Για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσοβισί κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής.


Ο Γάλλος Επίτροπος επισήμανε ότι το πλαίσιο είναι σήμερα διαφορετικό, τόσο σε σχέση με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί όσο και από πλευράς επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, που είναι καλύτερες αυτών που ήταν προσδοκώμενες.

«Αυτό που επιθυμούν όλες οι πλευρές είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει δουλειές για τη νεολαία», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή και στο προσφυγικό και πως είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.

«Είναι στο συμφέρον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας», αναγνώρισε ο επίτροπος, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει εάν οι βελτιωμένες προβλέψεις της Κομισιόν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο των εφεδρικών μέτρων.

Ερωτηθείς κατά πόσο περιμένει συμφωνία, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» υπογραμμίζοντας πως τα ζητήματα που εκκρεμούν «δεν είναι εύκολα», ωστόσο σημείωσε πως «η θέση της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι «εφικτό» και «αναγκαίο».

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί, ενώ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.

Αναφορικά με τον υπό διαπραγμάτευση μηχανισμό ενεργοποίησης εφεδρικών μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, σημείωσε πως «πολλά έχουν γίνει και πολλά έχουν συζητηθεί» και πως η «νομική προετοιμασία» του εν λόγω μηχανισμού έχει ξεκινήσει.  

Αναφορικά με το βασικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, ο επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία κατά 99%, ενώ υπογράμμισε πως έχει επιτευχθεί «τεράστια πρόοδος».
Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της επαναφοράς της εμπιστοσύνης.