είναι ο αρμόδιος υπουργός που κρίνει πως θα πρέπει να λειτουργεί επιχειρησιακά η αστυνομία.
Θέλω να πω όμως και για τη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το εφετείο την Τετάρτη 7/10, γιατί ήμουν παρούσα και τα έζησα από πρώτο χέρι όπως και πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες. Όχι μόνο είχαμε μη αναλογική αντίδραση της αστυνομίας, αλλά μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου δεν καταλάβαμε πως άρχισαν να πέφτουν μαζικά δακρυγόνα. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με μία αστυνομία η οποία είχε στόχο να διαλύσει τη μεγαλειώδη αυτή συγκέντρωση. Βρισκόμουν μέσα στην αίθουσα και βγήκα έξω πριν ακόμα τελειώσει η ανακοίνωση της απόφασης από την Πρόεδρο όπου απεφάνθη ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση έπεσε ένα μπουκάλι νερού –ούτε μολότοφ ούτε τίποτα- και ξαφνικά έγινε ο χαμός από δακρυγόνα. Τρέχαμε για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε. Σκοπός ήταν να διαλυθεί αυτή η μεγαλειώδης συγκέντρωση. Όλοι αυτό αποκομίσαμε και νομίζω δεν κάνουμε λάθος».
Στη συνέχεια η βουλευτής απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Οικονόμου ότι ανάλογη αστυνομική βία είχε καταγγελθεί και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε:
«Να θυμίσω πως η ΝΔ όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, εγκαλούσε συνεχώς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πως δεν επέτρεπε στην αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Αυτό συνέβαινε σχεδόν σε καθημερινή βάση. Όπου όμως η αστυνομία έκανε χρήση υπέρμετρης βίας υπήρχε κατευθείαν από την τότε πολιτική ηγεσία έλεγχος για το τί έγινε και πως έγινε. Δεν θα μπω όμως σε αυτή τη συζήτηση γιατί έχουμε συνηθίσει πια η ΝΔ να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Θα πω όμως ένα πράγμα: θεσμική αλλαγή για τις διαδηλώσεις ποιος έκανε; Θυμόμαστε τη συζήτηση στη Βουλή και τη διάταξη που έφερε ο κ Χρυσοχοΐδης, η οποία μας παραπέμπει σε άλλη εποχή. Έδωσε το σήμα ότι οι διαδηλώσεις είναι μη ανεκτό πράγμα. Εγώ θα δεχτώ ότι η αστυνομία μπορεί να δείξει υπέρμετρο πάθος πολλές φορές, αλλά μία κυβέρνηση εκεί έχει το μείζονα λόγο, στη θεσμική κατοχύρωση της ίδιας της διαδήλωσης που είναι μέρος της δημοκρατίας.
Με αυτά που κάνει η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να δείξει ότι για την αντίδραση σε αυτό που δεν έγινε στα σχολεία – το ασφαλές άνοιγμά τους- φταίνε οι μαθητές. Ότι στα σχολεία εκπαιδεύουν τα παιδιά να είναι στην αντίσταση, ‘ότι οι μαθητές είναι κουκουλοφόροι και δεν μπορούν να είναι μέσα στο πνεύμα του νόμου και της τάξης. Είναι ντροπή επίσης να βλέπει κανείς τον εξευτελισμό των καθηγητών από την αστυνομία. Αυτή η διαπαιδαγώγηση στη βία τι μπορεί να μας δείχνει για το μέλλον και τι μπορεί να υπονομεύσει στο μέλλον όταν εκπαιδεύεις το μαθητή σε τόση βία; Κωδικοποιήθηκαν όλα με το θεσμικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις, με αυτό που πέρασε στη Βουλή για τις διαδηλώσεις. Ενώ κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου και φωνάξαμε για αυτό το θέμα, δυστυχώς πέρασε και αυτό. Το κρίσιμο είναι τι κάνει η πολιτική ηγεσία όταν αυθαιρετήσει η αστυνομία, ένας δημόσιος υπάλληλος, αν τα καταδικάζει αυτά, αν κάνει έλεγχο γιατί έγιναν και αν προσπαθεί να εκδημοκρατίσει την αστυνομία».
Τέλος, όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται για τον Νέο Ποινικό Κώδικα, μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε:
«Λήφθηκε μία πολύ σημαντική απόφαση που είναι ανάλογη αυτής της δίκης της Νυρεμβέργης για το ναζισμό και αντί να συζητάμε αυτό, κάποιοι και συγκεκριμένα η ΝΔ επέλεξε να συζητήσει κάτι άλλο που παραπέμπει σε μετεμφυλιακή εποχή. Ας σταματήσει αυτή η συζήτηση γιατί προσβάλλει τη δημοκρατία, προσβάλλει όλους του Έλληνες. Έχουμε ακούσει τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή, έχουμε ακούσει διακεκριμένους νομικούς –που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ- και συνεχίζει η ΝΔ αυτό το κατάπτυστο επιχείρημα για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις αλλαγές που έκανε στο Νέο Ποινικό Κώδικα ευνοεί τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να καλύψει αυτά που έκαναν στελέχη της επί τόσα χρόνια. Θα ήταν γελοία αν δεν ήταν επικίνδυνη όλη αυτή η προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή ο αγώνας κατά του φασισμού είναι ένας ανοιχτός αγώνας, δεν τελειώνει μόνο με την απόφαση. Είναι ιστορική απόφαση, δεν μπορεί κανένας να πει πια ότι δεν ήξερε. Εάν είμαστε ώριμο πολιτικό σύστημα –εγώ θεωρώ ότι είμαστε όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις- πρέπει να συζητήσουμε τι ήταν αυτό που φούντωσε μία τέτοια εγκληματική οργάνωση ώστε να την ψηφίσουν οι πολίτες και να έρθει στη Βουλή, ποιες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες οδήγησαν σε αυτό. Ποια ρητορική μίσους μπορεί να νομιμοποιήσει μία εγκληματική οργάνωση. Αυτές είναι οι συζητήσεις που πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα και όχι αυτά τα χυδαία πράγματα που ακούγονται. Η ΝΔ πρέπει να σταματήσει αυτή τη συζήτηση, δεν κερδίζει κάτι. Πρέπει να δει τί έγινε στο παρελθόν, ποια στελέχη της χάιδεψαν τη Χρυσή Αυγή, τι γίνεται με τα ΜΜΕ , τι γίνεται με όλο αυτό που επιτρέπει σε μία εγκληματική οργάνωση να λάβει τη λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου