ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 31/1/2018



Για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από τα μνημόνια (σημεία από τη συνέντευξη του Ευκ. Τσακαλώτου)

- Η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από την κρίση που βύθισε την οικονομία της στην μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση, απειλώντας ακόμα και την συνοχή της ευρωζώνης.

- Μια προληπτική γραμμή θα συνοδεύεται από επιπλέον όρους και γι' αυτό η Αθήνα προτείνει το δικό της σχέδιο εξόδου. Δημιουργεί κεφαλαιακό απόθεμα ύψους έως 19 δις ευρώ με τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων και τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος. Τα προγράμματα εποπτείας μετά την έξοδο από τα μνημόνια ήταν συνηθισμένη πρακτική για άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια. Η Ελλάδα όμως ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες.
- Η κυβέρνηση επέστρεψε στις αγορές ομολόγων τον Ιούλιο μετά από τρία χρόνια. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για την ανεργία (στοιχεία της Eurostat)

Τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ κατέγραψε μεταξύ Οκτωβρίου 2016 και Οκτωβρίου 2017 το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα, από 23,3% σε 20,7% αντιστοίχως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Δείτε εδώ για περισσότερα.


Σχετικά με την ενημέρωση των ευρωβουλευτών για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (σημεία από τη συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη)

Το επίμαχο κείμενο είναι ένα δημόσιο κείμενο που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ στα αγγλικά, όπως κάνουν όλα τα κόμματα των κρατών-μελών της ΕΕ -και που μπορεί ο καθένας να κρίνει- για να ενημερώσει και για το τι έγινε στο συλλαλητήριο και για τις πολιτικές εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη δυναμική επίλυση του Μακεδονικού.  Μου ζήτησαν ευρωβουλευτές σχετική ενημέρωση και τους έστειλα, ως όφειλα, το εν λόγω κείμενο, που ετοιμάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από εμένα. Σε αυτό το κείμενο υπάρχει η αναγκαία τεκμηρίωση και πληροφόρηση. Εάν κάποιος διαφωνεί με αυτό το κείμενο ή με κάποιες εκτιμήσεις, το λογικό θα ήταν να το αντικρούσει με άλλο κείμενο.  Αντ’ αυτού, όμως, εισπράξαμε, και ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά, χυδαίες συκοφαντίες και ύβρεις, περί χαφιεδισμού και δωσίλογων. Και μάλιστα από πλευρές του πολιτικού φάσματος, όπως η Χρυσή Αυγή, που αποτελούν πολιτικούς απογόνους των δωσίλογων της Κατοχής και γι’ αυτό θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στη χρήση τέτοιων χαρακτηρισμών.  Το έκανε «σημαία» της η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», γνωστή για την «αξιοπιστία» της στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ αμόκ που τη διαπνέει, αλλά και για την αβάντα που κάνει στη Χρυσή Αυγή. Για περισσότερα, δείτε εδώ.
Αύξηση εισοδηματικών ορίων υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας)

Αύξηση τουλάχιστον κατά 20% των εισοδηματικών ορίων υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα νοικοκυριά με πολυάριθμα μέλη, ενέκρινε ο Γιώργος Σταθάκης. Προβλέπονται εκπτώσεις έως και 70% για όσους έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, ποσοστό υπερδιπλάσιο εκείνου που ίσχυε με το προηγούμενο σύστημα. Συγκεκριμένα καθιερώνονται δύο κατηγορίες ΚΟΤ:
Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/Mwh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.
Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών

·                     Θεσπίσαμε το αφορολόγητο για τις επιδοτήσεις έως και 12.000 ευρώ, για συνδεδεμένες και πρασίνισμα
·                     Δεν υπολογίζεται στο εισόδημα το σύνολο των ενισχύσεων του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ
·         Εισάγαμε έκπτωση φόρου (αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ) για τους  φορολογούμενους που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
Με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό επιτύχαμε για τους αγρότες:
·        Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ
·        Ο αγρότης θα απολαμβάνει πλέον τις ίδιες παροχές µε τους άλλους ασφαλισμένους
·        Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ, όχι ως κατώτερη, αλλά ως βάση υπολογισµού µαζί µε την ανταποδοτική, και για τους αγρότες.
Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, είναι ότι η σύνδεση με το εισόδημα οδήγησε το 90% των αγροτών σήμερα να πληρώνει το ελάχιστο ασφάλιστρο (87 ευρώ).
Σχετικά με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας και την ασθένεια της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας)
·         Η απόδοση των ποσοστών αναπηρίας ανά πάθηση και ο χαρακτηρισμός μίας  πάθησης ως μη αναστρέψιμη πραγματοποιείται μετά από εισήγηση Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής διάφορων ιατρικών ειδικοτήτων (καθηγητών Πανεπιστημίων κλπ.) προς τον  αρμόδιο Υπουργό.
·         Ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.
·         Οι μη αναστρέψιμες παθήσεις διευρύνθηκαν από 43 σε 143, με την Υπουργική Απόφαση της 8ης Ιανουαρίου 2018.
·         Ο προϊσχύων κατάλογος με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, που καταρτίστηκε το Νοέμβριο του 2013, δεν περιελάμβανε την ασθένεια της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.
·         Η πρόταση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για το νέο κατάλογο δεν συμπεριέλαβε την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στις μη αναστρέψιμες παθήσεις, βάσει σχετικής επιστημονικής τεκμηρίωσης.
·         Στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας αναγράφεται ρητά ότι η διάγνωση της συγκεκριμένης ασθένειας συνεπάγεται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 35%. Το ποσοστό αυτό γίνεται υψηλότερο με την εκτίμηση λοιπών νόσων συνεπακόλουθων αυτής, καθώς επίσης και με την τυχόν επιδείνωση της συγκεκριμένης ασθένειας.
·         Σε κάθε περίπτωση, η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή είναι μόνιμα συγκροτημένη ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επικαιροποίησης των πορισμάτων της σε αρμονία με τα επιστημονικά δεδομένα.

Σχετικά με την ανακοίνωση του γαλλικού «Κόμματος της Αριστεράς» ότι υποβάλει αίτημα αποβολής του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ)
Από τη Δήλωση του προέδρου του ΚΕΑ, Γκρέγκορ Γκίζι: Η κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι νόμιμη και οι απόψεις σχετικά με αυτή διαφέρουν και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αλλά η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εκβιασμούς της Τρόικας και της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτή περιλαμβάνει μέτρα, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, για τα οποία και εγώ διατηρώ κριτική στάση. Παρόλα αυτά, τα μέτρα επιβλήθηκαν από τους δανειστές. Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το βαθμό υπερχρέωσης και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αφέθηκε εντελώς μόνη μέσα στην ΕΕ. Είναι εύκολο να δίνει κανείς συμβουλές απ’ έξω, όταν δεν είναι υπεύθυνος για τη χώρα και το σύνολο του πληθυσμού της. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε περιθώριο που μπορεί να κερδίσει υπέρ των φτωχότερων της κοινωνίας – όπως γίνεται ορατό στο παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο εμφανές. Το πρόγραμμα του κόμματος δείχνει ότι είναι σταθερά τοποθετημένο πολιτικά εντός του δημοκρατικού και σοσιαλιστικού φάσματος. Για περισσότερα, δείτε εδώ.
Για τις συμβάσεις των επικουρικών γιατρών (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας)
Σε ότι αφορά στο θέμα των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που εξασφαλίζουν την ομαλή ολοκλήρωση τους, έως το τέλος του τρέχοντος έτους και την απρόσκοπτη πληρωμή των επικουρικών γιατρών. Δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός ή λοιπό επικουρικό προσωπικό που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων έως 31/12/2018 και ότι η κινδυνολογία που έχει αναπτυχθεί περί του αντιθέτου δεν έχει καμία απολύτως βάση. Ήδη προωθείται η διαδικασία, προκειμένου με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου να προκηρυχθούν, εντός του 2018, περίπου 1000 μόνιμες θέσεις, λοιπού προσωπικού σε ειδικότητες, τμήματα και νοσοκομεία που σήμερα καλύπτουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι που έχει παραταθεί η θητεία τους.  Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για το πανεπιστημιακό άσυλο (απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη)

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του μας πληροφορεί ότι πέρασε από την οδό Πατησίων, είδε τους μικροπωλητές στο πεζοδρόμιο έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και υποσχέθηκε και πάλι, όπως και χθες, την κατάργηση του ασύλου. Συμπεράσματα:
1. Ο κ. Μητσοτάκης για περισσότερα από 10 χρόνια δεν έχει περάσει ούτε από την οδό Πατησίων ούτε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Αλλιώς θα είχε ξαναδεί τους μικροπωλητές.  2. Τα πεζοδρόμια, γενικώς και ειδικώς, δεν προστατεύονται από το άσυλο. Το επιτελείο του καλό είναι να τον ενημερώσει.  3. Αυτή η εμμονή του κ. Μητσοτάκη με το άσυλο φαίνεται πλέον ότι παίρνει τη μορφή πολιτικού αυτισμού. Ας το προσέξει…

Υπεγράφη η ΥΑ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην τευτλοκαλλιέργεια (ανακοίνωση ΥΠΑΑΤ)

Υπεγράφη σήμερα από τον Βαγγέλη Αποστόλου  η Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την καλλιέργεια τεύτλων, ύψους 72 ευρώ ανά στρέμμα, για την παραγωγή του 2017.  Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Αποστόλου στο ΥΠΑΑΤ με τους παραγωγούς τεύτλων δεσμεύτηκε τόσο για την επιτάχυνση της καταβολής  της συνδεδεμένης ενίσχυσης,  όσο και για τη δημιουργία επιτροπής η οποία θα αναλάβει να τεκμηριώσει την υιοθέτηση διακριτού αγροπεριβαλλοντικού μέτρου στο πλαίσιο του ΠΑΑ για την περαιτέρω ενίσχυση των τευτλοπαραγωγών, στην παραγωγή του 2018,  που εφαρμόζουν αντίστοιχες πρακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: