ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Π. Πολάκης: Η κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Υγείας θα εφαρμοστεί"

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, έπειτα από παρέμβαση του εργολάβου καθαριότητας, η Αστυνομία συνέλαβε τη διευθύντρια και τον υποδιευθυντή του νοσοκομείου Τρικάλων, καθώς από την 1η Αυγούστου χθες στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα έπιαναν δουλειά 39 καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Σήμερα το Νοσοκομείο άσκησε ανακοπή κατά της δικαστικής απόφασης και οι 39 εργαζόμενες προσήλθαν κανονικά στην εργασία τους, ντυμένες με φόρμες του Νοσοκομείου Τρικάλων



Σοβαρές προβληματικές γύρω από τον ρόλο που διαδραματίζει τμήμα της Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας απέναντι σε κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, που στόχο έχουν την εξυγίανση του χώρου της Υγείας, εγείρει η πολύκροτη υπόθεση του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, έπειτα από παρέμβαση του εργολάβου καθαριότητας, η Αστυνομία συνέλαβε τη διευθύντρια και τον υποδιευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς από την 1η Αυγούστου στο νοσοκομείο θα έπιαναν δουλειά 39 καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις εργασίας, μια επιλογή που κατατείνει στην εξοικονόμηση πόρων για το ίδρυμα και την έξοδο της ιδιωτικής εργολαβικής εταιρείας από το δημόσιο νοσοκομείο.

Παράλληλα, στελέχη της εργολαβικής εταιρείας ασκούσαν πιέσεις στις εργαζόμενες, κλειδώνοντας αίθουσες και παρακωλύοντας την εργασία τους. Σύμφωνα με πηγές, ζητούσαν από τις καθαρίστριες να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αποχωρούν από την εταιρεία, εκβιάζοντάς τες ότι σε διαφορετική περίπτωση θα συλλαμβάνονταν.

«Στη δική μας περίπτωση», εξηγεί ο διοικητής του νοσοκομείου, «το κόστος καθαρισμού είναι 650.000 ευρώ. Με τις ατομικές συμβάσεις εξοικονομούμε 200.000 ευρώ τον χρόνο, πόρους με τους οποίους μπορούμε να καλύψουμε ανάγκες του ιδρύματος όπως φάρμακα, υγειονομικό υλικό κ.λπ.».  

Σήμερα το Νοσοκομείο άσκησε ανακοπή κατά της δικαστικής απόφασης και οι 39 εργαζόμενες προσήλθαν κανονικά στην εργασία τους, ντυμένες με φόρμες του Νοσοκομείου Τρικάλων, με ωράριο ώς ο νόμος ορίζει και με μισθό όπως αναφέρει η ΣΣΕ του ιδρύματος, ο οποίος είναι διπλάσιος από αυτόν που κατέβαλε ο θρασύς εργολάβος!  

Το δικαστικό ιστορικό

Το δικαστικό ιστορικό, όπως καταγράφεραι από την 

Ο εργολάβος είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας κατά της απόφασης της λύσης της συνεργασίας του ιδρύματος με την εταιρεία του, που επικαλούνταν ζητήματα συνταγματικότητας, μια υπόθεση που θα εκδικαστεί στις 18 Αυγούστου. Το Εφετείο εξέδωσε διαταγή αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Τρικάλων για σύναψη ατομικών συμβάσεων, αλλά το σχετικό έγγραφο έφτασε στο νοσοκομείο το πρωί της Δευτέρας, δηλαδή μετά τη σύλληψη των διοικητικών στελεχών.

Όπως τονίζει μιλώντας στην «Α» ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Παρθένης, η εταιρεία εδώ και αρκετούς μήνες δεν είχε πλέον σύμβαση, αλλά βρισκόταν σε «σιωπηρές παρατάσεις». «Εμείς», προσθέτει, «κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες τροποποιήσεων του προϋπολογισμού και των υποδομών και ενημερώσαμε την εταιρεία ότι δεν θέλουμε άλλο τις υπηρεσίες της». Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Παρθένης είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τους εφέτες της Λάρισας και είχε λάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Τοξικές οι εργολαβίες για Δημόσιο και εργαζόμενους

«Στη δική μας περίπτωση», εξηγεί ο διοικητής του νοσοκομείου, «το κόστος καθαρισμού είναι 650.000 ευρώ. Με τις ατομικές συμβάσεις εξοικονομούμε 200.000 ευρώ τον χρόνο, πόρους με τους οποίους μπορούμε να καλύψουμε ανάγκες του ιδρύματος όπως φάρμακα, υγειονομικό υλικό κ.λπ.». Η λύση της συνεργασίας με τους εργολάβους δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζομένους, που σε πολλές περιπτώσεις παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες. «Ο εργολάβος έδινε 300-350 ευρώ μισθό», προσθέτει ο κ. Παρθένης, "κι εμείς δίνουμε τον μισθό που προβλέπεται για τον κατώτερο δημόσιο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή περίπου 780 ευρώ», ποσό, ουσιαστικά, υπερδιπλάσιο από αυτό που έδινε ο εργολάβος.

Οι εργολάβοι ασκούν πιέσεις και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία και αυτός είναι ο λόγος που το Νοσοκομείο Τρικάλων έχει αποφασίσει να παρέμβει και το ίδιο στο ΣτΕ, όπως και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, «με την ελπίδα ότι οι διοικητικοί δικαστές θα βάλουν το υπέρτατο αγαθό της Υγείας πάνω από τα κέρδη των εργολάβων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Παρθένης.

Πολάκης: Καλούμε Δικαιοσύνη και Αστυνομία να δράσουν για το δημόσιο συμφέρον

Με μια πολιτική ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σχολιάζει τα γεγονότα, καταλογίζοντας στην Αστυνομία ότι «έδρασε σαν το μακρύ χέρι του εργολάβου», αναδεικνύοντας «το βαθύ πρόβλημα που εντοπίζεται σε τμήμα της Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας και το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση».
Καλεί τη Δικαιοσύνη «να αποκαταστήσει το κύρος της» και την Ελληνική Αστυνομία «να λειτουργήσει με βάση το δημόσιο συμφέρον», λέγοντας ότι θεωρεί «αδιανόητο κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες εξυγιαίνουν τον χώρο της δημόσιας Υγείας, μειώνουν το δημοσιονομικό κόστος και εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, να βρίσκονται υπό την αίρεση ή την ακύρωση κάποιου δικαστικού λειτουργού». Εξηγεί ότι «κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το υπουργείο Υγείας και οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων θα παρέμεναν δέσμιοι των ληστρικών συμβάσεων».

Σημειώνει ότι αυτή η απόφαση της κυβέρνησης «αυξάνει έως και διπλασιασμού τις οικονομικές απολαβές των εργαζομένων» και τους «παρέχει αξιοπρεπή εργασιακά δικαιώματα», εξοικονομώντας παράλληλα από τους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου «άνω των 80 εκατ. ευρώ ετησίως».
«Γνωρίζαμε επίσης εξαρχής», υπογραμμίζει, "ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα θα χρησιμοποιούσαν όλα τα μέσα προκειμένου να την υπονομεύσουν. Εύλογα λοιπόν περιμένουμε ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, κατανοώντας την ουσία και το δίκαιο της απόφασης αυτής, από τη σκοπιά του εργασιακού δικαίου και του δημόσιου συμφέροντος, θα σταθεί συμπαραστάτης και όχι υπονομευτής απέναντι στην προσπάθεια αυτή.

Περιμέναμε επίσης ότι η Ελληνική Αστυνομία, ως προστάτης του δημόσιου συμφέροντος και όχι ως τοποτηρητής των ατομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, θα είχε χειριστεί ανάλογα την υπόθεση".

Ο αναπληρωτής υπουργός καταλήγει λέγοντας πως «Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Υγείας θα εφαρμοστεί και θα αναλάβουμε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία κριθεί αναγκαία».

ΣΥΡΙΖΑ: Οριστική πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει επίσης ότι θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια εξυγίανσης του τομέα της δημόσιας Υγείας, ξεκαθαρίζοντας «σε όσους απομυζούσαν τους πόρους του Δημοσίου καταβάλλοντας ως αντίτιμο ψίχουλα για μισθούς και άθλιες εργασιακές συνθήκες στους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και σε όσους υποστηρίζουν το καθεστώς αυτό, πως η απόφασή μας για την οριστική πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς θα υλοποιηθεί όσο κι αν αυτό τους ενοχλεί».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Δικαιοσύνη είναι σεβαστή και καλή όταν συμμορφώνεται με τα θέλω των κυβερνητικών στελεχών» σχολίασε η Ν.Δ. Πήρε δε σαφή θέση υπέρ των συλλήψεων, λέγοντας ότι ο δικαστής εφάρμοσε τον νόμο και η Αστυνομία τη δικαστική απόφαση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: