Σκηνές από τον καταυλισμό της οδού Ευρώτα στην Πάτρα, όπου τόσες αμφιλεγόμενες συζητήσεις είχε προκαλέσει το στήσιμό του, καθώς η ανάγκη για πέρασμα των Αφγανών προσφύγων στην ιταλική ακτή μέσω της Πάτρας, ήταν αδίρηττος ανάγκη, προκειμένου οι κατατρεγμένοι από τους εμφυλίους πολέμους άνθρωποι της μακρινής χώρας, που είχαν διαβεί άνυδρους τόπους, είχαν περάσει από ναρκοπέδια και από ένοπλα τμήματα, κυνηγημένοι να φθάσουν στην Κεντρική ή τη Βόρεια Ευρώπη, όπου βρίσκονταν οι συγκενείς τους!

Υπό ισχυρή αστυνομική προστασία συνεργεία, με την κάλυψη του γαλλικού κράτους, άρχισαν να ξηλώνουν ένα μέρος του  καταυλισμού, της "Ζούγκλας του Καλαί" όπως τον ονόμασαν οι ντόπιοι,  αυτόν που στα καθ' ημάς μπορεί να ονομαστεί σύνδρομο των Αφγανών της Πάτρας, ο οποίος εδρεώθηκε επί καιρό στο  Καλαί, στα στενά της Μάγχης, με σκοπό κάποια στιγμή οι πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν λαθραία στην απέναντι βρετανική ακτή πηδώντας επάνω σε κάποιο φορτηγό ή τρένο.

Εργάτες μιας ιδιωτικής επιχείρησης, που μισθώθηκε από το γαλλικό κράτος, διέλυσαν με μπουλντόζες τα αυτοσχέδια καταλύματα μετά από δικαστική απόφαση. Προηγούμενως είχαν "εκκαθαρίσει" την περιοχή αστυνομικές δυνάμεις και συνέλαβαν μια Βρετανίδα ακτιβίστρια του κινήματος "No Βorder".

Στην προκειμένη περίπτωση, οι γαλλικές αρχές σεβάστηκαν δικαιώματα των προσφύγων και κυρίως δεν χρησιμοποίησαν την πυρπόληση ως μέσω επιβολής, όπως έγινε στην περίπτωση του καταυλισμού της Πάτρας.

Σε αυτό το τμήμα του καταυλισμού ζούσαν 800 - 1.000 άνθρωποι σύμφωνα με τη Νομαρχία, ενώ οργανώσεις ανεβάζουν τον αριθμό σε 3.450. Οι μετανάστες πρέπει να μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στο Καλαί ή σε άλλες περιοχές της Γαλλίας. 

Το βόρειο τμήμα του, στο οποίο στεγάζονται μέσα σε σκηνές και παράγκες από 1.100 έως 3.500 πρόσφυγες, δεν περιλαμβανόταν στη δικαστική απόφαση και οι μετανάστες παραμένουν εκεί προς το παρόν, μέχρι την έκδοση σικαστικής απόφασης για την... έξωσή τους!