ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ασφαλή πλοήγηση μαθητών Α/βάθμιας σε Πάτρα, Πύργο


«Δεν είμαστε όμηροι του Διαδικτύου. Αξιοποιούμε τις πολλές δυνατότητες του αλλά δεν πέφτουμε στην παγίδα του εθισμού και των κινδύνων που παραμονεύουν». Μ’ αυτό τον τρόπο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας  περιέγραψε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε χθες Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 στην Περιφέρεια, τους στόχους του Θεματικού Πάρκου για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Θεματικό Πάρκο είναι αποτέλεσμα της κοινής πρωτοβουλίας που ανελήφθη απ’ την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και θα υποδεχθεί μαθητές δημοτικών σχολείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και για μια εβδομάδα (έως τις 10 Δεκεμβρίου) και στην Αίθουσα Ξυστρή στον Πύργο, από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου.
«Η χρήση του Διαδικτύου, ιδιαίτερα για τους μαθητές του δημοτικού, απαιτεί διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Οι νέες τεχνολογίες και η πρόσβαση των παιδιών σ’ αυτές είναι μια πραγματικότητα που έχει διπλή όψη. Απ’ την μια οι δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο, απ’ την άλλη φαινόμενα που όλους μάς ανησυχούν, όπως ο εθισμός και τα πολλά παρεπόμενα του. Εξίσου σημαντική είναι και η διαρκής ενημέρωση γονιών και εκπαιδευτικών», σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας. 
 Στην τοποθέτηση του ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος υπογράμμισε ότι το Θεματικό Πάρκο περικλείει ένα σύνολο δράσεων που αποβλέπει στην ορθολογική χρήση των νέων τεχνολογιών απ’ τους μαθητές αλλά και στην πρόληψη από κινδύνους που εντοπίζονται στο Διαδίκτυο. Ευχαρίστησε δε όλους όσοι συνέδραμαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.
Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος Ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
 «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την φράση: ‘σκέψου έξω από το κουτί’. Σε αυτές τις πέντε λέξεις περιγράφεται με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο ο σχεδιασμός του θεματικού πάρκου με αντικείμενο τον Εθισμό και τους Κινδύνους στο Διαδίκτυο. Ξεφύγαμε από τα δεδομένα πλαίσια και μεθόδους, που ίσως να χαρακτηρίζονται πιο αναχρονιστικές σήμερα και επιλέξαμε να κάνουμε δράσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον έντονο βιωματικό τρόπο συμμετοχής των παιδιών σε αυτές.
Θα δείτε, λοιπόν, στις δράσεις μας τηλεπαιχνίδια τύπου buzzer, θα δείτε τάπητα μεγέθους όσο ένα δωμάτιο, ο οποίος προσομοιώνει επιτραπέζιο παιχνίδι με μηνύματα για το διαδίκτυο, αλλά και ζωντανή επίδειξη σε υπολογιστές για τους κινδύνους του διαδικτύου... Ο λόγος λοιπόν που εμείς οι τρεις φορείς συνδιοργανώνουμε την συγκεκριμένη δράση, δεν είναι άλλος, από την ομαλή εισαγωγή των παιδιών στον χώρο του διαδικτύου, προκείμενου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα επικίνδυνα σημεία του και να καταλαβαίνουν τα όρια τους σε ότι αφορά τον εθισμό».
Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε από τον Ταξίαρχο Νικόλαο ΚΟΤΡΩΝΙΑ οι εμπνευστές του πάρκου, τα άτομα που ουσιαστικά γέννησαν την ιδέα πραγματοποίησης του είναι οι  Αστυνόμοι Β΄ Ιγνάτιος ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, Δημήτριος ΖΩΓΡΑΦΟΣ, Ιωάννα ΤΣΑΚΩΝΑ, Θεοδώρα ΧΑΣΑΠΗ, Γεώργιος ΛΥΓΕΡΟΣ, ο Ψυχολόγος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Εμμανουήλ ΣΟΥΡΗΣ και η Άρτεμις ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ για την επιστημονική της καθοδήγηση.
Στους κινδύνους που κρύβονται στην επισφαλή χρήση του Διαδικτύου εστίασε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Κίνδυνοι όπως η παραμέληση σχολικών δραστηριοτήτων, η απουσία επικοινωνίας με φίλους και συμμαθητές, η κοινωνική περιθωριοποίηση και απομόνωση, η αύξηση της παχυσαρκίας και των μυοσκελετικών προβλημάτων, η ύπαρξη στοιχείων καταθλιπτικής συνδρομής, η τάση για αυτοκτονικότητα, η παραπλάνηση και πολλά ακόμα.
«Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κατέχει η οικογένεια. Η οικογένεια που μοιράζεται προβληματισμούς, συναισθήματα, ερωτήματα και απορίες και πορεύεται με μέτρο και οριοθέτηση στη χρήση του Διαδικτύου», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.  
Από την πλευρά του ο Μανώλης Σουρής, ψυχολόγος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος επεσήμανε ότι η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι «σε μαθητές που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με το Διαδίκτυο, προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις με στοχευμένα προγράμματα αγωγής υγείας».
Στη συνέχεια, η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου  επεσήμανε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, θέτει σε προτεραιότητα τα ζητήματα πρόληψης και χαρακτήρισε τον κύκλο δράσεων που εντάσσονται στο Θεματικό Πάρκο δελεαστικό αλλά και διασκεδαστικό.
Τέλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων Φωτεινή Κυπραίου -Συριώτη, αναφέρθηκε στην δύναμη που παρέχει η γνώση και η σωστή ενημέρωση στους μαθητές αλλά και στους γονείς τους.
Ο κύκλος των δράσεων του Θεματικού Πάρκου πραγματοποιείται  με την υποστήριξη των Δήμων Πύργου και Ήλιδας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Αχαΐας και Ηλείας καθώς και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων.
 ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: