ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

ΔΝΤ: Οι αποφάσεις από ελληνική κυβέρνηση και ΕΕ

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,2% φέτος και 2,3% το 2019

 Οι αποφάσεις για το πως θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς το ΔΝΤ δεν έχει πλέον πρόγραμμα με την Ελλάδα τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσινγκτον. 


«Το ΔΝΤ δεν έχει πλέον οικονομικές διευθετήσεις ή πρόγραμμα με την Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε. Είναι σαφές ότι η κύρια αλληλεπίδραση είναι μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, αν και το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει προσφέροντας βοήθεια με την επιτήρηση. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η διευθέτηση και νομίζω ότι σίγουρα συμφωνούμε ότι οι χρηματοοικονομικοί και άλλου είδους πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της», επισήμανε ο κ. Ράις.

Εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια «ισχυρή θέση» μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους και την δημιουργία ταμειακού αποθέματος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε πως το θέμα της επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει η ίδια στο πλαίσιο της διαχείρισης ενεργητικού.


Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,2% φέτος και 2,3% το 2019

Ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,2% φέτος και 2,3% το 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development , EBRD) στην έκθεσή της για την πορεία των οικονομιών στις οποίες επενδύει. Ίδιες ήταν οι προβλέψεις της EBRD και στην προ εξαμήνου έκθεσή της.

Η οικονομική ανάκαμψη προϋποθέτει τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι «κάθε ανάκληση μεταρρυθμίσεων ή αυξημένη αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής της χώρας θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης».

Η έκθεση σημειώνει σχετικά: «Η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2017 συνεχίσθηκε το 2018. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2017 ακολουθήθηκε φέτος από την επιτάχυνση της ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2018 στο 2,2% σε ετήσια βάση, με συνεχή βελτίωση των εξαγωγών, που αποτελούν με διαφορά τον κύριο μοχλό της ανάπτυξης.

Η ιδιωτική κατανάλωση είχε επίσης μία θετική συμβολή στην ανάπτυξη το 2018, αλλά οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο, όπως και οι επενδύσεις. Ωστόσο, η επενδυτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε από την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της, μετά από μία συνεχή περίοδο μεταρρυθμίσεων».

Η EBRD κάνει αναφορά στα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του μεσοπρόθεσμα και στη μείωση της ανεργίας στο 19,1% τον Ιούνιο του 2018, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, σημειώνει η έκθεση, βελτιώνεται αλλά οι τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Οι συστημικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας μία μεγάλη ποικιλία μέσων και σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: