ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Απέδωσε η κυβερνητική επιλογή Τσίπρα



Η μείωση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ, όχι μόνο ανακούφισε μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων, κυρίως χαμηλόποσων περιουσιών, αλλά επιπλέον συνετέλεσε στην όποια, μικρή ή μεγάλη, ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης αναφορικά με τον συγκεκριμένο φόρο. 


Χαρακτηριστικό είναι εν προκειμένω ότι κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναλύοντας χθες τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο, υπογράμμισε ιδιαίτερα την αύξηση της εισπραξιμότητας στον ΕΝΦΙΑ. 

Παρά την αισθητή μείωση του φόρου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη μικρότερη ελάφρυνση που επανέλαβε η κυβέρνηση Ν.Δ. στην κατεύθυνση της πρώτης (η συμβολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη μείωση του φόρου ακινήτων εκτιμάται σχεδόν στο ένα τέταρτο του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στα 63 εκατ. ευρώ), θεωρείται πολύ πιθανό να εισρεύσουν στο σύνολο του έτους 110 εκατ. ευρώ πάνω από τις εκτιμήσεις στα ταμεία του κράτους.

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο τέλος Νοεμβρίου, αυτό έγγιξε τα 7 δισ. ευρώ (6.945 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 4.715 εκατ. ευρώ), με τα καθαρά έσοδα να εμφανίζουν υπέρβαση 380 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και τις δαπάνες να είναι μειωμένες κατά 1.885 εκατ. ευρώ. 

Η τελευταία αυτή εξέλιξη, οφείλεται μεταξύ άλλων και στην μεγαλύτερη υποεκτέλεση των δαπανών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο εξακολουθεί να εμφανίζει σοβαρή υστέρηση στο σκέλος των δαπανών, ύψους 881 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερες έναντι του στόχου κατά 268 εκατ. ευρώ είναι οι πληρωμές οπλικών συστημάτων, οι οποίες πάντως δεν επηρεάζουν το πλεόνασμα.

"Ο προϋπολογισμός συνεχίζει να εκτελείται με πλεόνασμα μεγαλύτερο των προβλέψεων. Σε σχέση με την Εισηγητική Έκθεση του 2020 είχαμε μια υπέρβαση φορολογικών εσόδων κατά 117 εκατ. ευρώ. 

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζει επίσης αξιόλογη βελτίωση ως προς τα έσοδα, ενώ δεν έχει ακόμα αναταχθεί η υποεκτέλεση στις δαπάνες που παρουσιάζεται από την αρχή του έτους», σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά τι το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση των 68 εκατ. ευρώ κατά 5 με 10 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους των αιτήσεων, οι οποίες ήδη ξεπερνούν τις 500.000. Η πλατφόρμα θα κλείσει την Παρασκευή, με τα επιδόματα να καταβάλλονται έως το τέλος του έτους.

(Πηγή: ΑΥΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: