ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 10/4/2017



Για τη δήλωση Σόιμπλε (άτυπη κυβερνητική ενημέρωση)

Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες διευκρινίζουμε ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.


2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του.

Για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και τη στάση της ΝΔ (απάντηση του Δ. Τζανακόπουλου στον εκπρόσωπο της ΝΔ)

Η ΝΔ που πριν από λίγο καιρό μας καλούσε να πάρουμε «τόσα και άλλα τόσα μέτρα» αλλά και ο κ. Κικίλιας θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν κατηγορούν την κυβέρνηση για την συμφωνία της 7ης Απριλίου.

Πρέπει να τους θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση παρά τις αρχικές παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και την αμέριστη στήριξη που τους προσέφερε η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε πέρα από τις επιβαρύνσεις που περιλαμβάνει η συμφωνία να εξασφαλίσει την ταυτόχρονη νομοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης, ώστε το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να παραμείνει ουδέτερο αλλά και να κερδίσει  τη μάχη για τα εργασιακά, που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε «ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς». 

Εάν τελικά η δήλωση του κ. Κικίλια  προκύπτει από ασύγγνωστη άγνοια ή από πρόθεση διαστρέβλωσης λίγο ενδιαφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, αντί με απύθμενο θράσος να μιλά για τη σημερινή κυβέρνηση, που για πρώτη φορά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία, θα ήταν πιο συνετό να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα προγράμματα περικοπών και επιβαρύνσεων άνω των 50 δισ. ευρώ που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις τις οποίες ο ίδιος στήριξε και στις οποίες συμμετείχε.

Να του θυμίσουμε επίσης ότι η συνολική υφεσιακή επίπτωση των προγραμμάτων αυτών άγγιξε το πρωτοφανές 20% καθώς και ότι ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που είχε δεσμεύσει τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030.

Για το χρέος (από την Δήλωση του  Αλέξη Τσίπρα, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου
των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου)

Η Ελλάδα έχει καταφέρει, το τελευταίο διάστημα, εξαιρετικά σημαντικές επιδόσεις στην οικονομία, έχουμε καταφέρει ήδη από το 2016 να πιάσουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, που είναι 3,5%. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα, πιστεύω, να υπάρξει μία ουσιαστική λύση και για το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας που θα δώσει την προοπτική υπέρβασης της κρίσης για την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι αυτό θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση συνολικά της Ευρωζώνης. Και νομίζω ότι όλοι μας συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα, τα επόμενα βήματα, που θα αφορούν τόσο σε ένα λογικό πλαίσιο για το μεσοπρόθεσμο διάστημα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο όμως και στα μεσοπρόθεσμα εκείνα απαραίτητα μέτρα για την απομείωση του χρέους.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (σημεία από τη συνέντευξη τύπου του Δ. Παπαδημητρίου)

Ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε ατομικές επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θα έχει δηλαδή την ευκαιρία ο επιχειρηματίας να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με Τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία και να επιτύχει μια συμφωνία με όλους που θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης.  Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να διαπραγματευτεί σε μια μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών της. Η διαδικασία γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός το οποίο μειώνει το διοικητικό κόστος της διαδικασίας, όχι μόνο για την επιχείρηση αλλά και για τους πιστωτές. Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει τη συμμετοχή τόσο του Δημοσίου όσο και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ως πιστωτών με τους ίδιους όρους που συμμετέχουν και οι ιδιώτες πιστωτές.

Πλέον η διευθέτηση του χρέους δεν θα βασίζεται σε οικονομικά μεγέθη όπως το ύψος του χρέους και του μεγέθους της επιχείρησης, αλλά με βάση την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης.
Το δημόσιο ως πιστωτής συμμετέχει στη διαπραγμάτευση προσφέροντας κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης έως 120 δόσεις. Στόχος είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο το τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όσο και τα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Προβλέπεται ότι στο μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις που έχουν συνολικές οφειλές σε καθυστέρηση που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ μέχρι 31/12/2016.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο, οι τράπεζες και ο ΣΕΒ ήθελαν το όριο στις 50.000 ευρώ, ενώ οι φορείς των μικρότερων επιχειρήσεων, όπως η ΓΣΕΒΕΕ, ζητούσαν το όριο να μειωθεί στις 10.000 ευρώ. Έπειτα από διαπραγμάτευση συμφωνήσαμε το όριο να τεθεί στις 20.000 ευρώ.

Αν τώρα κάποιοι θεωρούν ότι η προϋπόθεση των 20.000 ευρώ αποκλείσει ένα σημαντικό αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, νομίζω ότι αυτή είναι απλώς μια αβάσιμη πρόσληψη. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου.

- Από ότι στοιχεία έχουμε είναι περίπου 400.000 μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μηχανισμό. Όπως προανέφερα δεν ξέρουμε πού και πόσο χρωστούν. Αλλά ξέρουμε ότι μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Για την αγωγή της συζύγου του Γ. Στουρνάρα στην εφημερίδα Documento (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Η μήνυση που κατέθεσε η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, εναντίον του εκδότη της εφημερίδας “Documento”, Κώστα Βαξεβάνη, βάλλει ευθέως κατά της δημοσιογραφίας και της ελευθεροτυπίας. Το επίμαχο δημοσίευμα για το οποίο κατατέθηκε η μήνυση θέτει ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα για το χώρο της δημόσιας υγείας, τα οποία χρήζουν σοβαρών και τεκμηριωμένων απαντήσεων. Αντί η κ. Νικολοπούλου να καταθέτει μηνύσεις, ας απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Για το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες (σημείωμα ΥΠΕΝ)

Με τις ρυθμίσεις που συζητούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αιτηθούν την τακτοποίηση των εκτάσεων που χρησιμοποιούν για καλλιέργεια και έχουν δασικό χαρακτήρα, ώστε να μην κυρωθεί σε εκείνα τα γεωτεμάχια ο δασικός χάρτης. Το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική υποστήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και εξασφάλιση των επιδοτήσεων. Ταυτόχρονα, εξυπηρετούνται οι διαδικασίες τακτοποίησης, τόσο για τις προ του 1975 όσο και για τις από το 1975 έως το 2007 εκτάσεις, μέσω μείωσης της αντικειμενικής αξίας εξαγοράς και αύξησης της αποπληρωμής σε 100 δόσεις, με τη διευκόλυνση των διαδικασιών αναδάσωσης, με συμπληρωματικές γεωργικές κατασκευές χωρίς μελέτες και δαπάνες φακέλου. Για την εξυπηρέτηση των διαδικασιών αυτών, δίνεται η δυνατότητα στην ΕΚΧΑ να προσλαμβάνει προσωπικό και να το παραχωρεί στις Δασικές Υπηρεσίες. Τέλος, μεταξύ άλλων ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις, το Πάρκο Πυρσινέλλα στα Ιωάννινα, καθώς και τη χωροθέτηση αστεροσκοπείων στη χώρα. Για αναλυτική ενημέρωση, δείτε το συνημμένο

Ενισχύσεις 194 εκατ. ευρώ σε 100 χιλιάδες αγρότες καταβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ (ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων)

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα και αύριο πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών συνολικά 201,3 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σήμερα πιστώνονται 181.125.230,75 ευρώ σε 57.958 δικαιούχους συνδεδεμένων ενισχύσεων και της ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια βαμβακιού. Αύριο θα πιστωθούν 12.818.601,41 ευρώ σε 42.252 δικαιούχους συνδεδεμένων ενισχύσεων και ενισχύσεων ειδικών καλλιεργειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: